Hlavní navigace

JVC GC-PX10

1. 1. 2012

Sdílet

www.fastcr.cz, 22 499 Kč JVC přinesla model, který tak trochu vybočuje z řady – minimálně svým vzhledem. Tváří se totiž jako digitální fotoaparát, potažmo se tak i drží. Jaká ta...
www.fastcr.cz, 22 499 Kč
JVC přinesla model, který tak trochu vybočuje z řady – minimálně svým vzhledem. Tváří se totiž jako digitální fotoaparát, potažmo se tak i drží. Jaká tato kamera ve skutečnosti je?
Především – snaží se udržet krok s dobou, v níž jsou kamery nahrazovány fotoaparáty. Snad každý nový fotoaparát dokáže natáčet video ve Full HD rozlišení, zrcadlovky potom (s pomocí externího mikrofonu) i s dostatečně kvalitním zvukem. Jako jsou dnes fotoaparáty už spíše kombinací fotoaparátu a kamery, tak je tato kamera kombinací kamery a fotoaparátu. Jakkoliv může znít předchozí věta kostrbatě, je pravdivá. JVC GC-PX10 je zkrátka, myšleno zcela neutrálně, trhem deformovaný hybrid.
Jaké jsou tedy hlavní přednosti modelu GC-PX10? Především je to BSI CMOS snímač o velikosti 1/2,3 palce, který disponuje poměrně slušným teoretickým rozlišením 12,75 megapixelu (reálně je to 12 megapixelů). BSI senzor (neboli senzor osvětlovaný zezadu) je už relativně zažitý koncept, kdy je světlocitlivá vrstva umístěna nad vrstvu obvodů, což má za následek vyšší světelnou citlivost senzoru. V kamerách se tento patent používá už zhruba tři roky, jedním z nejznámějších zařízení, jež BSI senzor využívají, je pak iPhone 4, respektive jeho fotoaparát.
Vraťme se ale k recenzované kameře. U ní je vysoké rozlišení BSI snímače vhodné zejména pro pořizování fotografií. Ano, u této kamery totiž není funkce fotoaparátu jen marketingovým tahem („abyste s sebou na cesty nemuseli brát dvě zařízení“), ale plnohodnotnou a funkční alternativou na fotografie specializovaných přístrojů. Jak je zřejmé z předchozího odstavce, pořizuje snímky v maximálním rozlišení 12 megapixelů v poměru 4 : 3 (4000 × 3000 pixelů) při možnosti až desetinásobného optického (respektive 19násobného dynamického) přiblížení prostřednictvím objektivu značky Konica Minolta, což představuje v porovnání s většinou kompaktů slušný průměr. K dispozici je pak i vestavěný blesk, umístěný netradičně po straně objektivu.
GC-PX10 můžete při fotografování držet jako klasickou zrcadlovku – tlačítko závěrky se totiž nachází na gripu umístěném napravo od objektivu (z pohledu fotografa). Nebo také jako kameru – nahrávací tlačítko je totiž umístěno zcela standardně opět z pohledu fotografa na pravé straně, tentokrát však v zadní části přístroje. Nalevo od tlačítka nahrávání se pak nachází „páčka“ pro přibližování a oddalování, což je zase běžná záležitost kompaktních přístrojů (myšleno umístěním, ne systémem). Shrnuto a podtrženo: možnosti ovládání jsou u zařízení PX10 dokonale hybridní.
Kromě toho se napravo od displeje nachází už jen tři tlačítka: pro přehrávání obsahu, pro přepínání mezi fotografiemi a videem a nakonec vstup do menu. Samotný displej o úhlopříčce 8 cm je opravdu praktický – výklopný a navíc dotykový.
Ještě jsme se ale nepodívali na natáčení videa, což by měla být hlavní funkce kamery. Samozřejmostí je natáčení ve Full HD rozlišení i možnost přepínání do nižších forem například proto, aby se na vestavěnou flash paměť vešel delší záznam; to však není zas tak nutné, s ohledem na 32 GB paměti (tedy dvě hodiny záznamu v maximálním rozlišení) a možnost rozšíření o dalších 64 GB prostřednictvím SDXC karet. Kamera podporuje i karty s Eye-Fi funkcí a dokáže tak přenášet obsah bezdrátově pomocí Wi-Fi sítě.
Zaujal nás velmi vysoký datový tok – 36 Mbit/s. Vzhledem k tomu, že taková hodnota už není kompatibilní s formátem AVCHD, je záznam ukládán do MP4 souborů kompatibilních se standardem H.264. Navíc téměř všechny formáty ukládání záznamu (kromě Apple iFrame) se ukládají při rychlosti (progresivních) 50 snímků za sekundu. Lze snímat i vysokorychlostní video při rychlosti 250 snímků za sekundu, které se při přehrávání automaticky zpomalí na 50 snímků (pětinásobné zpomalení), což má za následek slow-motion efekt. Zajímavou funkcí je i časosběrný záznam (time-lapse).
Digitální videokamera JVC GC-PX10 je na první pohled hybridním přístrojem na pomezí kamery a fotoaparátu. To může být výhodné pro ty uživatele, kteří by u sebe rádi nosili jen jeden přístroj. A v tomto případě se nejedná o frázi, obě funkce zařízení jsou totiž plnohodnotné. Zážitek z jinak perfektních fotografií i videozáznamů trošku kazí ne zcela dokonalý výkon při špatném světle.

Technické parametry:
Snímač: CMOS 1/2,3\\\" (12,75 Mpx)
Objektiv: Konica Minolta HD F2.8 – F4.5, f=6.7mm – 67.0mm
(43,3 – 433 mm ekvivalent 35mm kinofilmu)
Optický zoom: 10×
Průměr filtru: 46 mm
Stabilizátor obrazu: ano (optický Q.I.S + A.I.S.)
Záznamové médium: interní paměť 32 GB, paměťová karta SD/SDHC/SDXC
Videozáznam: Full HD 1920 × 1080 (50p/36 Mbit/s)
Fotorežim: 4000 x 3000 px
Displej: 3“ (230 000 px)
Rozhraní: HDMI, USB 2.0, AV výstup, mikrofon, sluchátka
Rozměry: 13,1 × 6,7 × 12,2 cm
Hmotnost: 520 g (s baterií)


Autor článku