Hlavní navigace

Invex a Digitex ve znamení digitalizace

25. 10. 2007

Sdílet

Digitální obraz i data jsou současným trendem a není divu, že právě kolem digitalizace a HD rozlišení se letos na Invexu-Digitexu vše točí a nikdo nechce zůstat pozadu.

Digitální obraz i data jsou současným trendem a není divu, že právě kolem digitalizace a HD rozlišení se letos na Invexu-Digitexu vše točí a nikdo nechce zůstat pozadu.

České Radiokomunikace v rámci veletrhu představily experimentální HDTV vysílání ve vysokém rozlišení, které je v rámci Invex TV šířeno na základě krátkodobé licence udělené Českým telekomunikačním úřadem a pracuje v systému simulcast. Ten umožňuje v jednom multiplexu vysílat v kompresích MPEG2 i MPEG4, díky čemuž obsahuje současně programy ve standardním i vysokém rozlišení. Experimentální vysílání mohou návštěvníci shlédnout na televizorech Sony Bravia – full HD, které jsou vystaveny na stánku Sony Czech. Obsah vysílání dodávají Česká televize a TV Nova, jejichž programy je možné sledovat ve standardním i vysokém rozlišení. Experimentální HDTV vysílání v Brně je šířeno z vysílače Barvičov na 64. kanále.

Na Invexu probíhá i prezentace služeb společnosti Mattes AD pod značkou 802.cz, která se svou nabídkou HDTV (kanál Nonstop Kino HD) představuje v současné bídné nabídce vysílání ve vysokém rozlišení v zemích koruny české světlou výjimku. Tento poskytovatel internetové konektivity a televizního vysílání v minulém roce rozhýbal dosud klidné vody tohoto „byznysu“ v Česku. Stačilo si jenom povšimnout pohybu cen u konkurence směrem dolů. Řada uživatelů zvažujících nabídku tohoto poskytovatele se tak dočkala skutečně smluvních cen ze strany svých internetových providerů, kteří tak museli reagovat na vcelku ostrý konkurenční tlak.

Mezi operátory je letos na veletrzích nejviditelnější opět Telefónica O2, jejíž vlajkovou lodí je samozřejmě služba O2TV a vysílání ve vysokém rozlišení. Dále O2 představuje i svoji vizi kompletního zajištění Telco služeb pro firmy a především pokrytí potřeb domácností, které se z hlediska objemu dat stávají hlavní skupinou vytvářející provoz v sítích.

Hlasové, datové a internetové služby určené malým, středním a velkým firmám představuje ČD-Telematika, která nedávno převzala firemní klienty Tiscali Telekomunikace a podílela se na vybudování mobilní sítě U:fon na technologii CDMA 2000 (Code Division Multiple Access) revize A, která je první komerčně spuštěnou sítí v nejnovější verzi Revize A v Evropě. ČD-Telematika pro tuto síť zajišťuje datové služby, a tak neváhá s tím, aby se svým řešením pochlubila i na letošním veletrhu.

Společnost Český bezdrát, patří mezi operátory, kteří svůj obchodní model postavily na masivním využívání technologie VoIP. Poskytuje jak hlasové služby, tak i připojení k internetu bude ve své prezentaci samozřejmě klást důraz na hlasovou službu EriVoIP s garantovanou bezpečností Služba Eri – Strážce a garantovanými technickými parametry SLA, CIR a CBR včetně možnosti dodání a kompletního zprovoznění pobočkové VoIP ústředny Eri PhoNet. V rámci datových služeb se setkáme s celým balíkem Služeb sítě Eri, což je připojení k internetu přes VPN okruhy, kde je kladen samozřejmě důraz na kvalitu při zachování nízkých investičních i provozních nákladů. Společnost nabízí provoz zařízení jak v pásmu 2,4GHz, tak i 26Ghz. Ve třetím čtvrtletí tohoto roku společnost ukončila i testovací provoz propojení své telefonní sítě Eri s pevnou telefonní sítí Telefónica O2. Propojení je realizováno prostřednictvím hovorových kanálů se signalizací SS7 a umožňuje Českému bezdrátu s.r.o. přímé propojení do největší pevné sítě v ČR, což by mělo vést k rozšíření poskytovaných služeb.

 

Autor článku