Hlavní navigace

Jak a proč vytvářet diskové oddíly na pevném disku

28. 1. 2010

Sdílet

Nástroj Správa disků, který je standardní součástí Windows, vám usnadní zálohování vašich dat, vytváření záložního diskového oddílu pro obnovení poškozeného operačního systému či pro instalaci dalšího operačního systému.

Jak a proč vytvářet diskové oddíly na pevném disku

 

Vytváření diskových oddílů, neboli rozdělení pevného disku na několik navzájem nezávislých diskových jednotek, vás dokáže zbavit řady problémů, jež se mohou při práci s počítačem objevit. Stačí použít k tomu  použít nástroj Správa disků, jenž je standardní součástí Windows 7 a Vista. Vytváření diskových oddílů s jeho pomocí zvládnete úplně hravě, a to aniž byste museli kupovat nějaké drahé aplikace od výrobců třetích stran. Přečtěte si, jak pomocí utility Správa disků dostat z pevného disku maximum.

 

Proč má vůbec dělení pevného disku na oddíly smysl

Většina počítačů má z výroby na pevném disku vytvořen pouze jeden diskový oddíl, což znamená, že se pevný disk na počítači jeví například po poklepání na ikonku Počítač jako jedna disková jednotka - obvykle C:. Ovšem uchovávání vašich dat, aplikací a operačního systému na jednom jediném diskovém oddílu je poměrně riskantní, protože pokud se něco stane se souborem indexu diskového oddílu (to je soubor, který vašemu počítači prozrazuje, kde se nachází jednotlivé součásti souborů a složek na disku), pak počítač nebude schopen z tohoto disku spustit operační systém. K datům se pak nedostanete dokonce ani tehdy, když spustíte počítač ze záchranného nebo externího disku.


Jeden disk, tři diskové oddíly

Vytvoření diskových oddílů na pevném disku není víceméně ničím jiným, než jeho „rozkouskováním“ na samostatné části. Pokud se rozhodnete umístit operační systém a aplikace na jeden diskový oddíl a data (dokumenty, hudbu, video apod.) na jiný, bude zálohování vašich dat daleko jednodušší, protože váš program pro zálohování se nebude muset zabývat kopírováním systémových souborů a aplikací, jež se ostatně dají znovu nainstalovat z instalačních médií, popřípadě znovu stáhnout z internetu. Navíc je tak méně pravděpodobné, že při havárii počítače o svá data přijdete. A pokud se někdy rozhodnete znovu naformátovat diskový oddíl a přeinstalovat Windows, pak se vůbec nebudete muset obnovením dat ze zálohy zabývat.

Pomocí nástroje Správa disků rovněž můžete vytvořit diskový oddíl určený pro záchranu poškozeného systémového diskového oddílu. Představte si, že vám Windows zcela neočekávaně havarují a zrovna nemáte k dispozici žádný záchranný disk. Pokud jste si dříve vytvořili dostatečně velký spouštěcí diskový oddíl, který obsahuje holý operační systém a sadu diagnostických nástrojů, pak jej můžete použít k záchraně vašich dat a obecně celého počítače. Někteří výrobci počítačů (například Lenovo) mají u svých výrobků již takový diskový oddíl integrovaný, nicméně nic vám nebrání v tom, abyste si vytvořili sami vlastní, pokud na vašem počítači chybí.

Vytvoření diskového oddílu vám nakonec umožní vyzkoušet i jiný operační systém, například Linux. Obecně platí, že na stejném diskovém svazku nemohou být nainstalovány dva operační systémy, aniž by si navzájem nepřekážely. Jinými slovy máte-li počítač s pevným diskem, na němž je pouze jeden diskový oddíl, pak na tomto počítači nebudete moci mít dva operační systémy vedle sebe (třeba Linux vedle Windows 7).

 

Jak vytvořit diskový oddíl na pevném disku

Poznámka: Uživatelé, kteří potřebují provádět poněkud nestandardnější konfigurace pevného disku, pracují s diskovým poli RAID či používají operační systém Windows XP, budou pravděpodobně potřebovat daleko výkonnější software, než nástroj Správa disků od Microsoftu. Použít můžete třeba pro domácí použití zdarma dostupný program EaseUp Partition Master, který najdete na internetové stránce www.easeus.com.

Ze všeho nejdříve zálohujte data. Při vytváření oddílů byste sice neměli přijít o žádná data, ale při práci s pevným diskem není opatrnosti nikdy nazbyt. Klepnutím do Ovládacích panelů/Nástroje pro správu/Správa počítače otevřete nástroj Správa disků. Uvidíte jej jako položku v levé části okna Správa počítače, a to v sekci Úložiště.

Vytváření oddílů pomocí nástroje Správa disků

Po klepnutí na položku Správa disků se vám zobrazí seznam všech disků a diskových oddílů na počítači (pokud jsou použitelné). Chcete-li vytvořit nový diskový oddíl, vyberte disk, na němž je volné místo, klepněte na něj pravým tlačítkem myši a z kontextového menu, které se objeví, vyberte položku Zmenšit svazek. Mějte na mysli, že zmenšit můžete jen běžné disky. Pokusíte-li se zmenšit dynamické disky (jako jsou třeba pole typu RAID), které jsou naformátovány souborovým systémem NTFS, riskujete ztrátu dat.

Zadejte množství místa, o které chcete svazek zmenšit. Přesnou velikost nastavte podle toho, k čemu budete chtít vytvářený oddíl používat. Pokud například budete chtít na tento oddíl instalovat jinou verzi Windows, budete potřebovat poměrně hodně místa (například Windows 7 vyžadují minimálně 16 GB volného místa). Pokud ale hodláte vytvářet diskový oddíl pro obnovu případně poškozeného systémového diskového oddílu, pak tolik místa potřebovat nebudete.

Budete-li chtít na vytvářený oddíl instalovat operační systém (Windows nebo jiný), pak v tomto okamžiku pravděpodobně skončíte – instalační program operačního systému pravděpodobně bude na volné místo vytvářet diskový oddíl sám v rámci instalace operačního systému.

Vytvoření nového diskového oddílu pomocí Průvodce vytvořením jednoduchého svazku

CS24

Po uvolnění dostatečného množství místa na disku by se vám toto mělo v okně Správa disků objevit v podobě nealokovaného prostoru (s popiskem Nepřiřazeno). Na ně pak klepněte pravým tlačítkem myši a z kontextového menu, které se objeví, pak vyberte položku Nový jednoduchý svazek a řiďte se pokyny průvodce, jenž vás provede zbylými kroky vytvoření diskového oddílu. Ve většině případů budete chtít nový diskový oddíl určitě formátovat systémem souborů NTFS. Pokud tento diskový oddíl bude sloužit pro archivaci souborů, není nutné povolovat kompresi souborů a složek. Pokud se rozhodnete povolit kompresi, můžete tak učinit velmi snadno kdykoliv tak, že v nástroji Správa disků klepnete pravým tlačítkem myši a kontextového menu, které se objeví, vyberete položku Vlastnosti/Komprimovat jednotku a šetřit tak místo na disku.

Nyní máte konečně k dispozici nový čistý diskový oddíl, který můžete použít jak pro instalaci dalšího operačního systému (třeba Windows 7), tak pro ukládání dat. Máte-li nějaké jiné nápady týkající se možného využití nově vytvořeného diskového oddílu, pak nám určitě dejte vědět, třeba v diskusi k tomuto článku.