Hlavní navigace

Jednoduchost a originalita

1. 5. 2006

Sdílet

MP3 přehrávač MPIO FY700 1 GB s podporou práce s adresáři Dalším novým počinem MPIO je flashový player, kt...


MP3 přehrávač MPIO FY700 1 GB s podporou práce s adresáři



Dalším novým počinem MPIO je flashový player, který svým barevným provedením a tvarem připomíná flashové iPody. Mně osobně nepřipadá bílá barva MP3 přehrávače nijak úžasná a jednoduché, funkcí zbavené iPody také nemám příliš v lásce. Proto jsem k FY700 přistupoval poměrně opatrně a nezměnila to ani cena za inovaci, udělená na veletrhu CES.
Model FY700 má tvar trochu zploštělé podlouhlé čokoládové tyčinky a přestože se mi nelíbí jeho barva, design je jistě neotřelý. V horní části se nachází drobný monochromatický displej, zobrazující čtyři řádky (ve výpisu skladeb ovšem ukáže jen tři položky). O pořádný kousek pod ním je umístěno ovládání, tvořené gumovou částí se čtyřmi tlačítky a několika dalšími klasicky zpracovanými prvky. Nemohli jsme si v redakci pomoci, ale ovládání se nám zdálo po podlouhlém přístroji zbytečně roztažené. FY700 mohlo být klidně kratší a tlačítka lépe rozmístěna, aby nemusel palec putovat několik centimetrů sem a tam. Kritiku si zaslouží i gumová část, která se v místech, kde jsou jednotlivé funkce, špatně mačká.
Všichni jsme očekávali, že FY700 bude spadat mezi ty nejjednodušší přístroje, schopné pouze přehrávat skladby v MP3 a WMA. Ano, v MP3, WMA a dokonce ASF samozřejmě hudbu poslouchat můžete, ale toto MPIO podporuje i adresářovou strukturu, dokáže pořizovat záznam z rádia i nahrávat hlas. Nechybí mu ani ekvalizér, ale to už se dostáváme k poslechu. V této oblasti byl FY700 asi největším překvapením, protože hrál velmi nadprůměrně. Minimálně o stupeň lépe než HD400. Výšky i basy byly plné, bez výrazného zkreslení. Především však byl zvuk naprosto čistý, bez sebemenšího šumu.
Specialitkou tohoto přehrávače je možnost připnout na jeho dolní část různé druhy úchytů konkrétně karabinu, šňůrku na krk a úchyt na ruku. Vypadá to slibně, že? Bohužel jenom vypadá, protože u výrobce s největší pravděpodobností převládá nad zdravým úsudkem hamižnost. V krabici u přehrávače totiž naleznete pouze karabinu, další dvě násady si musíte dokoupit! Vzhledem k tomu, že celá image přehrávače stojí a padá právě s tímto příslušenstvím, je tento krok výrobce nepochopitelný. Obzvlášť, když si člověk uvědomí, že výrobní cena těchto drobností je úplně mizivá.
MPIO FY700 je podařený přehrávač, u něhož zamrzí pouze horší ovládání a absence šňůrky a úchytu na ruku. Pro středně náročného uživatele je jinak tento gigový přehrávač ideálním řešením, snoubícím jednoduchost a originalitu.


MPIO FY700

výtečný bohatý zvuk
originální design
nepohodlné ovládání
chudé příslušenství
Cena vč.DPH: 3 990 Kč
K testu zapůjčila firma: HBC Europe, s. r. o., www.mpio.cz

Autor článku