Hlavní navigace

Kdo neslyšel, neuvěří...

1. 4. 2006

Sdílet

Transcend T.sonic 520 poměrně levný MP3 přehrávač s velkou pamětí Ke krátkému testu se nám podařilo získat...


Transcend T.sonic 520 poměrně levný MP3 přehrávač s velkou pamětí


Ke krátkému testu se nám podařilo získat levný MP3 přehrávač od Transcendu. Obstojí v obrovské konkurenci, která na tomto trhu panuje? Tělo přístroje (74 x 30 x 18,5 mm) výrobce oděl do designérsky umírněného plastového kabátku ve tvaru kvádříku s kulatými hranami, ručička vah ukazuje hmotnost 28 gramů bez baterie. V prodeji se objevily dvě verze, lišící se barvou a kapacitou paměti. 512MB varianta je červená, námi testovanou 1GB poznáte podle tmavě šedého zbarvení. Displej typu OLED s modrým písmem sice nepatří k největším, ale zato je díky použité technologii velmi dobře čitelný. Pokud máte k dispozici texty k vašim oblíbeným písničkám, můžete si je na displeji v průběhu přehrávání číst. Co se ovládání týče, je řešeno čtyřmi klávesami, třísměrným ovládacím prvkem (pohyb v menu doleva a doprava plus potvrzování stiskem) a navrch se na přístroji nachází tlačítko, sloužící k uzamčení ostatních prvků ovládání. To se hodí v případě, že nosíte přehrávač v kapse nebo batohu a nechcete být rušeni důsledky náhodných stisků kláves.
Jako zdroj elektrické energie slouží AAA baterie, jež by měla být podle výrobce schopna udržet přístroj v provozu až 15 hodin. Při našem zátěžovém testu jsme se dostali lehce nad dvanáct hodin přehrávání, to ale nemusí být zdaleka hodnota konečná. Pokud aktivujete režim úspory energie (vypínání displeje po určité době nečinnosti apod.), můžete udávaných 15 hodin docílit. Přístroj podporuje přehrávání formátů MP3, WMA a WAV, na své si přijdou i příznivci integrovaného FM rádia, to si totiž zvládne zapamatovat až 20 stanic. Pokud z nějakého důvodu zatoužíte po zrychlení nebo zpomalení záznamu, T.sonic 520 vám rád vyhoví k dispozici jsou čtyři různé rychlosti přehrávání.
Hudební výstup jsme posoudili jako kvalitní, ale dodávaná sluchátka patří spíše do kategorie průměru, zejména v oblasti basů nijak neexcelovala. Náročnější posluchač zřejmě část ušetřených peněz investuje do lepších "pecek". Věřte, že se to vyplatí, výsledná kvalita poslechu za to rozhodně stojí. S produkovaným přednesem souvisí i ekvalizéry, kde T.sonic 520 nabízí výběr z šesti předdefinovaných profilů a jednoho uživatelského.
Zajímavostí je přítomnost line-in vstupu (3,5mm jack), díky němuž můžete nahrávat zvuk i z jiných zařízení než z integrovaného mikrofonu či rádia. Získaný materiál se ukládá ve formátu WAV, na výběr máte vzorkovací frekvence 8 nebo 16 kHz.
Spojení s počítačem probíhá prostřednictvím USB ve verzi 2.0, zaručena je ale i zpětná kompatibilita s USB 1.1. K nahrávání písniček do přehrávače ve Windows XP není zapotřebí žádný další software, neboť zařízení odpovídá standardu Mass Storage. Pokud používáte Windows 98 SE, bude se vám hodit utilita z přiloženého CD.
Celkově hodnotíme novinku od Transcendu veskrze kladně, neboť přináší poslech na úrovni, zajímavé funkce a solidní výdrž, to vše za příjemnou a konkurenceschopnou cenu.

Transcend T.sonic 520

velikost, cena, nabídka funkcí
průměrná sluchátka, plastový vzhled
Cena včetně DPH:
2 560 Kč s DPH za 1GB variantu
1 960 Kč s DPH za 512MB variantu
K testu zapůjčila firma:
T.S. Bohemia, www.tsbohemia.cz

Autor článku