Hlavní navigace

Kaon KCF-B3000 HCO

1. 9. 2010

Sdílet

Čekání na HD PVR rekordér dostupný zákazníkům kabelových sítí UPC bylo možná o něco delší než bychom si přáli, nicméně s příchodem nového set-top boxu korejské značky Kaon...

Čekání na HD PVR rekordér dostupný zákazníkům kabelových sítí UPC bylo možná o něco delší než bychom si přáli, nicméně s příchodem nového set-top boxu korejské značky Kaon je u konce. Je tedy na čase vyměnit SD PVR od Handandu nebo HD přijímač téže značky za elegantní leskle černý Kaon?
Verze nabízená naším největším provozovatelem kabelových sítí, společností UPC, je vybavena 320GB pevným diskem (jehož kapacitu při záznamu HD pořadů můžete překvapivě rychle vyčerpat) a redukovanou nabídnou konektorů oproti modelu 3001, který nabízí jiní kabeloví operátoři (ten má ovšem menší disk s 250 GB). Přístroj nemá komponentní a kompozitní video výstup, ani stereo audio výstup. To je špatná zpráva pro majitele starších receiverů bez HDMI rozhraní, ale i nás, kteří si pro větší flexibilitu provozu rádi propojí satelit jak s receiverem pomocí HDMI, tak přímo s televizorem pomocí YPbPr kabelu (nebo naopak). K dispozici tedy jsou dva konektory SCART, HDMI výstup, optický zvukový výstup, USB (ten je také na čelním panelu) a ethernet (momentálně lze využít jen pro aktualizace firmwaru). Pochvalu zaslouží dálkové ovládání – je větší, elegantnější a především ergonomičtější než ta dodávaná s přístroji Handanu.
Grafické menu je velmi povedené a přehledné, výtečně je zpracován i EPG, kde je aktuálně zvolený kanál zobrazen ve zmenšeném okně, zatímco vy můžete listovat programovou nabídkou. Programování PVR pomocí týdenního EPG je velmi snadné a intuitivní – stačí v programovém průvodci označit pořad, který chcete nahrát. a přístroj se postará o zbytek. Při nahrávání se bez problému probudí, případně začne nahrávat i tehdy, sledujete-li jiný program. Problém může nastat při nižší úrovni (kvalitě) vstupního signálu, která při souběhu obou tunerů může ovlivnit kvalitu nahrávky chybami v obrazu či krátkými výpadky. Přístroj je díky dvěma tunerům vůbec náročnější na kvalitu vaší kabelové přípojky, podobně jako PVR Handanu. Oproti HD přijímači Handan při automatickém ladění nenašel jeden z kabelových multiplexů (na CATV HD tuneru televizoru ve vedlejší místnosti přitom byly ve stejnou dobu nalezeny všechny programy bez problémů). Přístroj standardně nahrává rezervu v délce zhruba patnácti minut před začátkem programu a o něco delší po konci programového slotu v EPG – při podrobném programování ji ovšem lze upravit.
Jedním ze zásadních nedostatků je nemožnost úpravy (střihu či alespoň zkrácení na začátku a konci) nahrávek. V případě programů, které chcete jednou shlédnout a smazat, se nejedná o velký nedostatek – patnáctiminutovou či kratší rezervu na začátku lze snadno přeskočit přetáčením maximální rychlostí a rezervní doběh prostě ignorovat, chcete-li si ale do přístroje nahrát krátké pořady (seriály, dokumenty, pořady pro děti) a uchovávat je tam delší dobu, přicházíte zbytečně o diskový prostor a přetáčet musíte při každém spuštění. Naopak plusem je funkce permanentního nahrávání, která umožňuje se kdykoliv vrátit v aktuálním vysílání (tedy pokud jste nepřepínali) až o hodinu zpět. Pochvalu si zaslouží i fakt, že si přístroj u každého z nahraných pořadů pamatuje, kde jste jej naposledy zastavili – je tedy jednoduché vrátit se k „rozkoukaným“ nahrávkám.
Stejně nepříjemná je nemožnost využít integrovaný ethernet či USB port pro přenos nahrávek do PC či na USB disk, nicméně je to opatření vcelku pochopitelné – licenční podmínky vlastníků autorských práv jsou v tomto směru vůči provozovatelům kabelových sítí obvykle dost přísné (proto mimo jiné UPC nebude patrně nikdy nabízet oficiální řešení pro HTPC sestavy). Ethernet bohužel není možné využít ani pro streamování či přístup na síťové disky či DLNA služby v domácí síti a z USB disků lze přehrávat pouze obrázky a hudbu ve formátu MP3. Na přístroj, jehož cena na volném trhu činí zhruba deset tisíc korun, je to zoufalé, ale jako zákazníci platící za pronájem stejnou částku jako za klasický HD přijímač nad tím patrně mávnete rukou.
Za zhruba deset tisíc bychom si Kaon nikdy nekoupili. Přehrávač má sice solidní základ a kvalitní zpracování i menu, leč podpora ethernetu je prakticky nulová, přehrávání z USB velmi omezené (pouze audio bez možnosti přetáčení a fotografie) a přenos nahrávek na externí disk či po domácí síti nemožný (některé z těchto zásadních nedostatků se pochopitelně společně s dalšími drobnými mouchami mohou zlepšit v budoucích verzích firmwaru). Jako pronajatý HD PVR za stejnou částku, jakou byste platili za klasický HD přijímač Handan (u UPC je to 150 Kč měsíčně), jej ale bereme všemi deseti a má naše doporučení.

Počet tunerů: 2× HD
Kapacita disku: 320 GB
Rozhraní: 2× SCART, HDMI, Toslink, 2× USB 2.0, RJ45 ethernet
Podporované funkce a formáty: PVR rekordér SD+HD, časový posun, MP3, JPEG.

Autor článku