Hlavní navigace

Knižní vyhledávač Google dorazil k nám

1. 1. 2008

Sdílet

Google Book Search, služba umožňující snadné vyhledávání v množství starších i nových knih, přišla konečně...


Google Book Search, služba umožňující snadné vyhledávání v množství starších i nových knih, přišla konečně i do Česka. Čeští i slovenští nakladatelé se již nyní mohou registrovat.
Systém Google Search funguje tak, že se nakladatelé zaregistrují a dají k dispozici své knihy, či jejich části, které jsou pak zařazeny do databáze a zájemci mohou takto vyhledávat publikace obsahující určitý text. Zařadit lze jak celou knihu, tak jen její část, k tomu je pak uveden odkaz na nakladatele, spojení, kde si lze knihu zakoupit. Uživatelé jsou také omezeni počtem stránek, které si mohou nechat z dané publikace zobrazit.
I přes tento limit je Google Book Serach cenný pokud se jedná o nákup v on-line obchodě, kde často ukázky knížek chybí. Mnoha uživatelům bude služba vyhovovat i v případě, že potřebují z knihy například jen úryvek nebo citaci.
Zájemci o české knihy nyní již nebudou omezeni nedostatečným výběrem. Rychlost či pružnost naplnění databází ale záleží na nakladatelstvích a vydavatelstvích, které se mohou přidat ke službě využívané tisícovkami nakladatelů po celém světě. http://books.google.cz/

Autor článku