Hlavní navigace

Intel se pochlubil s Panther Lake, další velkou procesorovou sázkou

Sdílet

 Autor: Techspot.com
Intel potřebuje oživit produkci. Zvrat má přinést nový procesor Panther Lake.

Lunar Lake? Arrow Lake? Poté, co Intel uvedl na trh oba tyto čipy, se zaměřuje na další v řadě: Panther Lake.

Šéf společnosti Intel Pat Gelsinger představil něco, o čem předpokládáme, že je prototyp příštího inteláckého procesoru. Stalo se tak na konferenci Lenovo Tech World, kde se objevil na pódiu, aby – mimo jiné – propagoval novou, nečekanou spolupráci se společností AMD a její šéfkou, Lisou Suovou.

Vyvíjíte už podnikové aplikace s pomocí AI nástrojů?

Když se zástupci společnosti Lenovo chlubili novými počítači Aura Edition, Gelsinger byl na pódiu s nimi, aby je podpořil, pochválil za využití procesoru Core Ultra a prozradil, že právě tento notebook osobně používá. 

Přidejte si magazín Computerworld mezi své oblíbené zdroje na Google News.

Můžete mít skvělou výdrž baterie a X86? Ano. Tečka,“ řekl stručně Gelsinger. Poté zpět na pódium pozval Jang Jüan-čchinga, výkonného ředitele společnosti Lenovo, aby po jeho boku předvedl „ještě jednu věc“.

„Víte, pracovali jsme společně na Meteor Lake, Lunar Lake a počítači Core Ultra, vylepšovali jsme výdrž baterie, CPU, GPU, NPU. Ale to pořád ještě není vše, že?“ obrátil se na publikum s řečnickým dotazem Gelsinger. „Takže bych vám rád předal první vzorek Panther Lake. Jedná se o náš produkt pro příští rok, vyvedený technologií Intel 18A, a naváže na naši dosavadní skvělou práci. Není to skvělé?“ Jang Jüan-čching přitakal…

Umělá inteligence není jen ta generativní, upozorňuje odborník David Filgas
Umělá inteligence není jen ta generativní, upozorňuje odborník David Filgas
0:00/

Intel už dřív uvedl, že hodlá Panther Lake dodávat v první polovině roku 2025, ačkoli neupřesnil, zda má v úmyslu určit čip podobně jako Lunar Lake pouze pro notebooky, nebo zda bude využitelný ve výkonných noteboocích i stolních počítačích podobně jako Arrow Lake. Jak Arrow Lake, tak Lunar Lake byly primárně vyráběny společností TSMC, přičemž Intel se staral o balení, základní matrici a další méně důležité procesy.

ICTS24

Server Hot Hardware, který na Gelsingerův výstup na konferenci upozornil, odůvodněně předpokládá, že Panther Lake by mohly být procesory Intel Core Ultra řady 300, s aktualizovanými výkonnými jádry Cougar Cove a také s přepracovanými jádry Darkmont E. 

Intel však doufá, že výrobní proces 18A bude rozhodujícím v tom, aby získal zpět vedoucí postavení ve výrobě a zvládl tak většinu produkce svépomocí. Dá se tedy smysluplně předpokládat, že se Intel chystá Panther Lake tlačit, jak jen to půjde.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.