Hlavní navigace

Jak vytvořit chytřejší IT systémy

12. 12. 2011

Sdílet

 Autor: © senticus - Fotolia.com
V současné době už u IT infrastruktury nehrají hlavní roli výkonnostní a technické parametry. Pro firmy je mnohem důležitější optimalizace pořizovacích a provozních nákladů, schopnost řešit jejich současné i budoucí potřeby i flexibilně reagovat na budoucí požadavky.

Chytřejší IT systémy se tak stávají základním stavebním kamenem většiny firemních procesů.

Tři problémy současného IT
Existující IT se potýká se třemi základními problémy, které se vyskytují u firem všech velikostí a ve všech odvětvích. Prvním z nich je enormní nárůst objemu zpracovávaných a archivovaných dat, ve kterém už začíná být problém se vyznat. Důležité informace tak zapadávají mezi nedůležitými. I když firma má k dispozici komplexní podnikový informační systém a dokáže monitorovat všechny klíčové oblasti své činnosti, začíná mít problém s jejich vyhodnocením a hlavně se soustředěním se na podstatné.


Dalším problémem jsou peníze. Podle průzkumu IBM v současné době rostou rozpočty firem na IT o méně než 1 % ročně. To při klesajících cenách IT infrastruktury není na první pohled až tak zásadní problém, jenže firmy ve skutečnosti na IT přesouvají celou řadu nových procesů a povinností. IT oddělení tak musí každoročně poskytnout svým firmám více muziky za méně peněz, což ve spojení s předchozím problémem – růstem objemu zpracovávaných a archivovaných dat – není lehký úkol.

A konečně do třetice – díky tomu, že se IT stalo integrální součástí fungování firmy, která je na něm často přímo závislá, vzniká požadavek, aby IT bylo dostatečně flexibilní a umělo rychle zavádět inovace, protože právě to rozhoduje o úspěchu firmy na trhu.

Datová exploze
„Když můžete měřit to, o čem mluvíte, a vyjádřit to v číslech, pak o tom něco opravdu víte,“ tak zní slavný více než sto let starý citát Lorda Kelvina z Largs, který se dnes formuluje jako: „Kdo neměří, ten neřídí.“ Jenže dat, která musíte zpracovávat, je opravdu hodně a je potřeba umět se v nich vyznat, vyhodnotit, co z nich je podstatné, a umět to udělat rychle. Právě k tomu v dnešním chytřejším IT slouží nástroje pro BAO – Business Analytics and Optimization. Cílem BAO je vytěžit maximum informačního potenciálu z dostupných dat, a podpořit tak strategické rozhodování a hlavně také jednání. To úzce souvisí se zavedením analytických aparátů a technologické podpory, které umožní odkrýt informační hodnotu dat v prostředí „datové exploze.“

Tyto nástroje umožňují přehledně analyzovat veškerá data jak v reálném čase, tak zpětně a dovolují z nich na základě matematických modelů vyvozovat závěry o budoucím vývoji či třeba o tom, co se s nimi vlastně v minulosti dělo. Podtrženo a sečteno – s BAO se nebudete dívat na obrovské množství čísel. Uvidíte, že rychlost obsluhy u pokladny za poslední dva roky klesla o 10 %, protože se zvýšil podíl plateb v hotovosti o 15 %. Místo přemýšlení o datech tak budete moci dumat o tom, jak vzniklou situaci řešit. A co je důležitější, takové rozhodnutí můžete udělat hned, v době, kdy lidé stojí ještě frontu u pokladen. To je právě ono chytřejší IT, které vám umožní zlepšit výkonnost firmy, a ne jí jen nabízet podpůrné nástroje jako dřív.

Řešení na míru
Univerzální řešení nefungují, švýcarský kapesní nůž zkrátka kvalitní kleště či pořádný nůž nikdy nenahradí. Přesto bylo v IT donedávna zvykem, že lidé si kupovali IT infrastrukturu tak, aby byla univerzálně použitelná, „kdybychom někdy potřebovali…“. Univerzální řešení je vždy o kompromisech a o zbytečně vysokých nákladech, což potom vede k tomu, že firma ve skutečnosti s nákupem potřebné infrastruktury váhá a odkládá ji.

Jenže v tu samou dobu si konkurence pořizuje přesně to, co v danou chvíli potřebuje. V dnešní době přitom řešení na míru už neznamená takové „řešení na míru“, jaké jsme realizovali v minulosti, ale chytré řešení založené na moderních technologiích, které se snadno integruje s okolními systémy a jednoduše se rozvíjí. Jedním z příkladů je vybudování chytré virtualizované infrastruktury na serverech IBM eX5. Na takto virtualizované infrastruktuře pak mohou být naimplementovány obchodní služby, které se integrují s dalšími službami běžícími v cloudu a společně tvoří velice flexibilní IT prostředí splňující jak velmi přísná kritéria stanovená byznysem (SLA), tak i velmi flexibilně požadavky nové.

S virtualizací serverů i datových úložišť už není problém, aby třeba i rok stará inteligentní infrastruktura násobně zvýšila svůj výkon nebo datovou kapacitu jen díky dokoupení několika málo komponent. IT infrastruktura se tak stává „žijícím organismem“, který může růst a vyvíjet se s vámi, a tak je k ní třeba přistupovat.

V době cloudu jde všechno a jde to rychle
A pak je tu onen požadavek na flexibilitu a rychlé zavádění inovací. Vše – infrastruktura, aplikace i celá aplikační platforma – je dnes k dispozici ve formě služby, kterou si můžete ušít přesně na míru a jejíž kapacita může takřka neomezeně a skokově růst přesně podle toho, jak se zvětšuje vaše firma a její potřeby.  Nejen  IT infrastruktura, ale i software, služba či obchodní proces se přitom díky cloudu mohou stát plně variabilními náklady.

Pojďme se podívat například na společnost, která má daný počet zákazníků, jež obsluhuje v současné době dané množství pracovníků, kteří potřebují stanovený výpočetní výkon a  počet licencí softwaru. Když počet zákazníků vzroste, vzrostou i nároky na počet lidí, kteří je obsluhují, a na jejich vybavení. V případě cloudu pak můžeme velmi flexibilně řídit expanzi infrastruktury i aplikací, a tím udržet rozumný růst nákladů na IT. V případě opětovného poklesu zákazníků je možné zase flexibilně reagovat na potřeby, a snížit tak okamžitě potřeby na IT zdroje představující infrastrukturu, software a služby, a tím flexibilně snížit variabilní náklady.

Na IT chytře
Jestliže v minulosti byl jasně pozorovatelný trend slučování IT a telekomunikací, pak v dnešní době nastal zcela nový trend – IT se čím dál více přibližuje obchodním potřebám společnosti a velká mezera, která dříve existovala mezi IT a byznysem, se čím dál více ztenčuje.

Moderní podnikové informační systémy v rukách schopných manažerů dokážou po doplnění o potřebné nástroje a s vhodně dimenzovanou IT infrastrukturou z firmy vytěžit maximum a jako bonus jí ukázat směr, kterým by se měla ubírat. Ti, kdo chtějí v dnešní silně konkurenční době vítězit, tedy musí jít i na IT chytře. Chytřejší IT je připravené přesně na míru, s minimálními celkovými náklady vlastnictví, se schopností rychle se přizpůsobovat aktuálním potřebám firmy a s možností hledat řešení, a ne to, co která data vlastně znamenají. A hlavně – chytřejší IT si na sebe umí rychle vydělat.

Autor pracuje jako IT architect ve společnosti IBM Česká republika