Hlavní navigace

Jak funguje chytrá karanténa?

3. 4. 2020

Sdílet

 Autor: @ sosiukin - Adobe Stock
Chytrá karanténa nás zřejmě v budoucnu čeká, podívejme se proto na její koncept od skupiny COVID19CZ. Ten je prozatím nejpropracovanější.

Základními principy chytré karantény je:

  • Omezit šíření nákazy mezi lidmi, obzvláště zranitelnými částmi populace
  • Vyhledání kontaktů nakaženého a rychlé izolování těch, které mohl během pohybu nakazit
  • Spoléhání se na zodpovědnost a vědomou spolupráci veřejnosti (což je zároveň nejslabší místo celého konceptu)

Cílem je organicky promořit (čtěte: řízeně dovolit nakažení zdravé části populace, která by se stejně nakazila) populaci tak, aby nebyl přetížen zdravotnický systém země a neumírali zbytečně lidé.

Výhodou je hlavně menší omezení veřejného života lidí, za předpokladu, že budou jednat hygienicky a odpovědně. Komunikace s lidmi ze strany vlády je nutná a klíčová. Různé festivaly a větší akce ale budou i dále zakázány, pokud na chytrou karanténu skutečně dojde; to je zatím nejasné.

Klíčová opatření chytré karantény jsou:

  • Široká dostupnost a distribuce zdravotnického materiálu
  • Rychlá izolace nakažených a těch, se kterými přišli do kontaktu
  • Efektivní a plošné testování
  • Informování veřejnosti a zajištění její spolupráce
  • Chytrá řešení pro odhalení rizikových míst, obzvláště za pomoci technologií

Důležité je také zamezit ostrakizaci nakažených; to, že má někdo koronavirus, neznamená, že je nezodpovědný, nebezpečný nebo nedodržuje správně hygienické zásady; předpokládejme, že měl prostě jen smůlu.

S virem SARS-CoV-2 způsobující Covid-19 přijde do styku časem většina populace; zbytek, hlavně nejohroženější segmenty jako jsou důchodci, si budou muste počkat na vakcínu.

ICTS24

Klíčová je pro chytrou karanténu vzpomínková mapa, kterou si nakažený vytvoří po pozitivním testu na koronavirus. Z ní určí, kde se pohyboval a s kým mohl mluvit, ideálně pomocí trasování skrze mobilní telefon nebo kreditní kartu.

Řešení samozřejmě vzbuzuje obavy ze špehování a omezování osobních svobod, obavy s nového viru jsou ale prozatím silnější.