Hlavní navigace

Jak snadno a rychle vyčistit Gmail

15. 2. 2021

Sdílet

 Autor:
Může se to zdát zřejmé, máme pro vás však návod, jak snadno a rychle pročistit svůj Gmail a časem předejít zbytečným komplikacím kvůli přehlcené schránce.

Jestli máte zahlcenou svou Gmailovou schránku, možná je načase ji vyčistit. Ne zcela vybílit ani dosáhnout zenového stavu s nulovým množstvím nepřečtených zpráv, ale aspoň jí ulevit v rámci příprav na změnu pravidel týkajících se objemu uložených dat na vašem účtu, která vejde v platnost 1. června.

Pokud kapacita dat po tomto datu překročí 15 GB, budete se muset k promazávání uchýlit tak jako tak, pokud nebudete chtít dokupovat prostor navíc. Máme pro vás proto návod, jak takový Gmailový úklid provést snadno a rychle.

Jak rychle vymazat staré zprávy

Prakticky jediným požadavkem pro promazání starých emailů z Gmailu, je nutnost přihlášení do vašeho účtu, a to v Chromu, ať už na Macu či počítači s Windows, nebo na Android tabletu či iPadu. Možný je též přístup z chytrého telefonu, rozhraní je však vyvinuto primárně pro prohlížeče.

V prvé řadě je třeba zjistit, kolik prostoru vaše elektronická pošta zabírá. Jestliže zaskrolujete až naspod Gmailové stránky, uvidíte, kolik dat máte na účtu celkově, pod odkazem Manage je pak najdete rozčleněna na Google Drive, Gmail a Google Photos.

Nejsnazší způsob samotného mazání nechtěných zpráv je skrz zabudovaný systém záložek, které poštu dělí tematicky (Primary, Social, Promotion, Updates, Forums), přičemž můžeme říct, že Google předpokládá, že v Primary najdete poštu, kterou skutečně potřebujete, ostatní typy zpráv můžete mazat klidněji a zkušenost je taková, že v Promotion se zpravidla nacházejí nechtěné nebo hromadné zprávy.

Prostřednictvím zaškrtávacího boxu v levém horním rohu můžete zprávy v sekci snadno označit a hromadně smazat (skrz ikonku odpadkového koše nebo klávesou Del), přičemž akci je třeba ještě pro jistotu potvrdit. Tím však zprávy přesunete pouze do koše (Trash), přístupného z navigačního sloupce na levé straně. Odtud je třeba zprávy smazat ještě jednou, chcete-li se jich zbavit definitivně, anebo počkat, než tak učiní Google automaticky (defaultně se tak děje po třiceti dnech). Zároveň, pokud v koši objevíte zprávu, kterou jste vlastně smazat nechtěli, můžete ji odtud přesunout zpět do Inboxu. Obdobně hromadně můžete postupovat i s dalšími záložkami.

Jak filtrovat emaily

Ano, filtrovat. Vyhledávací pole v nejhornější části Gmailu umí víc než jen vyhledávat klíčová slova. Nabídka vyhledávacích filtrů vám může pomoct jasně definovat, jakých zpráv se chcete zbavit. Po kliknutí na šipku na kraji vyhledávacího boxu se rozbalí nabídka nejčastěji používaných filtrů pro rozšířené vyhledávání, další filtry můžete zadat manuálně. Google jejich seznam nabízí na stránce své podpory, s filtry je však třeba pracovat v angličtině, několik těch základních proto uvádíme i zde:

-          after:, before:, older:, newer: – pro filtrování dle data doručení (např. before:04/18/2018 vyfiltruje zprávy doručené před 18. dubnem 2018)

-          has:attachment – vyfiltruje zprávy s přílohou

-          has:drive, has:document – vyfiltruje zprávy s odkazem na googlovský Drive či Dokument

-          filename: – vyfiltruje zprávy s přílohou konkrétního typu či konkrétního názvu (např. filename:pdf nebo filename:ukol.pdf)

-          size: – vyfiltruje zprávy větší než zadaná velikost v bytech (např. size:1000000)

-          larger:, smaller: – vyfiltruje zprávy větší či menší než zadaná velikost (např. larger:10M)

-          from: – vyfiltruje zprávy od konkrétního uživatele (např. from:manzelka)

bitcoin_skoleni

-          is:important – vyfiltruje zprávy označené jako důležité

Tak přejeme dobrý lov a uspořádaný Gmail!