Hlavní navigace

Intel postaví další dvě továrny na Penryny

6. 3. 2008

Sdílet

Intel oznámil záměr postavit další dvě továrny na výrobu waferů s 45nm procesory architektury Intel Penryn. Po světě je po nich totiž velká poptávka, a společnost má problémy s jejím uspokojením.

V současné době má Intel v provozu dvě továrny produkující 300mm wafery (velká křemíková plata s procesory), další dvě chce vystavět v nejbližších měsících. Podle všeho již stavba obou továren započala, společnost však zatím nechce sdělovat bližší informace.

Po světě je po nových procesorech Intelu celkem vysoká poptávka s jejíž pokrytím má Intel v současné době problémy a to i přes to, že zatím nebyly vydané žádné lowendové 45nm procesory, po kterých je tradičně největší poptávka. Přesně z tohoto důvodu Intel nové továrny staví.

I společnost AMD se pomalu chystá k přechodu na 45nm výrobní proces, na CeBITu, který probíhá v těchto dnech, jsou k vidění první 45nm procesory Phenom tohoto výrobce, které by se na trh měly dostat v druhé polovině tohoto roku.

Pro doplnění informací dodám, že AMD má momentálně k dispozici pouze jednu továrnu na 45nm procesory a o stavbě další, alespoň prozatím, neuvažuje.

- - Tomáš Šulc