Hlavní navigace

Obří akvizice: Intel kupuje McAfee za 7,68 miliard dolarů

19. 8. 2010

Sdílet

Právě byla oznámena největší letošní (a nejen letošní) akvizice v oblasti bezpečnostního průmyslu. Intel kupuje za 7,68 miliard dolarů v hotovosti společnost McAfee. Tímto krokem chce údajně především posílit svou pozici v oblasti mobilních platforem.

Intel se domnívá, že současné přístupy k zabezpečení IT jsou příliš zaměřené na osobní počítače. Před hrozbami je ale třeba chránit i automobily, bankomaty, televize nebo lékařské přístroje a implantáty. Tato zařízení jsou mnohdy připojena k Internetu či bezdrátovým sítím a vystavena útokům. Intel by chtěl softwarové technologie McAfee dostat přímo do hardwaru. Takové řešení je podle Intelu nejefektivnější. Bezpečnost je ostatně dle Intelu jednou z jeho tří priorit (spolu s důrazem na síťovou komunikaci a energetickou úspornost).

Transakci již schválila představenstva obou firem. Po jejím dokončení se McAfee stane součástí divize Software and Services Group Intelu. Akvizice ještě vyžaduje souhlas akcionářů McAfee a regulačních orgánů.

První „společné“ produkty by se na trhu měly objevit již příští rok.

 

CS24

McAfee rostla v posledním roce ve dvojciferných číslech, a společnost byla proto pokládána za lákavý cíl pro akvizici. Analytici dotazovaní americkým Computerworldem ale neskrývají překvapení, že kupcem se stal právě Intel. Cena je pokládána za vysokou (přesahuje totiž "tržní" cenu akcií McAfee na burze až o 60 %), snad zde došlo i k nějakému přetahování, kdy o McAfee usiloval třeba také Oracle nebo IBM? A budou se tedy dál zajímat o jiné bezpečnostní firmy a dojde k dalším akvizicím? To jsou samozřejmě (alespoň v tuto chvíli) nepotvrzené spekulace...