Hlavní navigace

Jeden investovaný dolar do AI vydělá skoro pětkrát tolik

Sdílet

 Autor: Radan Dolejš s podporou AI
Očekává se, že podniky do roku 2030 vynaloží stovky miliard dolarů na zavádění umělé inteligence a zavádění nových produktů a zároveň vytvoří efektivitu, která povede k odstranění některých pracovních míst.

Podle nové zprávy výzkumné společnosti IDC se očekává, že výdaje podniků na zavádění a využívání umělé inteligence ve stávajících provozech a na poskytování lepších produktů a služeb budou do roku 2030 představovat 3,5 % celosvětového HDP, což světové ekonomice přinese 19,9 bilionu dolarů.

Jen výdaje podniků na umělou inteligenci by měly do roku 2028 dosáhnout 632 miliard dolarů, odhadla IDC ve své dřívější studii.

Školíte své zaměstnance ohledně využití možností AI?

V důsledku toho ovlivní umělá inteligence pracovní místa ve všech regionech světa a zasáhne odvětví od provozu kontaktních center až po překladatelství, účetnictví a kontrolu strojů, uvádí IDC. K nastartování tohoto posunu přispívají vedoucí představitelé podniků, z nichž 98 % považuje AI za prioritu svých organizací.

David Foote, hlavní analytik a výzkumný pracovník společnosti Foote Partners, která se zabývá výzkumem v oblasti IT, se domnívá, že 20 až 25 % pracovních míst v oblasti technologií by nakonec mohla převzít umělá inteligence.

„Došlo k velkému propouštění,“ řekl. „Společnosti si vytipovávají lidi, kteří možná byli v minulosti solidními pracovníky, ale do nového světa řízeného [rozvíjející se] ekonomikou a technologiemi, na které sázejí, se nehodí.“

Umělá inteligence není jen ta generativní, upozorňuje odborník David Filgas
Umělá inteligence není jen ta generativní, upozorňuje odborník David Filgas
0:00/

AI sice v některých oblastech sníží nebo odstraní potřebu lidského faktoru, ale zároveň zvýší produktivitu, což bude vyžadovat, aby se odborníci rekvalifikovali a přizpůsobili a převzali strategičtější a kreativnější role, uvádí se ve výzkumné zprávě společnosti Foote. 

V souladu s tím společnost Goldman Sachs předpokládá, že až 29 % pracovních úkolů souvisejících s počítači by mohla AI automatizovat, stejně jako 28 % práce zdravotníků a technických úkolů v této oblasti. Kariéry s největším rizikem automatizace AI jsou administrativní pozice (46 %) a úkoly v právnických profesích (44 %).

Téměř polovina respondentů průzkumu IDC Future of Work Employees Survey (48 %) očekává, že některé části jejich práce budou v příštích dvou letech automatizovány pomocí AI a dalších technologií – a dalších 15 % si myslí, že většina jejich práce bude automatizována. Pouze 3 % očekávají, že jejich práce bude plně automatizována.

Kybernetická bezpečnost s Computerworldem II.: Připravte se na NIS2
Kybernetická bezpečnost s Computerworldem II.: Připravte se na NIS2
0:00/

I přes to však bude mít AI podle nejnovější zprávy IDC „čistý pozitivní globální ekonomický dopad“. V roce 2030 bude každý nový dolar vynaložený na řešení a služby související s umělou inteligencí pro podniky generovat v globální ekonomice 4,60 dolaru v podobě nepřímých a indukovaných efektů.

Mezi tyto dopady patří např:

  • zvýšené výdaje na řešení a služby AI způsobené zrychleným zaváděním AI;
  • ekonomické stimuly mezi subjekty zavádějícími AI, které vidí přínosy v podobě zvýšené výroby a nových zdrojů příjmů;
  • a zvýšení příjmů v celém dodavatelském řetězci poskytovatelů UI, včetně poskytovatelů služeb.
Odemkněte maximální výkon kolegů pomocí špičkových technologií Přečtěte si také:

Odemkněte maximální výkon kolegů pomocí špičkových technologií

„V roce 2024 vstoupila AI do fáze zrychleného vývoje a nasazení definované rozsáhlou integrací, která vedla k prudkému nárůstu podnikových investic zaměřených na výraznou optimalizaci provozních nákladů a časových harmonogramů,“ uvedl Lapo Fioretti, senior analytik výzkumu IDC. „Díky automatizaci rutinních úkolů a uvolnění nové efektivity bude mít umělá inteligence hluboké ekonomické důsledky, přetvoří odvětví, vytvoří nové trhy a změní konkurenční prostředí.“

CS24

Vznik nových pracovních pozic

červnového průzkumu mezi finančními řediteli, který provedla Dukeova univerzita a Federální rezervní banky v Atlantě a Richmondu, vyplynulo, že 32 % organizací plánuje v příštím roce využívat AI k plnění úkolů, které dříve vykonávali lidé. 

A v prvních šesti měsících roku 2024 téměř 60 % společností (a 84 % velkých společností) uvedlo, že nasadilo software, zařízení nebo technologie k automatizaci úkolů, které dříve vykonávali zaměstnanci.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.