Hlavní navigace

Jaká byla letošní IDC Business Intelligence Roadshow 2007?

2. 11. 2007

Sdílet

V úterý 30. října proběhl v pražském Paláci Žofín již pátý ročník konference IDC Business Intelligence Roadshow 2007. Hlavním tématem byly technologické novinky a způsoby, které pomáhají firmám zlepšit jejich obchodní výsledky. Roadshow pořádala společnost IDC CEMA.

V úterý 30. října proběhl v pražském Paláci Žofín již pátý ročník konference IDC Business Intelligence Roadshow 2007. Hlavním tématem byly technologické novinky a způsoby, které pomáhají firmám zlepšit jejich obchodní výsledky. Roadshow pořádala společnost IDC CEMA.

Mezi řadou významných hostů konference vystoupila i mezinárodně uznávaná odbornice na oblast Business Intelligence (BI) a prezidentka Atre Group, paní Shaku Atreová. Ve své prezentaci se zaměřila na řízení výkonnosti podniku, všudypřítomnou BI a na způsoby, jakými mohou obchodní, marketingoví a techničtí manažeři tato řešení zavést tak, aby z nich měli prospěch všichni zaměstnanci společnosti. Rozhovor se Shaku Atreovou si bude možné přečíst v Computerworldu číslo 19, který vychází 9. listopadu.


Shaku Atreová při své prezentaci

Na konferenci dále vystoupili zkušení odborníci z oblasti BI, kteří účastníkům představili jednotlivé fáze plánování, implementace a řízení BI tak, aby dokázali stanovit dlouhodobé cíle, zvolit vhodné technologie a nástroje a plně využít možností, které jim BI nabízí. Mezi témata patřily mimo jiné podnikové vyhledávání, integrace aplikací a servisně orientovaná architektura, balance scorecards v reálném čase, principy nastavování parametrů pro nestrukturovaná data a měření návratnosti investic.

V dnešním světe je zásadním předpokladem úspěchu dobře znát své zákazníky, partnery, prodejce, zaměstnance i konkurenci. Platí to bez rozdílu pro společnosti a organizace, působící ve všech oblastech. Bez integrované infrastruktury, která umožňuje spolupráci při analýze, definování, profilování a aktualizaci informací se často stává, že změny na trhu společnost zaregistruje až ve chvíli, kdy už je příliš pozdě.

Z tohoto hlediska je pozitivní zprávou, že Česká republika patří v oblasti výše investic do řešení Business Intelligence a analytických softwarových aplikací mezi nejdynamičtěji se rozvíjející trhy regionu CEMEA (region střední & východní Evropa, střední východ a Afrika). V roce 2006 se zde výdaje do této oblasti vyšplhaly do výše 25 miliónu dolarů, což představuje meziroční nárůst o 21,4 %. Programový manažer pro softwarové trhy v IDC CEMA Thomas Vavra dále očekává, že investice do BI řešení ve střední a východní Evropě do konce roku 2007 vzrostou celkově na téměř 200 milionů dolarů. V následujících pěti letech pak očekává v celosvětovém měřítku nárůst výdajů na analytický podnikový software o více než 10 % ročně, zatímco v zemích střední a východní Evropy by toto tempo mělo být téměř dvojnásobné.

Přečtěte si také:
Business intelligence: Je třeba přemýšlet
Microsoft nabízí BI řešení pro analýzu, monitoring a plánování obchodních aktivit
Business intelligence software QlikView 7.52

 

Autor článku