Hlavní navigace

IFA přinesla budoucnost v podobě 4K videokamer

10. 9. 2013

Sdílet

 Autor: Sony
Máte-li dostatečnou finanční rezervu, budete si pro svá domácí videa moci již brzy pořídit videokameru, která natáčí v rozlišení 4× vyšším než Full HD.

S první kamerou určenou pro spotřebitele, která natáčí v rozlišení 4K, přijde v říjnu společnost Sony. Ta tehdy začne prodávat svůj model Handycam FDR-AX1, který podporuje Ultra HD standard. Na trhu se začínají objevovat také televize s tímto rozlišením, neboť trh tlačí na to, aby se tento fenomén stal v nejbližší době mainstreamem.

4K obraz má rozlišení 3 840 x 2 160 pixelů, což je dvojnásobek horizontálního a vertikálního rozlišení „full HD“ obrazu.

V rámci berlínského veletrhu si návštěvníci mohli jednu z kamer vyzkoušet. Výstup z kamery byl zobrazen na 4K monitoru a umožňoval návštěvníkům vidět detaily i při úplném přiblížení.

Sony Handycam FDR-AX1 bude stát asi 4 500 dolarů (85 – 90 tisíc korun). Tato cena sice vypadá dost vysoce, nicméně okolo této ceny se dnes pohybují i ekvivalentní high-endové spotřebitelské či profesionální videokamery od Sony.

První verze kamery bude natáčet v rozlišení XAVC S, což je formát vyvinutý japonským výrobcem založený na MPEG4 AVC/H.264. Standard AVCHD používaný většinou spotřebitelských videokamer 4K zatím nepodporuje, nicméně v polovině roku 2014 se podle Sony chystá update.

Kamera podporuje rozhraní HDMI 2.0, které je prvním HDMI rozhraním schopným bezztrátově přenášet 4K obraz.

CS24

Kamera byla poprvé ukázána v lednu na CES v Las Vegas, nicméně byl to jen prototyp. Svým prototypem 4K kamery se teď na IFA pochlubila i další japonská společnost, Panasonic, nicméně k tomuto modelu nebyly k dispozici žádné informace o dostupnosti, a návštěvníci se na něj mohli dívat jen přes sklo.

Zdroj: IDG News Service