Hlavní navigace

Klávesnice Optimus Maximus v prodeji

24. 2. 2008

Sdílet

Pozoruhodná klávesnice Optimus Maximus od Art Lebedev jde nakonec přece jen do prodeje a první zákazníci ji již mají na stole. Připomínáme, že jde o klávesnici s OLED displeji.

Princip této klávesnice je jednoduchý - místo popisků jsou jednotlivé klávesy vybavené malými OLED displeji s rozlišením 48x48 (ty nejmenší), které dokáží zobrazit 65536 barev a podporují i video do deseti snímků za sekundu. U této klávesnice tak není možné říci, že má klasické rozložení kláves, zachován byl pouze jejich tvar, funkce už jsou plně programovatelné.

Děje se tak pomocí paměťové SD karty, na které jsou předdefinované režimy, a jednoduše ji do klávesnice zasunete a ona už bude fungovat tak jak má. Při psaní tak klávesnice funguje normálně, ale například při hraní her se překreslí do designu hry se všemi funkčními prvky a tak podobně.

V poslední době se však myslelo, že klávesnice zůstane pouze jako prototyp a kvůli problémům s ovladači se nikdy nebude prodávat. Ty se však podařilo vyřešit, a klávesnici si tak můžete zakoupit přímo od výrobce za symbolických 1564 amerických dolarů (28‘000Kč), běžně k dostání zřejmě nebude.

- - Tomáš Šulc