Hlavní navigace

Intel Core 2 - zalepte si kritickou chybu

28. 6. 2007

Sdílet

Majitelé mikroprocesorů Intel postavených na mikroarchitektuře Intel Core by měli zbystřit svou pozornost. Společnost Microsoft vydala opravu chyb týkajících se CPU postavených na zmíněné technologii.

CS24

V minulých dnech uvolnila společnost Microsoft opravu týkající se mikroprocesorů Intel postavených na mikroarchitektuře Intel Core. Záplata je vydána pro všechny současně podporované operační systémy Microsoft Windows XP, Vista i Server 2003 v 32. i 64. bitových verzích.


Aktualizace je určena pro všechny starší procesory Core 2 - přesněji pro dvoujádrové modely Core 2 Duo E4300 a E4400, E6300, E6400, E6600, E6700 a X6800, pro čtyřjádrové stolní modely Q6600, QX6700 a QX6800, chyby se také týkají mobilních verzí řady T5000 a T7000 a taktéž serverových řad Xeon 3000, 3200, 5100 a 5300. Jak je patrné z výpisu, chyby se nevyskytují v nových revizích procesorů (například modely Pentium Dual Core, Celeron 4x0 a 1 333 MHz FSB Core 2 Duo E6x50), což by naznačovalo, že Intel o těchto chybách věděl poměrně dlouhou dobu a v návrhu nových revizí je opravil (od toho také jsou, že ano).

Podle informací Intelu i Microsoftu má tento patch opravovat drobné chyby v uvedených mikroprocesorech, a to formou updatování mikrokódu procesoru. Mikrokód procesoru je vyhrazené místo v paměti každého CPU, do kterého se může vkládat jakýsi kód upravující chod procesoru způsobující jeho odlišnou funkci oproti stavu bez této aktualizace. Defakto se tím přeprogramovává samotné CPU a vývojáři tak mají prostor pro opravu drobných chyb, které nestihli odladit během testování předprodukčních vzorků. O aktualizaci a nahrání posledních verzí mikrokódu se stará výrobce základní desky, který v každém update BIOSu přidává nejen podporu pro nové procesory, ale zároveň může upravovat chod těch starších. Dobrým příkladem nechť podpora nových procesorů se stejným modelovým označením, ale různou výrobní revizí. I když se procesor fyzicky i parametry tváří identicky, liší se právě různými úpravami uvnitř jádra (ty v sobě zahrnují právě opravy známých chyb) a proto pro procesor vyrobený předchozí revizí je potřeba nahrát větší množství opravných informací než u modelu s nejnovější revizí, který již má chyby opravené fyzicky. Proto je v zájmu uživatelů neustále udržovat aktuální BIOS, který zajišťuje update procesoru již ve fázi nabootování. Pokud se tak nestane - a ruku na srdce, kdo má čas kontrolovat 2x týdně aktualizace BIOSu na všech počítačích v domácnosti, v kanceláři atp. Právě pro tyto případy Microsoft vydal aktualizaci ve formě update svého opračního systému, která se nahraje do paměti ještě před spuštěním samotného OS a umožní tak opravit objevené chyby v procesorech a tím zvýšit jejich stabilitu.

Pokud tedy máte výše popsaný procesor a nejste si jisti, zda máte aktuální BIOS na své základní desce, použijte následující odkazy:


Tento update není brán jako bezpečnostní a tedy vyžaduje ověření pravosti kopie operačního systému.

- - Petr Matuška