Hlavní navigace

Intel ohlásil 2GHz procesor Atom (a další novinky)

9. 4. 2009

Sdílet

Největší výrobce x86 procesorů ohlásil na probíhajícím Intel Devepoler Foru v Pekingu dva nové modely levných a úsporných procesorů Atom a dále rozšíření rodiny čipů postavených na mikroarchitektuře Nehalem.

První z představených modelů, které jsou určené hlavně pro mobilní internetová zařízení (MIDy), nese označení Z550 a pracuje na frekvenci 2 GHz. Druhý představený čip ze stejné série je pak označen jako Z515 a ten běží s taktem 1,2 GHz. Oba čipy jsou podle Intelu vyrobené tak, aby byly maximálně úsporné a co nejvíce prodloužily životnost baterie.

Nově představené Atomy jsou jednojádrové, nicméně podporují technologii Hyperthreading, která umožňuje v konkrétních případech lépe využít disponibilních zdrojů procesoru, jenž vůči operačnímu systému předstírá, že disponuje dvojnásobným počten jader, než tomu ve skutečnosti je.

Procesory Z550 a Z515 jsou již připravené pro výrobce mobilních zařízení, ale ceny zatím nebyly zveřejněny. Intel brzy oslaví rok od představení prvních modelů z rodiny Atom, neboť se tak stalo na loňském IDF v Šanghaji a nyní se jedná o nejvíce rozšířené procesory v netboocích a minilaptopech. Segment mobilních internetových zařízení (MIDů) zatím tak úspěšný ve srovnání s netbookovým trhem nebyl. O úspěších Intelu v segmentu netbooků najdete v článku Čipy Atom táhnou Intel vzhůru, stejně jako obliba netbooků.

Další novinkou představenou Intelem je procesor postavený na nehalemové mikroarchitektuře s kódovým označením Jasper Forest, který je určený hlavně pro úložné systémy. Ten se bude dodávat v jedno až čtyřjádrovém provedení, bude mít integrovaný vstupní a výstupní hub a měl by být optimalizovaný pro použití v párech po dvou čipech.