Hlavní navigace

Jsou LED žárovky budoucností svícení?

10. 4. 2011

Sdílet

 Autor: © Sean Gladwell - Fotolia.com
Už dávno pryč jsou doby, kdy lidé chodili spát se slepicemi jen proto, že neviděli na běžné denní činnosti.

Klasické žárovky na ústupu

Už dávno pryč jsou doby, kdy lidé chodili spát se slepicemi jen proto, že při světlech z loučí a petrolejových lamp neviděli na běžné denní činnosti. Doba temna naštěstí skončila s vynálezem Edisonovy žárovky. Nicméně časy se mění,  klasické žárovky byly "z úsporných důvodů" zakázány na úrovni EU a panu Edisonovi by k obměkčení bruselských úředníků nejspíše nepomohlo ani příslovečné obracení v hrobě.

Jenže přiznejme si to, ony často oplakávané žárovky skutečně nejsou s ohledem na technický pokrok ideálním řešením a vzhledem k nízké světelné účinnosti by mohly být spíše považovány za topidlo (a jako zdroj tepla se dodnes prodávají). Pokud jste chtěli slušné světlo ve středně velké místnosti, museli jste koupit aspoň stowattový zdroj, což při dnešních cenách elektrické energie není pro extenzivní svícení právě levnou záležitostí. Na druhou stranu však světlo žárovek bylo přirozené, rychle dostupné, příliš nekazilo oči a ani pořizovací cena nebyla vysoká.

Úsporné zářivky

Člověk (post)moderní nahradil žárovky tzv. úspornými (CFL) zářivkami. Postupně však přichází na to, že slepé nahrazení jednoho zdroje světla druhým bez zhodnocení pro a proti bylo nejspíše krokem stranou. „Úsporné zářivky“ totiž obsahují jedovatou rtuť a jejich likvidace proto není ničím levným (a už vůbec ne ekologickým). Je to tedy  příslovečný přechod z bláta do louže. Jejich významný klad v podobě úspory elektrické energie koncovému spotřebiteli je bohužel vyvážen právě přítomností rtuti, nepřirozeným světlem a postupným úbytkem výkonu (v případě levnějších zařízení i neúměrně krátkou životností hluboko pod slibovanými údaji).

LED žárovky

Budoucností našeho svícení tak nejspíše bude třetí technologie, LED žárovky. Ty jsou tvořeny „hroznem“ LED diod a často i chladícím elementem, který je udržuje v nízkých teplotách i při dlouhodobém svícení. Zároveň jsou na rozdíl od CFL zářivek opravdu ekologické. V našich podmínkách jsou běžně v prodeji 3 až 7 wattové „LEDky“, které zvládnou uspokojivě  osvítit průměrně velkou místnost. Poměrně silný zdroj LED světla má stále příkon v řádu směšných 11 wattů. Zároveň je obrovským benefitem LED technologie dlouhá životnost, kterou někteří výrobci u dražších kusů garantují až nad 50 tisíc hodin. Kladně hodnotíme i plnou svítivost žárovek ihned po zapnutí, nemusíte tedy čekat na rozehřátí. Podrobnější analýzu problematiky výběru LED žárovek naleznete v našem článku Jak vybrat správnou LED žárovku?

V našem testu jsme zapojili žárovku Evolve LED EcoLight do obvodu a nechali ji neustále zapínat a vypínat v intervalu dvou vteřin. Tento cyklus jsme nechali proběhnout přibližně 20 000krát. Naším původním záměrem bylo změřit výkon žárovky před a po realizaci tohoto testu, bohužel se nám však v rozumném termínu nepodařilo obstarat profesionální sondu, a tak jsme se museli spokojit se zjištěním, že žárovka tuto nesmyslnou zátěž přežila bez úhony a její výkon se subjektivně nesnížil.

Jak bylo zmíněno výše, jsou LED žárovky ekologicky relativně nezávadné, a tak je mohou s klidným svědomím používat i ti, jimž je „dvojjaká ekologičnost“ propagátorů úsporných zářivek proti srsti. Nepřítomnost rtuti a jiných těžkých kovů totiž usnadňuje další recyklaci. Další výhodou je možnost koupě žárovky se svítivostí v „teplotě“ denního světla, které je pro lidské oči přirozenější - i tuto žárovku jsme měli v průběhu testu k dispozici.

Verdikt

CS24

LED žárovky podle našeho názoru vypadají velice slibně. Spojují v sobě výhody původních žárovek s vláknem a CFL úsporných zářivek. Jediným odrazujícím prvkem tak zatím může být jejich pořizovací cena. Ta se podle výkonu pohybuje zhruba od 350 korun a končí i na tisícovkách. Všechny technologie však v začátcích musely zaplatit svůj vývoj a brzy po proniknutí na trh šla jejich pořizovací cena rapidně dolů. Věříme, že podobný „osud“ brzy čeká i LED žárovky. Testované LED žárovce Evolve LED EcoLight udělujeme hodnocení PC World TOP Produkt 2011.

Úvodní foto: Fotolia