Hlavní navigace

Jak jednoduše chránit svůj telefon s Androidem - 2. díl

7. 11. 2013

Sdílet

Váš telefon s Androidem vám umožňuje nejen provádět prakticky cokoliv online, ale také přenášet celý svůj život v kapse. To s sebou přináší určitá rizika.

Předchozí díl

Nainstalujte si bezpečnostní balík

Jestliže máte opravdu obavy z malwaru, měli byste svůj telefon vybavit bezpečnostním balíkem. Hledání slovíčka „security“, tedy bezpečnost nebo zabezpečení, vygeneruje na Play Storu několik tisíc výsledků, z nichž některé pocházejí od společností vyvíjejících bezpečnostní software pro Windows, jako je McAfee nebo Norton. Doporučujeme stáhnout buďto Lookout Mobile Security nebo TrustGo Mobile Security, neboť AV-Test (nezávislé centrum testování antivirů) tyto aplikace hodnotil nejvýše, co se týče funkcí i schopnosti zachycovat malware.

Lookout mobile security

Bezpečnostní aplikace vám často poskytne více funkcí, nejen oznámení, která označí infekce ze strany škodlivých aplikací. Většina bezpečnostních balíků nabízí možnost zálohy telefonu – což je funkce, která v Androidu nativně výrazně chybí – a některé z nich pak dokážou i vzdáleně lokalizovat, uzamknout a promazat vaše zařízení, pokud vám náhle zmizí z kapsy. Instalace bezpečnostního balíku na telefon může znít jako zbytečný luxus, ale jakmile ji realizujete, můžete si zhluboka oddechnout, neboť budete mít aktivovaný systém, který vám pomůže, kdykoliv se s vaším telefonem začne dít něco nekalého. Je také důležité si uvědomit, že pokud jde o infekci malwarem, neptáme se jestli se tak stane, ale kdy se tak stane.

Telefon uzamkněte

To je přece jasné, řeknete si. Avšak ne všichni si uvědomují, že uzamčení telefonu pomocí PINu nebo schématického zámku je jedním z nejjednodušších způsobů zabezpečení svého zařízení. Tento jednoduchý krok odradí zvědavé kamarády od čtení vašich SMS a zlodějům ztíží promazání a následný přeprodej vašeho telefonu. Uzamykací obrazovku na telefonu s Androidem můžete nastavit tak, že půjdete v menu do Nastavení a zde budete pokračovat na možnost Zabezpečení a Zámek obrazovky (Security & Screen Lock). Je důležité zmínit, že útočníci a čmuchalové dokážou prolomit schématické zámky tím, že prozkoumají stopy, které prsty uživatele zanechaly na displeji tím, jak daný vzor zadávaly pořád dokola. Jestliže se tedy bojíte, že by proti vám někdo mohl zneužít vaše mastné ruce, používejte vždy raději PIN.

screen lock Android

Možná přijdete o pohodlí toho, že zapnete telefon a můžete jej okamžitě používat, nová úroveň ochrany za to ale stojí.

ICTS24

Nenechte se unést strachem a nejistotou

Nejdůležitější věc, kterou je třeba si zapamatovat, pokud jde o bezpečnost Androidu, je ta, že byste neměli brát každodenní strašení médií v tomto ohledu úplně vážně. Otevřená povaha Androidu znamená, že je tento systém méně bezpečný než iOS nebo Windows Phone. Většině rizik, které vašemu telefonu hrozí, se ale můžete vyhnout, jestliže si vezmete k srdci alespoň jedno z výše uvedených opatření. Takže přestože se světem může šířit vlna destrukčních trojských koní, kteří se vynořili z nějakého zapadlého východoevropského app storu, vy a váš nově zabezpečený telefon se nemáte čeho bát.

Zdroj: IDG News Service