Hlavní navigace

IFA 2009: Malý Micro 4/3 Lumix GF1

2. 9. 2009

Sdílet

 Autor:
Panasonic uvádí dosud nejmenší fotoaparát se systémem Micro 4/3 a rozlišením senzoru 12,1 Mpix, který kombinuje vlastnosti zrcadlovky a videokamery.

Výrobce označuje Lumix GF1 jako „foto-videoaparát“, což je poněkud kostrbaté označení pro to, že fotoaparát umí kromě focení i natáčet video. To nakonec není zase dnes zase nijak výjimečné. Zajímavější je, že přístroj kombinuje vlastnosti zrcadlovky, tedy větší senzor a výměnné objektivy, s velikostí většího kompaktu. To díky systému Micro 4/3, kdy je snímek zaznamenáván přímo na senzor bez použití odrazového zrcadla jako v klasických zrcadlovkách (anglicky DSLR - Digital single-lens reflex).

Novinka z řady Lumix G Micro 4/3 je nejlehčím a nejmenším fotoaparátem s výměnnými objektivy a integrovaným bleskem (tělo fotoaparátu má o 35 % menším objem a o 26% nižší hmotnost než již tak poměrně malý Lumix G1). GF1 je třetím modelem řady G, což jsou digitální fotoaparáty s výměnným objektivem postavené na standardu Micro 4/3. Model GF1 je vybaven funkcí AVCHD Lite, která je vhodná k pořizování delších nahrávek ve formátu HD. Vedle toho dokáže GF1 nahrávat video ve formátu M-JPEG a nabízí širokou kompatibilitu s osobními počítači.

DMC-GF1 má názorný expozimetr, živý náhled clony a efektu času závěrky prostřednictvím Live View. K dispozici je uživateli i široké příslušenství, například výklopný hledáček Live View Finder, který nabízí náhled fotografované scenérie ve full-time.

Snímač 4/3 LiveMOS s rozlišením 12,1 megapixelu nabízí snímky v reálném čase Full-time Live View rychlostí 60 za sekundu. Fotoaparát nabízí 23 zaostřovacích bodů a nabízen bude ve čtyřech barvách - černé, červené, stříbrné a bílé.

Panasonic Lumix GF1


Fotoaparáty rodiny Lumix G jsou vybaveny systémem, který brání znečištění snímače. Pokud by při výměně objektivu vnikly dovnitř foto-videoaparátu částečky prachu, mohly by se posléze přilepit ke snímači a zobrazit na výsledných fotografiích jako tečka. Systém redukce prachu v GF1 pomáhá toto riziko snižovat tím, že se před snímač Live MOS staví ultrazvukový vlnový filtr. Ten vibruje frekvencí 50 000 vibrací za sekundu, a zbavuje přístroj prachu i dalších nečistot. 

Výjimečný Lumix GF1 pořizuje HD video v rozlišení až 1280x720 bodů v AVCHD Lite. Pro zahájení nahrávání stačí stisknout speciální tlačítko na horním okraji foto-videoaparátu GF1. Většina nastavení pro fotografování a video je přenositelná, což uživatel ocení zejména v situacích, kdy chce stejný objekt vyfotografovat a zároveň pořídit video nahrávku. Kromě dalších formátů QVGA, VGA a WVGA si může jako alternativní formát vybrat HD Motion JPEG v rozlišení 1280x720 bodů. Při nahrávání ve formátu AVCHD Lite můžete volit ze třech různých úrovní kvality záznamu: SH (17Mbps), H (13 Mbps) a L (9Mbps). Ve všech těchto režimech můžete využít funkci větrného filtru Wind Cut, která blokuje většinu šumu v pozadí.

Nepřesnosti vzniklé chvěním ruky při pořizování videa při použití zoomu omezuje systém optické stabilizace obrazu (Optical Image Stabilizer, O.I.S.). Funkce Rozpoznání známých tváří (Face Detection) dokáže automaticky zjistit v záběru lidskou a třeba i konkrétní tvář a upravit zaostření, expozici i kontrast tak, aby tvář v záběru opravdu vynikla. Funkce Inteligentní expozice neustále kontroluje intenzitu okolního světla a nastavuje podle toho expozici, aby zabránila přesvícení či nechtěným stínům. Inteligentní výběr scén je zase funkce, která dle aktuálního prostředí a situace automaticky přepíná mezi nastavením normální, portrét, makro, krajina a slabé osvětlení tak, aby výsledný snímek byl co nejlepší.

Kromě objektivů řady Lumix G lze v kombinaci s fotoaparáty LUMIX DMC-GF1 a LUMIX G Micro System používat všechny objektivy, které jsou kompatibilní se standardem 4/3, a to prostřednictvím adaptéru DMW-MA1. Pro prestižní objektivy Leica M a Leica R lze použít adaptér DMW-MA2M nebo MA3R.

Panasonic Lumix GF1

CS24


Fotografie i HD video pořízené ve formátu AVCHD Lite a uložené na paměťovou kartu SD si lze prohlížet na televizorech Panasonic VIERA TV s Full HD rozlišením. Stačí jednoduše vložit kartu do slotu SDHC/SD v televizoru VIERA nebo přehrávači Blu-ray disků DIGA a můžete bez problémů přehrávat obsah. Rovněž lze použít mini-HDMI kabel, pokud fotoaparát připojíte tímto kabelem k televizi, lze pak přehrávat obsah z fotoaparátu přímo za použití dálkového ovladače k TV.

Dodávaný software PHOTOfunSTUDIO 4.0 HD Edition umožňuje prohlížet, editovat 
a archivovat pořízené snímky. Rovněž lze vybrané snímky nahrávat na YouTube, anebo si je vypálit na DVD disk.

Dostupnost ani cenu naneštěstí Panasonic neuvádí.

Panasonic Lumix GF1