Hlavní navigace

Recenze: Canon Pixma MP620 vs. Epson Stylus Photo PX700W

Sdílet

Dnes porovnáváme multifunkční produkty s inkoustovou tiskovou technologií, jež dokážou vytisknout fotografie z připojeného fotoaparátu nebo paměťové karty.

Canon Pixma MP620 vs. Epson Stylus Photo PX700W

 

Funkce tisku je u nich doprovázena také podporou kopírování a skenování dokumentů a uplatnění najdou u uživatelů, kteří si váží kvality a rychlosti tisku, nižších provozních nákladů a jsou ochotni si za kvalitu, pohodlí při obsluze a lepší možnosti připojení pár stokorun připlatit.

 

Canon Pixma MP620

První multifunkční zařízení pochází od společnosti Canon a patří do rodiny produktů Pixma. Tisková hlava nese pět inkoustových zásobníků ChromaLife100+ s prodlouženou barevnou stálostí (CMYK pro barevný tisk a černý zásobník větší kapacity pro monochromatické zpracování dokumentů), inkoust dokáže dávkovat v kapkách o objemu 1 pikolitr. Maximální tiskové rozlišení se při použití speciálních médií vyšplhá až na 9600 × 2400 dpi v černobílém i barevném režimu, podle výrobce může rychlost tisku v náhledovém režimu dosáhnout až 26 černobílých nebo 17 barevných stran za minutu. Plochý skener s CIS snímačem nabízí maximální hardwarové rozlišení 2400 × 4800 dpi nebo interpolované rozlišení 19 200 × 19 200 dpi.

Ovladače jsou připraveny pro operační systémy Mac OS X a Windows 2000 nebo novější. Vnější rozměry multifunkce jsou 450 × 368 × 176 mm a její hmotnost činí 8,6 kg. Komunikaci s počítačem zajišťuje rozhraní USB 2.0, překvapením je podpora síťového připojení, a to jak s využitím ethernetové zásuvky, tak bezdrátovým Wi-Fi přenosem.

Model Pixma MP620 si zákazníci občas pletou s Pixmou MP630, která nenabízí ethernetové nebo Wi-Fi připojení, ale na rozdíl MP620 může nabídnout přímý potisk CD nebo DVD médií se speciálním povrchem. Oba stroje využívají shodnou tiskovou mechaniku a stejné inkoustové zásobníky, při tisku je však testovaný výrobek, tedy MP620, o několik sekund pomalejší.

Instalace produktu probíhá poměrně svižně, díky dobře zpracovanému průvodci a českému prostředí se „neztratí“ ani méně zkušený uživatel. Ovladač tiskárny je doplněn OCR programem, nástrojem pro obsluhu multifunkce z pracovní plochy počítače, utilitou pro snadné výtisky webových stránek a jednoduchým grafickým editorem. Ovládání zařízení s využitím výklopného panelu, zabudovaného trochu nezvykle ve víku skeneru, je rovněž poměrně snadné a intuitivní. Rychlému výběru a spuštění jednotlivých funkcí pomáhá středové tlačítko EasyScroll, s nímž může uživatel rolovat v nabídkách menu a po stisku středního potvrzovacího voliče spustit úlohu. Tiskárna je vybavena čtečkou všech rozšířených paměťových karet, zabudovanou na pravé straně přední části produktu. Z těchto karet dokáže přímo tisknout fotografie. Pod čtečkou je umístěn port PictBridge, který lze využít i pro přímý tisk snímků z připojeného fotoaparátu.

Rychlost tisku standardních kancelářských dokumentů se pohybovala mezi 5–10 sekundami černobíle a 13–19 sekundami barevně. Rastrová a vektorová grafika na stránce A4 při volbě vyššího rozlišení Pixmu MP620 zaměstnala na 24 sekund v černobílé a 47 sekund v barevné verzi. Fotografie na lesklém papíru jsme tiskli v nejvyšší kvalitě a s využitím všech barev 1 minutu a 19 sekund. Běžný snímek 10 × 15 při standardním nastavení dokázala tiskárna na fotopapír zpracovat za 39 sekund. Rychlost kopírování je závislá na volbě kvality kopie. K dispozici jsou tři možnosti kombinující kvalitu a rychlost, střední volba je většinou nejvýhodnější, náhledový režim je spíše jen informativním plýtváním inkoustem, pokud se nejedná o prostý text. Kopie ve střední a vysoké kvalitě dokázala Pixma MP620 zhotovit za 20 a 34 sekund černobíle a při použití barev se časy vyšplhaly na 28 a 59 sekund. Skenování dokumentů probíhalo velmi svižně – náhled jsme získali za 7 sekund, stránku A4 při nastavení 300 dpi jsme na disk počítače uložili za 13 a 14 sekund (mono/barva).

Výsledky testu byly celkem příjemným překvapením – multifunkční zařízení je přesné a rychlé, tisk dokumentů vykazuje dostatečnou kvalitu a velmi dobře si Pixma MP620 poradila i se zpracováním fotografií. Pět inkoustových zásobníků přispívá k nižším provozním nákladům, které se pohybují na hranici 3,27 Kč na výtisk barevné fotografie 10 × 15 cm (podle ISO/IEC 24711)

Funkce: tisk, kopírování, skenování
Rozlišení: tisk 9600 × 2400 dpi, skener 2400 × 4800 dpi
Rychlost tisku: 26 černobílých nebo 17 barevných stran A4 za minutu
Rozměry: 450 × 368 × 176 mm
Hmotnost: 8,6 kg
Formát tiskárny: A4
Rozhraní: LAN, USB 2.0, Wi-Fi
Cena: 3550 Kč včetně DPH

Epson Stylus Photo PX700W

Konkurence nikdy nespí a o Epsonu to platí dvojnásobně. Jeho multifunkční zařízení s modelovým označením PX700W je nejvyšším dostupným modelem na našem trhu. (Je to trochu ke škodě věci – v zahraničí je k dispozici také PX800W s dotykovým velkoplošným displejem, který výrazně usnadňuje ovládání, ale bohužel také zvyšuje cenu. Přesto bychom jej uživatelům rozmazleným všudypřítomným dotykovým ovládáním velmi přáli.) Epson jej připravil pro všechny fotografy, kteří si svoje snímky chtějí vytisknout přímo z fotoaparátu nebo paměťové karty. Stejně jako dříve popisovaný Canon MP620 i Epson Stylus Photo PX700W dokáže kromě tisku i skenovat a kopírovat dokumenty.

Pro tisk fotografií je vybaven skutečně dobře, využívá šestibarevný inkoustový systém se samostatnými zásobníky jednotlivých barev. Standardní CMYK odstíny jsou doplněny světlejšími fotografickými barvami, tedy světlou azurovou a světlou purpurovou barvou. Díky tomuto faktu by měla být tiskárna schopna nanášet 1,5pikolitrové kapky ve větším množství barevných kombinací a zejména tělové barvy vypadají lépe než u snímků produkovaných čtyřbarevným systémem. Pravdou však zůstává, že tohoto rozdílu si všimnou spíše grafici a fotografové, kteří jsou na barevné posuny a odchylky mnohem citlivější. Běžní uživatelé vnímají rozdíl mnohem méně a po předložení testovacích snímků často upřednostňují kontrastnější fotografie z běžných kancelářských inkoustových tiskáren.

Epson Stylus Photo PX700W se chlubí používáním fotografických inkoustů Claria s prodlouženou trvanlivostí barev, podle technické specifikace může pracovat rychlostí až 40 stran A4 za minutu v barevném i černobílém režimu a na speciální fotopapíry může tisknout v rozlišení 5760 × 1440 dpi. Hardwarové a interpolované rozlišení skeneru je podobné jako u Pixmy MP620, tedy 2400 × 4800 a 19 200 × 19 200 bodů. Vnější rozměry zařízení jsou 446 × 385 × 150 mm a hmotnost činí 9,3 kg.

Epson Stylus Photo PX700W je dodáván s ovladači pro Mac OS X a Windows od verze 2000 a další programová výbava usnadňuje využití zařízení připojeného k počítači. Na dodávaném instalačním disku jsme našli programy Epson Event Manager pro obsluhu multifunkce, Epson Web-To-Page pro snadný tisk internetových stránek, Epson Easy Photo Print a Epson Print CD, které usnadňují výtisky fotografií a potisk CD/DVD se speciálním povrchem. K dispozici je také OCR program ABBYY FineReader 6.0 Sprint Plus a utilita pro nastavení síťového tisku Epson Net EasyInstall.

Z předchozího popisu lze snadno dovodit, že Epson kromě rozhraní USB 2.0 podporuje také ethernetové připojení k počítačové síti, a to jak prostřednictvím kabelové zásuvky, tak s využitím Wi-Fi. Pozornému čtenáři navíc jistě neunikla informace o programu pro potisk CD/DVD a již se dovtípil, že tato multifunkce je vybavena speciálním podavačem, do něhož se zakládá podložka s uchycením CD/DVD disku. Zbývá dodat, že standardní zásobník papíru ve spodní části multifunkčního zařízení nabízí celkovou kapacitu 120 archů papíru formátu A4 a 20 listů speciálního fotopapíru.

Ovládací panel multifunkčního zařízení společnosti Epson je při nečinnosti stroje umístěn v rovině s přední stranou tiskárny. Při práci jej ale lze snadno vyklopit a pomocí směrových šipek a dalších ovládacích tlačítek řídit všechny úlohy, zahrnující i procházení snímků uložených na paměťových kartách (zásuvka karet je v pravé dolní části all-in-one produktu) a jejich výběr k tisku.

Při testování nás potěšila rychlost náhledového a standardního tisku dokumentů, pohybující se mezi 9 a 15 sekundami. Celostránková grafika ve vysokém rozlišení zabrala 33 sekund, výtisk na speciální fotopapír dobu tisku prodloužil na 1 minutu a 12 sekund. Fotografii 10 × 15 cm se nám podařilo zhotovit za 34 sekund. Méně spokojeni jsme byli s rychlostí kopírování, které při standardním nastavení přesáhlo 1 minutu a s volbou nejvyšší kvality o deset sekund přesáhlo dvouminutovou hranici. Skener pracoval pomaleji než v případě Canonu MP620, ale poskytl stejně dobré výstupy.

Epson Stylus Photo RX700W je skutečně multifunkce pro fotografa, kterému nabídne výborné barevné podání a přesné detailní zpracování. Zařízení se dobře ovládá a s výjimkou pomalého kopírování dokumentů nevykazuje žádnou vadu. Provozní náklady ve výši 3,25 Kč na fotografii 10 × 15 cm lze nákupem multipacku se šesti inkousty snížit na 3,05 Kč (podle ISO/IEC 24711)

Funkce: tisk, kopírování, skenování
Rozlišení: tisk 5760 × 1440 dpi, skener 2400 × 4800 dpi
Rychlost tisku: 40 černobílých nebo barevných stran A4 za minutu
Rozměry: 446 × 385 × 150 mm
Hmotnost: 9,3 kg
Formát tiskárny: A4
Rozhraní: LAN, USB 2.0, Wi-Fi
Cena: 4380 Kč včetně DPH

CS24

Alternativy k testovaným multifunkčním zařízením:

Epson Stylus SX600FW (4100 Kč)
Hewlett-Packard Photosmart C6380 (4300 Kč)
Lexmark X4975ve (4200 Kč)
Brother MFC-490CW (4100 Kč)