Hlavní navigace

ImagineCup zná své vítěze

1. 6. 2007

Sdílet

Letošní, v pořadí již pátý ročník se uskutečnil pod záštitou ministryně školství, mládeže a tělovýchovy


Letošní, v pořadí již pátý ročník se uskutečnil pod záštitou ministryně školství, mládeže a tělovýchovy České republiky Dany Kuchtové. Soutěže se zúčastnilo celkem osm týmu, šest z České a dva ze Slovenské republiky. Tématem pro letošní ročník bylo: "Představte si svět, kde technologie umožňují lepší vzdělání všem." Vítězem za Českou republiku se stal projekt s názvem "Silent Books", jehož tvůrci studují na Vysokém učení technickém v Brně a jejichž projekt se věnuje poskytování informací ve znakové řeči neslyšícím osobám. Zástupce tohoto týmu Aleš Šturala uvedl, že ve školách, kde neslyšící děti nedokážou přijímat informace ve formátu jiném, než je právě znaková řeč, může tento projekt žákům při výuce velice pomoci. Na druhém místě skončil projekt s názvem "Universal Learning Studio", který je dílem studentů ze Střední průmyslové školy Třebíč, na třetím místě pak projekt IGraCzech (Interactive Graphs from Czech Republic), jehož tvůrci pochází z Vysoké školy báňské TU v Ostravě.
Ve slovenském finále zvítězil tým s názvem S.M.I.L.E (Smart Multipurpose Interactive Learning Environment). Tvůrci pocházejí ze Slovenské technické University v Bratislavě. Jejich projekt spojuje výhody interaktivních vzdělávacích materiálů s popularitou počítačových her. Učitel může jednoduše a efektivně transformovat studijní materiály do trojrozměrných vzdělávacích her, které mohou hrát i děti se zdravotním postižením. Tvůrci uvádějí, že jejich hra je první svého druhu, kterou mohou využívat i nevidomé děti, jelikož pozice postav a objektů může být hlasově identifikována.
Na druhém místě se pak umístil tým z téže univerzity s projektem Omega (Online Multiplayer Educational Game), což je výuková hra, která je však určena dětem v předškolním či ranném školním věku. Výherci obou národních kol si odnášejí velice zajímavé ceny jako např. herní konzoly Xbox a také postupují do celosvětového finále, které se uskuteční v srpnu v jihokorejském Soulu. Pokud vás tato soutěž zaujala, více informací najdete na stránkách www.imaginecup.cz.-sche

Autor článku