Hlavní navigace

Intel: Je potřeba investovat do solární energie

20. 6. 2008

Sdílet

Současná energetická situace vyžaduje hledání nových řešení. Společnost Intel se rozhodla stimulovat vývoj obnovitelných zdrojů energie a poptávku po nich. Proto vyčlenila část klíčových aktiv ze skupiny New Business Initiatives a zakládá společnost SpectraWatt.

Současná energetická situace vyžaduje hledání nových řešení. Společnost Intel se rozhodla stimulovat vývoj obnovitelných zdrojů energie a poptávku po nich. Proto vyčlenila část klíčových aktiv ze skupiny New Business Initiatives a zakládá společnost SpectraWatt.

V čele investičních aktivit stojí Intel Capital, globální investiční organizace společnosti Intel. Investice má celkovou hodnotu 50 milionů dolarů. K iniciativě Intelu se připojily i další subjekty: Cogentrix Energy LLC (pobočka skupiny The Goldman Sachs Group Inc.), PCG Clean Energy and Technology Fund („CETF“) a společnost Solon AG. Ukončení transakce je očekáváno ve druhém čtvrtletí roku 2008.

SpectraWatt bude vyrábět a dodávat fotočlánky výrobcům solárních modulů. Mimo pokročilé technologie solárních článků se SpectraWatt zaměří i na inovace současných výrobních procesů a postupů, které sníží náklady na fotovoltaický proces výroby elektrické energie. V druhé polovině roku 2008 zahájí SpectraWatt v Oregonu výstavbu nové výrobní haly, která bude přímo určena pro výzkum pokročilých technologií. První dodávky pak lze očekávat v polovině roku 2009.

Solární články jsou částmi komplexního systému pro výrobu solární energie zodpovědného za přeměnu slunečního světla na elektřinu. Velikost segmentu trhu koncových spotřebitelů solární energie byla v roce 2007 přibližně 30 miliard dolarů. Podle společnosti Photon Consulting jde o 50procentní nárůst oproti roku 2006. V budoucnu je očekáván 30procentní až 40procentní meziroční růst.

Důvodem je hlavně přiblížení úrovně ceny solární energie ceně energie z tradičních zdrojů. V současnosti se cena solární energie pohybuje přibližně na dvojnásobku této ceny.
Nenechte si ujít:
Intel předvedl technologie počítačové budoucnosti

Gartner: Prodej počítačů letos opět výrazně stoupne

Intel představuje inteligentní mobilní technologie

Boom mobilního internetu a mobilních zařízení přichází

Polovina letos prodaných počítačů budou notebooky, předpovídá Intel

Vývoj IT trhu nevypadá příznivě, Forrester je stále pesimističtější

Společnost Intel dlouhodobě podporuje a zavádí energeticky úsporné technologie u svých výrobků i ve výrobních procesech. Výsledky práce malé interní obchodní skupiny jsou tedy plně v souladu s celofiremní filozofií ochrany životního prostředí i snahou trvale vyhledávat nové obchodní příležitosti. Intel je zároveň na cestě k výraznému snížení emisí skleníkových plynů. V letech 2004–2010 by toto snížení mělo dosáhnout 30 procent.