Hlavní navigace

Internet Explorer 8 slibuje vyšší zabezpečení (aktualizováno)

20. 3. 2009

Sdílet

Microsoft včera uvolnil ke stažení finální verzi prohlížeče Internet Explorer 8.0 včetně české lokalizace webového prohlížeče. V oblasti zabezpečení se Microsoft může pochlubit hned několika vylepšeními.

Podle studie, kterou si Microsoft nechal vypracovat od společnosti NSS Labs, podle níž jsou uživatelé Internet Exploreru 8 nejlépe chráněni před weby obsahujícími malware (NSS Labs udává pořadí prohlížečů podle bezpečnosti takto: MSIE, Firefox, Safari, Chrome).

Filtr proti phishingu byl uveden již v Internet Exploreru 7 a nová verze jej má mít ještě výrazně vylepšený (v anglické verzi se filtr teď nazývá SmartScreen). Funguje podobně jako webové štíty nabízené jako doplněk do prohlížeče dodavateli antivirů – obsahuje pravidelně aktualizovanou databázi nebezpečných webů. Právě tuto ochranu zkoumala výše uvedená studie. Další bezpečnostní funkcí je obrana proti tomu, aby určitý server mohl informace o chování uživatele sdílet s třetími stranami (v anglické verzi InPrivate Filtering).

Bezpečnostní novinkou je také zvýraznění části adresy v adresním řádku. Zvýrazňuje se doména nejvyšší úrovně a doména jí podřízená (tj. například securityworld.cz), což má uživatelům pomoci rozpoznat phishingový útok – budou si moci snáze povšimnout podvodů ve stylu adresy banka.com.podvodna_domena.com, která se teď zobrazí jako banka.com.podvodna_domena.com.

Internet Explorer 8 nabízí také možnost „anonymního“ prohlížení stránek přezdívanou Porno mód, při němž se navštívené stránky neukládají do Historie.

Další novinky týkající se prohlížeče Internet Explorer 8 popisuje článek na našem sesterském webu Computerworld: Microsoft vypustil finální Internet Explorer 8.0.

 

K novinkám v oblasti zabezpečení Internet Exploreru 8 se na Security Worldu v brzké době samozřejmě ještě vrátíme.

 

Zdroj: Computerworld.com

CS24

 

Aktualizace: Nepříjemné ovšem pro Microsoft je, že na na hackerské konferenci PWN2OWN byly demonstrovány zranitelnosti právě Internet Exploreru 8, byť v kombinaci s Windows 7. Viz také: MacOS X se Safari padl za pár vteřin, nepřežil ani Internet Explorer 8

Autor článku