Hlavní navigace

Jednoduchý tester bezpečnosti nastavení Facebooku

24. 5. 2010

Sdílet

O rizicích sociálních sítích se píše skoro neustále. Některá rizika vyplývají ze samotného systému, jiná mají v rukou uživatelé. Jak snadno ověřit bezpečnost vlastního nastavení Facebooku?

Facebook nijak nemusí mít kompromitován vlastní systém, aby veřejně přístupných byla celá řada dat, které raději chcete ponechat jako soukromé. Je to dáno tím, že Facebook nabízí obrovské množství různých nastavení, v nichž je obtížné se orientovat. Taktéž své nástroje umožňující „uzavření“ dat příliš neinzeruje, protože sociální síť stojí na výměně dat a jejich veřejné dostupnosti. Facebook má zájem, aby pokud možno všechno bylo veřejné. Nastavení zvyšující míru soukromí pak mnohdy jsou sice k dispozici, ale nemusí být snadné je najít. Naštěstí je zdarma k dispozici on-line program, který takovou kontrolu provede za vás.

Na webu http://www.reclaimprivacy.org/ je k dispozici stejnojmenný nástroj. Na tomto webu stačí najít odkaz na JavaScript Scan for Privacy, kliknout na něj pravým tlačítkem myši a uložit do oblíbených položek (plus v některých případech odklepnout výzvu zabezpečení, protože se nejedná o klasický hypertextový odkaz).

Nyní se přihlaste ke svému profilu na Facebooku. Otevřete z Oblíbených položek link na sken. Není třeba instalovat žádný program, vše funguje on-line. V horní části prohlížeče se zobrazí okno s výsledky. Reclaim Prviacy projde nastavení a zobrazí u jednotlivých funkcí barevné položky popisující zabezpečení (zelené – zabezpečené, červené – nezabezpečené, šedé – potenciálně ohrožené). V některých případech je přímo v rozhraní testu k dispozici funkce, která příslušnou položku zabezpečí, jindy se zobrazí link na odpovídající nastavení Facebooku. Po jeho úpravách lze příslušnou položku zkontrolovat znovu a ověřit, že vše již je v pořádku.

 

CS24

Zdroj: PCWorld.com