Hlavní navigace

Internet Explorer nejlépe blokuje malware

17. 8. 2009

Sdílet

Microsoft Internet Explorer 8 opět překonal konkurenční prohlížeče svou schopností odhalit malwarové weby. Prohlížeč dokázal zablokovat 81 % webů, které obsahují útočné kódy.

Podobný průzkum provedla společnost NSS Labs na objednávku Microsoftu již letos v březnu. Také tehdy Internet Explorer 8 zvítězil, když zablokoval 69 % podvodných serverů. Od té doby se tedy podle benchmarků NSS Labs ještě výrazně zlepšil.

 

Viz také: Internet Explorer 8 má mít nejlepší ochranu proti malwaru

 

Prohlížeče (verze pro Windows) byly během 12 dnů testovány proti 2 100 serverům obsahujícím malware. Obvykle se jednalo o servery pokoušející o sociální inženýrství – weby například nabízely ke stažení virus deklarovaný jako přehrávač videa nebo kodek. V testovaném vzorku nebyly weby snažící se přímo o zneužití zranitelností prohlížeče ani kompromitované legitimní weby.

Převaha Internet Exploreru byla velmi výrazná. Firefox (3.0.11) zablokoval pouze 27 % škodlivých webů, Safari (4.0.2) 21 %, Google Chrome (2.0.0.172.33) 7 % a Opera (10 beta) pouhé 1 %. Prezident NSS Labs Rick Moy uvedl, že rozdíly jsou zřejmě výsledkem aktivního úsilí Microsoftu při objevování nových webů a lidských zdrojům, které na to firma vyhrazuje.

Zajímavé je, že zatímco MSIE 8 se od března zlepšil, úspěšnost dalších prohlížečů při odhalování škodlivých webů od té doby naopak poklesla. Firerox, Safari a Chrome používají jako základ pro blokování webů SafeBrowsing API od Googlu – přesto se ale jejich výsledky výrazně liší. Pravděpodobně s příslušným seznamem/API pracují různým způsobem.

CS24

Internet Explorer dokázal také oproti konkurenci rychleji reagovat na nově objevené hrozby. V den, kdy se infikovaná stránka objevila na Internetu poprvé, ji jako škodlivou identifikoval v 51 % případů, za 5 dní to bylo 91 %. U Firefoxu byla odpovídající čísla 14 a 24 %.