Hlavní navigace

Je OpenAI na rozcestí? Její trvalé účetní ztráty už nelze ignorovat

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Společnost, která stojí za populární generativní umělou inteligencí ChatGPT, je i přes výrazný nárůst tržeb stále v miliardových ztrátách. Podle agentury Reuters je kvůli tomu stále závislá na vnějších finančních injekcích.

Tvůrce ChatGPT v září dosáhl příjmů ve výši okolo 300 milionů dolarů, což je oproti začátku roku 2023 nárůst o 1 700 %. A firma podle svých slov očekává, že v příštím roce se její příjmy vyšplhají na téměř 12 miliard dolarů.

Pokud využíváte AI pro rozhodování, zkreslila už nějakou odpověď?

Nicméně i přes letošní očekávané tržby ve výši 3,7 miliardy dolarů letos prodělá zhruba 5 miliard dolarů.

Za takto vysokou ztrátou stojí různé faktory, uvádí The New York Times. Jedním z největších je spotřeba energie, která se se spuštěním ChatGPT na konci roku 2022 doslova vymkla kontrole.

Finanční dopad mají také rostoucí výdaje na platy zaměstnanců a pronájem kanceláří. I kvůli tomu OpenAI usiluje o další způsoby financování.

Způsobí rozmach genAI energetickou krizi? Přečtěte si také:

Způsobí rozmach genAI energetickou krizi?

Příjmy firmě kromě vnějších investic zajišťují především prodej předplatných různých nástrojů a rovněž licence, které OpenAI prodává mnoha společnostem ohledně možnosti využívat velké jazykové modely (LLM) z rodiny GPT.

Nejnovější kolo financování – vedené americkou společností rizikového kapitálu Thrive Capital – má přinést 6,6 miliardy dolarů a posune ocenění společnosti na 157 miliard dolarů.

Zároveň OpenAI varuje investory, aby současně nevkládali peníze do konkurenčních projektů, jako jsou Anthropic, xAI Elona Muska či Safe Superintelligence (SSI), kterou založil spoluzakladatel OpenAI Ilya Sutskever.

OpenAI se ale nelíbí ani investice do tvůrců projektů aplikací pro genAI, jako jsou startup Perplexity, který se zabývá vyhledáváním pomocí umělé inteligence, nebo společnost Glean, která se orientuje na podnikové vyhledávání.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

Podle pozorovatelů jde, co se týče exkluzivity investic, o poměrně nevídaný krok, který může v konečném důsledku omezit konkurenci na trhu s GenAI.

Microsoft, který stejně jako Thrive již dříve investoval do OpenAI několik miliard dolarů, se chce účastnit i nového kola financování. Určitou částku nově do OpenAI vkládá i Nvidia.

Jste připraveni na firemní aplikace s podporou generativní AI? Přečtěte si také:

Jste připraveni na firemní aplikace s podporou generativní AI?

Naopak Apple, který prý měl o investici původně také zájem, nakonec podle agentury Reuters od investice upustil.

Investorům ale v rozhodování nepomáhají vnitřní rozbroje, kdy správní rada plány plánuje přeměnit OpenAI v společnost přinášející zisk.

CS24

Po oznámení těchto plánů firmu opustila řada osobností, například technický ředitel Mira Murati.

Na druhou stranu analytici očekávají, že Open AI bude v dalších letech růst. Už dnes má přitom tržní podíl na řešeních GenAI okolo 30 %.