Hlavní navigace

Kingmax

1. 7. 2008

Sdílet

K testům jsme dostali kromě výkonných modelů Kingston také dvojici pamětí značky Kingmax. Tyto moduly je možné ko...


K testům jsme dostali kromě výkonných modelů Kingston také dvojici pamětí značky Kingmax. Tyto moduly je možné koupit jednotlivě, nejsou tedy v kitu. Kapacita jednoho je totiž 2 GB, při zakoupení dvou tedy uživatel dostane výslednou kapacitu 4 GB. Tyto paměti disponují základní pracovní frekvencí 1 333 MHz a časováním CL9 při zachování standardního napájecího napětí 1,5 V.
Vzhledem k použitým paměťovým modulům a s přihlédnutím k faktu, že tyto paměti nejsou ani pasivně chlazeny, se nedá očekávat, že by jejich pracovní frekvence při přetaktování nějak razantně vzrostla. Maximální frekvence, kterou se nám podařilo z těchto pamětí dostat, byla 1 485 MHz při napětí 1,7 V.
Ani tyto hodnoty nebyly vlivem vysoké teploty paměťových čipů dlouhodobě udržitelné. Použití těchto pamětí tedy vidíme především u systémů, které nejsou náročné na výpočetní výkon, ale jde především o co nejnižší spotřebu. Udává se totiž, že takovéto paměti mají o necelých 30 procent nižší spotřebu než paměti DDR2 pracující na frekvenci 800 MHz.
Použití DDR3 pamětí na pracovních frekvencích nižších než 1 400 MHz nepřináší žádné výkonnostní výhody, naopak. Systém může být ještě pomalejší než s pamětí DDR2 pracujícími na frekvenci 800 MHz. Přínos DDR3 pamětí spočívá tedy především v jejich nižší spotřebě a vyšší škálovatelnosti, která se však projeví pouze u dražších modulů.

Autor článku