Hlavní navigace

IDF: 22nm procesory využijí třetí generaci technologie High-K Metal Gate

8. 10. 2009

Sdílet

Nové čipy od Intelu, hudební systémy Squeezebox od Logitechu a novinky z herního veletrhu Tokyo Game Show. Tohle a mnohem více v dnešním Světě technických pokroků.

Svět technických pokroků

 

Nejprve navštívíme vývojářskou konferenci Intel Developer Forum v San Francisku, na které CEO společnosti Paul Otellini poprvé představil wafer mikročipů vyrobený 22nm výrobním procesem, který je dalším pokrokem ve výrobě menších, rychlejších a výkonnějších čipů. Tranzistory využívají technologii třetí generace High-K Metal Gate, každý čip obsahuje 2,9 miliardy tranzistorů a výroba 22nm čipů začne ve druhé polovině roku 2011.

Společnost dále oficiálně uvedla své nejrychlejší procesory pro notebooky. Procesory Core i7 pro notebooky jsou postaveny na nové architektuře Nehalem a navrženy tak, aby svým výkonem překonaly předešlé modely. K vidění byl i prototyp notebooku se čtyřmi displeji, který výrazně usnadňuje práci s několika aplikacemi najednou. Notebook nabízí jeden hlavní LCD displej a tři OLED displeje umístěné nad klávesnicí. Pokud budete například plánovat a vybírat dovolenou, na vedlejších obrazovkách můžete mít zapnutou kalkulačku, předpověď počasí a chat.

Další zpráva je z veletrhu Tokyo Game Show 2009. Byla zde k vidění spousta her, které v Japonsku vyjdou koncem roku nebo začátkem toho příštího, a zahrát si bylo možné i jednu z nejočekávanějších pecek, Final Fantasy XIII. Hra vyjde letos v prosinci a na herním trhu půjde o jednu z největších událostí roku, o čemž svědčí i dlouhé fronty fanoušků, kteří si ji touží zahrát. V Japonsku se začne prodávat 17. prosince, v dalších zemích až příští rok, a na trh ji bude doprovázet speciální edice konzole PlayStation 3. Společnost Sony na veletrhu dále ohlásila snížení ceny PSP v Japonsku o 15 procent. A nechybělo ani ovládání pohybem demonstrované na ovladači Motion Controller pro PS3. Ten byl poprvé představen na E3 a na trhu by se měl objevit na jaře. V průběhu prvního roku se také očekává nejméně deset her, které ho budou podporovat.

Veletrh Tokyo Game Show ale není jen o konzolích. Společnost Alienware zde oficiálně představila nová herní PC, včetně modelu M15x- 15" notebooku s procesorem Intel Core i7. Stejný procesor je srdcem přístroje Area-51 ALX, kde je však přetaktovaný z 3,33 GHz na 3,86 GHz s vodním chlazením. Podporuje osazení dvou grafických karet od ATI i Ovidie a disponuje osvětlením, které pohání interní baterie, a při upgradu či jiné úpravě vám krásně osvětlí vnitřek celého PC. Ceny notebooků začínají v přepočtu na 30 000 Kč a ceny desktopů na 80 000 Kč. Poslední zastávka bude u společnosti NeuroSky, jejíž herní zařízení umožňující ovládat hry silou myšlenek si pamatujeme ještě jako prototyp. Dnes už se normálně prodává. MindSet stojí 4 000 Kč a podporuje ho několik her se spoustu dalších na cestě.

Nová aplikace pro iPhone umožňuje přímo v telefonu přidávat do vyfocených fotografií 3D objekty. Jmenuje se 3DVIA Mobile a lze pro ni nalézt tisíce kvalitních modelů od komunity uživatelů čítající 120 000 členů. Můžete si například vyfotit váš obývací pokoj, poté si na webu 3Dvia.com najít jakýkoliv nábytek a ten pak do vašeho pokoje umístit. Výsledný obrázek si můžete uložit nebo poslat emailem. Aplikace je dostupná přes Apple App Store a na omezenou dobu je zadarmo. Po uplynutí této doby stojí asi 40 Kč.

Firma Logitech rozšiřuje svou řadu přehrávačů Squeezebox o modely Touch a Radio. Bezdrátový hudební přehrávač Logitech Squeezebox Touch nabízí 4,3" dotykovou obrazovku a kromě hudby uložené v přehrávači mohou uživatelé díky USB portu a slotu pro SD karty poslouchat hudbu i z flash disků a paměťových karet. Bezdrátový hudební přehrávač Squeezebox Radio vám zase umožní poslouchat internetová rádia nebo vlastní hudební kolekci. Zařízení s volitelnou bateriovou jednotkou vydrží v provozu až šest hodin. Společnost uvedla, že nová řada v podstatě kombinuje staré a nové systémy.

Za starý systém už dnes lze považovat třeba hifi věž, kterou máte v obývacím pokoji. Na druhé straně máte ale moderní hudební kolekci v digitalizované formě. My tyto dva světy spojujeme a přinášíme vám unikátní kombinaci, která vám umožní poslouchat hudbu po celém domě. Obě zařízení také dokonce podporují Facebook a Flickr. Model Radio stojí v přepočtu 4 000bKč a prodává se v Evropě i USA. Model Touch bude dostupný od prosince v přepočtu za 6 000 Kč.