Hlavní navigace

Internet Explorer 8.0 se blíží: Co přinese nového?

16. 3. 2009

Sdílet

Dokončení Internet Exploreru 8.0 se blíží, podle některých komentátorů by se tak mělo stát ještě v tomto nebo nejpozději příštím měsíci. A i když se o IE8 poslední dobou diskutuje hlavně v souvislosti s možností vypnutí, za zmínku stojí i přehled funkcí, které nabídne.

Internet Explorer 7.0 je po dobu své existence terčem nejrůznější kritiky a jeho podíl na trhu postupně klesá, hlavně proto, že nemůže nabídnout funkce, kterými by mohl konkurovat prohlížečům dalších výrobců, jako je Mozilla, Opera, Google či Apple. Snahou Microsoftu je proto zvrátit tento trend a Internet Explorer 8.0 má přinést řadu výrazných změn a funkcí, od kterých si Microsoft pravděpodobně slibuje upevnění pozice na trhu s webovými prohlížeči. Microsoft také informoval, že nová verze jeho prohlížeče je údajně rychlejší, než Firefox 3.0.5 a Chrome 1.0.

CS24

Microsoft konkrétně testoval 25 nejpopulárnějších webových stránek jako je google.com, facebook.com, amazon.com a další a dospěl k závěru, že IE8 (ve verzi RC1) byl nejrychlejší ve 12 případech, Chrome v devíti a nejhůře dopadl Firefox, který prý vyrenderoval nejrychleji jen 4 stránky z 25 testovaných. Nicméně v tomto případě bude vhodné počkat si pro finální rozhodnutí o rychlosti IE8 na nezávislé testy, nehledě na to, že Google i Mozilla již vyvíjejí nové verze svých prohlížečů, které by měly opět urychlit renderování stránek (zvláště v oblasti zpracování JavaScriptu), takže by bylo objektivnější srovnávat ještě nedokončený IE8 s Chrome 2.0 alfa nebo Firefoxem 3.1 beta. Report Microsoftu o výsledcích testů je k dispozici ke stažení z jeho webu.

Na následujících řádcích si nyní přiblížíme přehled nejvýraznějších nových funkcí, kterými bude Internet Explorer ve verzi 8.0 disponovat (a které bylo již možné vyzkoušet ve veřejných testovacích verzích) a jimiž se bude snažil uživatele zaujmout.

Web Slices

Funkce Web Slices, pro kterou se zatím neuchytil žádný oficiální český název, má za úkol přinést zjednodušení při sledování nových informací a změn na konkrétní stránce. Při změně je uživatel automaticky upozorněn a lze sledovat např. i jen část stránky, bez nutnosti ji načítat jako celek, kterou je možné mít uloženu mezi oblíbenými. Jedná se o alternativu k RSS kanálům, která vychází z otevřeného standardu Atom a využití najde např. v sociálních sítích či na aukčních serverech.

Skupiny panelů
I když někteří pozorovatelé tvrdí, že Microsoft si vypůjčil ideu používání panelů pro surfování z Firefoxu, který byl prvním prohlížečem, jenž tuto funkci popularizoval, je pravda, že se stala dnes již prakticky běžnou záležitostí a IE8 jí rozvíjí ještě dále. Přichází totiž se skupinami panelů, umožňující sdružovat k sobě panely, které k sobě mají nějaký vztah a odlišuje je i barvou. Například nový panel otevřený z jiného se přidá automaticky vedle něj a díky vytváření skupiny také může být zavíráno nebo přesunováno víc panelů najednou, jako by byly jen jedním. Cílem je usnadnění práce a zjednodušení ovládání.

Tlačítko kompatibility
Internet Explorer 8.0 pracuje s novými webovými standardy a není tak v základním módu zcela kompatibilní se staršími verzemi. Microsoft již sice několikrát upozorňoval tvůrce webových stránek, aby začali připravovat své weby pro nový prohlížeč, jinak hrozí problémy se zobrazováním obsahu, nicméně je pravděpodobné, že ještě delší dobu se budou uživatelé setkávat se stránkami, které se nezobrazí tak jak by měly.

Jako řešení nabízí Microsoft tlačítko kompatibility, jež zobrazí stránky tak, jak tomu bylo pod renderovacím enginem Internet Exploreru 7.0. Toto tlačítko vypadá jako roztržený kus papíru a je umístěno na pravé straně lišty s adresami. Uživatelé si mohou dokonce vytvořit seznam webů, které je nutné prohlížet v módu kompatibility a ten je pak zapnut automaticky, bez nutnosti jej volit manuálně.

Akcelerátory
Tato funkce, designovaná pro urychlení práce na webu slouží k zjednodušení prohledávání internetových stránek a práci s nalezenými informacemi. Má podobu ikony ve tvaru modré šipky a objeví se při vybrání určitého slova či fráze na aktuální stránce. Pokud např. na stránce najdete slovo Praha, kliknete na ikonu akcelerátoru a můžete si vybrat mezi akcemi, které jsou s ním spojené, jako najít Prahu na mapě či vyhledat obrázky Prahy a další.

Akcelerátory je třeba do prohlížeče předem nainstalovat (v základní sadě je jich jen několik) a uživatelé je také mohou spravovat a rozšiřovat podle svých potřeb. Kromě základních akcelerátorů si tak mohou dodat akcelerovaný přístup třeba na své oblíbené sociální sítě, YouTube, Wikipedii a další weby.

Inteligentní vyhledávání a chytrá lišta adres
Internet Explorer 8.0 nabízí také vylepšenou verzi vyhledávání informací na webu, kdy jsou zobrazeny výsledky např. od oblíbených serverů či z předchozích hledání. Přibylo i tzv. vizuální vyhledávání či našeptávání. Zmíněné vizuální vyhledávání poskytuje výsledky ve spolupráci s dalšími poskytovateli informací a pokud zadáte např. do vyhledávače termín „počasí v Praze“, zobrazí se v následném seznamu hned možnost hledání náhledu aktuálního počasí. Tyto poskytovatele lze měnit či zakazovat a kustomizovat tak nabídku informací svým potřebám.

Chytrá lišta adres má pak za cíl usnadnit navigaci, kdy stačí zadat jen několik znaků pro nalezení odpovídající stránky. Vyhledáváno je v historii navštívených stránek, oblíbených položkách či kanálech RSS a také je možné tyto adresy mazat, pokud se do seznamu dostane nějaká např. špatně napsaná nebo již nefunkční.

Mezi další přidané funkce pak patří třeba obnova po pádu, známá z Firefoxu, zvýraznění domén, rozšířená ochrana proti phishingu nebo třeba privátní surfování.

Z tohoto přehledu je vidět, že Microsoft na novém Internet Exploreru opravdu zapracoval, hlavně směrem k zjednodušení práce a možnosti přizpůsobení uživatelem a bude tedy zajímavé sledovat, jak si povede v souboji s konkurenčními browsery a zda se mu podaří zastavit pád, který zaznamenal jeho předchůdce.