Hlavní navigace

Knights of Honor - středověká RTS

10. 1. 2004

Sdílet

Další z řady realtimových strategií, která překvapivě stojí za pozornost. Nasaďte si panovnickou korunu a připravte se na boj o ovládnutí celičké středověké Evropy. Vydání Knights of Honor se nezadržitelně blíží a vše nasvědčuje tomu, že nezklame.

Realtimových strategií se za celou historii počítačových her urodilo neuvěřitelné množství. Jen málo z nich však dosáhlo příček nejvyšších a zapsalo se do srdcí hráčů po celém světě. Ještě nyní, po mnoha letech, se objevují další více či méně vylepšené klony legendární matičky Dune II a stále slaví poměrně velký úspěch. Již dlouho se ale neobjevilo nic originálního, co by fanouškům RTS vyrazilo dech.



Tím vysněným titulem bohužel nejspíš nebude ani nová hra Knights of Honor v podání bulharského vývojářského týmu Black Sea Studios. Přesto však nabízí spoustu zajímavých prvků, díky nimž by mohla do dvorany slávy alespoň nakouknout. Sami autoři ji nazývají simulací, ale buďme realističtí a přikloňme se spíše k zažitému termínu realtimová strategie. Nasadíte si v ní panovnickou korunu jednoho ze slavných středověkých národů a ocitnete se před nelehkým úkolem. V průběhu hry budete muset ovládnout celou Evropu, a stát se tak nejuznávanějším králem.



Hned od začátku budete mít k dispozici pohled na miniaturní Evropu se všemi důležitými orientačními body, jako jsou Alpy, Temže a podobně. Zpočátku je třeba věnovat pozornost především vašemu malému království, ale postupem času budete muset začít expandovat a rozšiřovat sféru vlivu na úkor ostatních. Tento všeobecný pohled vám poslouží především k obhospodařování vašeho království, pohybu vybraných skupin vojáků, bedlivému sledování vašich sousedů a strategickému plánování vůbec.



Jakmile dojde k jakémukoliv střetu či si budete potřebovat prohlédnout nějakou ze svých držav pěkně zblízka, využijete podrobnějšího taktického pohledu, díky němuž se budete moci s veškerou parádou věnovat krvavým bitvám, obléhání či obraně hradů a podobným důležitým akcím. Území středověké Evropy z Knights of Honor je rozděleno na více než 70 detailních oblastí, a nabídne tak náročným stratégům dokonalé vyžití.



A o co se vlastně takový novopečený král musí starat? Předně je to obrana a budování vlastního území, což se rozhodně neobejde bez shromažďování potřebných surovin, rozdělených na základní, cenné a exotické. Zatímco k získání prvně zmiňovaných stačí obyčejná těžba, při honbě za těmi hodnotnějšími budete muset dobývat nová území a pronikat dokonce i na moře, abyste z dalekého východu dovezli například hedvábí. Pomocí surovin pak budete moci například vylepšovat své panství, přičemž nechybí stavba obranných zdí, věží a podobných středověkých vymožeností.



Velkou roli samozřejmě hraje i trénování rozdílných typů jednotek, jejichž celkový počet se vyšplhá přes třicet, různé středověké národy budou pochopitelně mít různé specialitky. Můžete se těšit na germánské bojovníky či anglické lučištníky a samozřejmostí jsou rovněž různé obléhací a obranné stroje jako beranidla, kotle s vařícím olejem a další. Nutno podotknout, že vaši i nepřátelští svěřenci budou získávat zkušenosti a čeká je šplhání po čtyřstupňovém žebříčku úrovní. Samostatnou kapitolou jsou pak rytíři, kterých autoři plánují více jak 150 a budou plnit funkci klasických hrdinů. Za splněné úkoly budou odměňováni body, které lze investovat vždy do několika unikátních schopností. Dobře vycvičený rytíř bude moci ovlivňovat skupiny jednotek nebo dokonce celé území, kde se právě nachází. Důležitou součástí hry má být diplomacie a různé nekalé praktiky. Systém Knights of Honor je jako stvořený pro uzavírání různých aliancí a profesionální špionáž.



Na hru budete nahlížet ze slušivého izometrického pohledu a počítejte rovněž se střídáním dne a noci, jež bude mít přímý vliv na morálku a pozornost jednotek. Vývojáři z Black Sea Studios nabídnou též multiplayer až pro šest hráčů, i když v něm vás budou čekat pouze jednotlivé bitvy. Pokud tedy máte rádi historické RTS, dost možná na vás tato hra udělala stejný dojem jako na nás. Pomalu ale jistě byste si tedy měli pořídit prasátko a začít šetřit na druhé čtvrtletí příštího roku, kdy by se hra Knights of Honor měla objevit na pultech obchodů.

Autor článku