Hlavní navigace

Kompletní ochrana PC

1. 4. 2006

Sdílet

BitDefender 8 Professional Plus, balíky kancelářských aplikací a mnoho dalšího (CD/DVD) Z obsahu CD Akce a no...



BitDefender 8 Professional Plus, balíky kancelářských aplikací a mnoho dalšího (CD/DVD)

Z obsahu CD

Akce a novinky

Program BitDefender představuje kompletní řešení pro vaši bezpečnost a obsahuje antivirus, osobní firewall, antispam, navíc se systémem automatické aktualizace. Informace naleznete v rámečku vztahujícím se k tomuto programu, doporučujeme rovněž pročíst rubriku Rychlokurz, jež se podrobně věnuje práci s touto aplikací. V části Novinky je připraveno aktuální číslo Abíčka, časopisu, jenž potěší zejména příznivce platformy Linux. Najdete zde software, vztahující se ke článkům v čísle. V únoru uvolnila společnost Microsoft záplaty pro systémy Windows a jednu opravu produktu Office 2000. Vše jsme pro vás značně zjednodušili, na CD tak naleznete samorozbalovací ZIP archivy, obsahující opravy vždy k dané edici Windows. Tyto soubory naleznete v rubrice Servis.

Software

V části Komerční software vám nabízí společnost GRISOFT tříměsíční zkušební edici produktu AVG Anti-Virus plus Firewall, umožňujícího všechny pokročilé metody virové detekce. Kromě zabezpečení proti virům nabízí i firewall, který zamezí neoprávněným přístupům do vašeho počítače z internetu. Více informací k tomuto programu naleznete v rámečku.
Nástup nové edice MS Windows se blíží. Mezi známými novinkami očekáváme i změnu vzhledu uživatelského prostředí. Již dnes se můžete vzhledu Visty přiblížit pomocí utilit, které nabízejí změnu podoby ikon, lišt a pracovních oken. Téma CD je věnováno změně vzhledu Windows. O tom, že Vista Inspirat 1.1 si jako předlohu vzal právě nástupce systému Windows XP, nemůže být pochyb. Mění pracovní plochu, nabídku Start a hlavní panel s oznamovací oblastí. Jiná jsou i dialogová okna. Předností programu je ale dokovatelný panel ObjectDock, který vám dovoluje spouštět nové aplikace a přepínat mezi již běžícími programy, otevírat složky s obrázky, hudbou a dalšími dokumenty, vyprazdňovat odpadkový koš nebo získávat informace z elektronické dokumentace. Další utilita TranspApps 1.1 umožňuje nastavení průhledných (transparentních) panelů Windows, které se tak stanou na pohled zajímavějšími.
Talisman Desktop 2.95 není pouhým měničem vzhledu systému Windows XP, protože ve skutečnosti se jedná o zbraň mnohem těžšího kalibru. Zvládá i úkoly jako kompletní navržení celého rozhraní Windows! Aplikace PodXP 1.0 není vizualizátorem grafického uživatelského rozhraní v pravém smyslu slova. Spíše bychom mohli říci, že podXP je generátor, jenž vám dovolí ukládat na pracovní plochu operačního systému různé šikovné nástroje. Nástroje působí jako samostatné miniaplikace, přičemž každá z nich je určena pro realizaci jistého úkonu. Nabídku digitálních pomůcek tvoří např. analogové hodiny, "nalepovací" poznámky a objektové panely, na nichž se mohou objevovat prezentace obrázků, měřiče systémových prostředků či ikony aktuálně běžících aplikací.
V sekci Vyzkoušejte si naleznete nejen již dříve zmiňovaný software ke článkům v čísle, ale také například Avi2DVD, alternativu k drahým aplikacím pro konverzi DivX souborů do některého z formátů, které přehraje jakýkoli DVD přehrávač. Jedná se o freeware, který zpracuje soubory AVI, MKV nebo OGM tak, aby odpovídaly formátu DVD, VCD nebo SVCD. To vše zvládnete jednoduše na pěti záložkách, které jsou postupně seřazeny od volby zdrojového souboru až po konverzi.
MP3Test 1.5.1 dokáže vyhledat ve vaší sbírce MP3 soubory, které jsou poškozeny nebo obsahují chyby, vzniklé např. při převodu. Stačí zadat složku s daty, program je projde a následně zobrazí jejich kvalitu. Dále umožňuje přehrávání MP3 a zobrazení ID3 tagů.
Free Commander 2005.09a je alternativou k Průzkumníku ze systému Windows. Jedná se o pokročilého správce souborů s mnoha zajímavými funkcemi. Využívá tzv. duální panelové technologie, která umožňuje zobrazit obě pracovní okna. FastStone Screen Capture 1.8 je prohlížeč obrázků se základními editačními funkcemi a s možností snadného vytváření screenshotů. Snímat lze aktivní okno, celou obrazovku nebo výběr. Podporuje práci s mnoha formáty. WMA to MP3 Converter je zase jednoduchý nástroj pro konverzi hudebních formátů. Nastavení může být pro každý soubor různé, případně nastavíte vše pro první zvukovou stopu a ostatní tato nastavení automaticky převezmou. Hlavním ukazatelem kvality je datový tok v rozmezí od 8 do 320 kbps, včetně variabilního bitratu s nastavením minima a maxima.
Rubrika Topware je určena produktům, jež se již v minulosti na našich CD vyskytly a jsou natolik nepostradatelné nebo jinak významné, že považujeme za správné přinášet je častěji, aby si jejich aktuální verze mohli pořídit i naši nepravidelní čtenáři. 7-Zip 4.32 je pakovací program s vysokým stupněm komprese. Umožňuje také komprimaci do vlastního formátu 7z, pro který dokáže vytvářet i samorozbalovací archivy. Ve freewarové verzi produktu DeepBurner Free 1.7.1.213 můžete vytvářet datové a audio CD a DVD, bootovací disky a ISO obrazy. Velmi příjemné ovládání programu zvládnou určitě všichni uživatelé, obzvláště když nápadně připomíná klasického Průzkumníka. K rychlému vytvoření CD poté jistě přispěje i funkce drag&drop. Vedle vypalování dat lze CD také doplnit o menu nebo k němu vytisknout jednoduchý obal, na který můžete vložit obrázek nebo seznam souborů uložených na médiu. ZoneAlarm 6.1.744.000 je výkonný firewall pro ochranu vašeho počítače před přístupem z internetu a pro kontrolu programů, které přes něj komunikují. Úroveň ochrany systému můžete upravit prostřednictvím řady možností nastavení přesně podle svých potřeb. Jednotlivým aplikacím lze povolit nebo zakázat přístup k internetu.

Komunikace a Hardware

Tato sekce nabízí dva internetové prohlížeče, nástroj pro on-line komunikaci a program pro kompletní správu telefonického připojení. Opera je velmi rychlý a výkonný prohlížeč webových stránek pro internet i intranet, navíc se sympatickým uživatelským prostředím. Integruje v sobě nástroje pro vyhledávání, blokování pop-up oken, Instant Messaging a čtení diskusí, poštovní klient s automatickým tříděním pošty a filtrem nevyžádaných zpráv (podpora POP3, IMAP a ESMTP).
Prohlížeč Nescape 8.1 obsahuje nejen jádro MS Internet Exploreru, ale i Mozilly Firefoxu (Gecko). Jeho výjimečnost spočívá právě v možnosti volby mezi těmito dvěma zobrazovacími jádry, čímž dosáhnete bezproblémového zobrazení všech stránek. Dále obsahuje integrovanou čtečku RSS kanálů, vlastní portál, nabídku nástrojových lišt a nové bezpečnostní prvky. Podporuje také funkci hodnocení důvěryhodnosti pro jednotlivé weby, na jehož základě poté prohlížeč automaticky nastavuje bezpečnostní pravidla.
MSN Messenger CZE 7.5.0322 je populární nástroj pro on-line komunikaci prostřednictvím internetu. Podporuje všechny funkce běžné u aplikací tohoto typu, umožňuje integraci s Outlook Expressem, telefonování z PC na telefon a z PC na PC, personalizaci zpráv, hraní internetových her, videokonference a mnoho dalšího. Český program Connection Meter 6.3.1f slouží ke kompletní správě telefonického připojení k síti internet. Umožňuje podrobné monitorování průběhu připojení a především odpovídajících nákladů, ale dokáže také např. šetřit peníze pomocí funkce odpojení před dalším impulsem apod. Samozřejmostí je aktuální nabídka tarifů pro tuzemské podmínky.
V rubrice Hardware je připravena kompletní sada nejnovějších ovladačů grafických karet ATI a NVIDIA.

Z obsahu DVD

Opět přicházíme s možností zakoupení našeho časopisu s DVD přílohou. Abychom vám usnadnili orientaci v poměrně velkém počtu programů, rozdělili jsme DVD do několika tematických sekcí. Mezi hlavní software, jenž by vám neměl uniknout, patří BitDefender 8 Professional Plus, kompletní řešení pro vaši bezpečnost, obsahující antivirus, osobní firewall, antispam, navíc se systémem automatické aktualizace a kompilace těch nejpoužívanějších balíčků kancelářských aplikací, které využijete i v domácnosti. Více informací o těchto produktech naleznete v rámečcích.

Audio

Ať již počítač potřebujete k práci nebo se u něj pouze bavíte, hudba může vaši práci či rekreaci zpříjemnit. V této části naleznete software pro přehrávání, konverzi a správu audio souborů na PC. Za zmínku stojí multimediální aplikace J. River Media Center 11.1, která umožní kompletní kontrolu nad vašimi digitálními médii. Přímo v této aplikaci můžete ripovat a vypalovat zvuková i obyčejná CD/DVD. Jestliže často posloucháte internetová rádia, určitě se vám bude hodit šikovné Screamer Radio 0.3.8, které dokáže zvuk z těchto rádií nejen přehrávat, ale hlavně zaznamenávat do souborů ve formátech MP3 nebo OGG. Pro milovníky přehrávače Winamp máme připravenu jak poslední edici 5.2, tak oblíbenou starší verzi 2.9.

Domácnost a kancelář

Do této části jsme umístnili programy používané na domácím počítači nebo při práci v kanceláři. Seznam DVD 4.9 slouží k přehledné správě DVD a CD disků, zejména disků s filmy. Obsahuje i filmovou databázi a umožňuje vložení obrázku obalu disku. Výhodou programu je seznam půjčených disků, takže budete mít přehled o tom, kdo má váš film půjčený. Navíc máte k dispozici adresář půjčených disků. Krteček 1.7 je aplikace, která je zaměřena na bezplatné odesílání SMS z internetu. Předností je možnost uložení čísel a sdružení všech bran pro SMS do jedné. Remote Queue Manager Personal 3.14 slouží ke správě tiskových úloh, odeslaných do tiskové fronty. Mezi jeho možnosti patří podrobný seznam úloh, zobrazení vlastností (formát papíru, orientace, vlastnosti tisku), změna parametrů či zobrazení stavu tiskárny.

Komunikace

Sekce Komunikace obsahuje programy, které vám usnadní pohyb v prostředí internetu, umožní kontrolu využití telefonického i pevného připojení, nebo vám pomohou zvýšit bezpečnost počítače. Amy 2.1.3 je zajímavé rozšíření pro oblíbený hlasový komunikátor Skype. V době, kdy nejste přítomni u počítače, může Amy fungovat jako záznamník příchozí komunikace. Stejně tak umí automaticky odesílat namluvené zvukové zprávy dalším uživatelům zmíněného komunikátoru. Program Windows Defender Beta 2, dříve známý také jako Microsoft Antispyware, vyhledává na vašem počítači spyware, odstraňuje ho a brání nainstalování nových bezpečnostně rizikových aplikací. Samozřejmostí je možnost aktualizace databáze známých spywarů po internetu. Netscape v nové edici 8.1 je internetový prohlížeč, obsahující nejen jádro MS Internet Exploreru, ale i Mozilly Firefoxu (Gecko). Výjimečnost nové verze spočívá v možnosti volby mezi dvěma zobrazovacími jádry, čímž dosáhnete bezproblémového zobrazení stránek.

Multimédia

Tato sekce se točí nejen okolo úprav digitálních fotografií. Z programů pro práci s nimi jmenujme například ACDSee 8, rychlý a výkonný prohlížeč grafických souborů se zobrazováním obrázků ve vysoké rozlišovací schopnosti. Slouží také k organizování a hledání grafických souborů v archivech. Adobe Photoshop CS2 je profesionální grafický editor pro tvorbu, úpravu a vylepšení digitálních obrazů, retušování fotografií a obrazovou montáž. Tento program představuje již delší dobu hlavní nástroj pro práci s bitmapovou grafikou. Jeho zkušební edici naleznete na našem DVD. ImgBurn 1.1.0.0 je jednoduchý, ale výkonný freewarový program pro zápis mnoha typů image souborů na CD a DVD. Za zmínku stojí i jednoduchá utilita DVD43 3.7.0, běžící na pozadí v System Tray. Dokáže při vložení DVD do mechaniky rozpoznat a odstranit různé typy ochran. Velmi tak usnadňuje zálohování DVD nosičů.

Systém

Tuto část jsme věnovali zejména změně vzhledu Windows. Je zde sada utilit, sloužících ke změně grafické podoby ikon, lišt a pracovních oken. Některé programy umožňují přechod na grafické prostředí nové edice MS Windows Vista, jejíž uvedení se blíží. Nechybí ani sada posledních dostupných ovladačů grafických karet ATI a NVIDIA, opravné balíčky pro Office 2000 a Windows 2003/XP/2000, vydané Microsoftem za měsíc únor, či 3DMark 2006 1.0.2 pro kompletní testování grafických možností a výkonu vašeho počítače.

Video

Při současném výkonu počítačů není problém použít počítač pro přehrávání filmů či pro jejich editaci. V této sekci naleznete nenápadně vypadající, ale velmi výkonný přehrávač videoformátů BSPlayer 1.36, ale například i CloneDVD Mobile 1.0.5.2 pro konverzi videa do formátu vhodného pro mobilní zařízení. Mobilních zařízení, která v současnosti aplikace podporuje, je poměrně dost. V této době je na výběr Apple iPod Video, Archos AV 700, Creative Labs ZEN Vision, iAudio X5, Motorola V710 a E815, Nokia 6630 a 9300, Sony Ericsson K750i nebo W800i, Sony PSP a Windows Mobile Smartphone. Media Player Classic 6.4.8.7 je další přehrávač multimédií, velmi podobný klasickému Windows Media Playeru verze 6.4. Tento rozšířený přehrávač je ovšem obohacen o celou řadu funkcí, jimiž klasický Windows Media Player 6.4 nedisponuje.

Zábava

Člověk nemůže jen pracovat, ale musí si i odpočinout, proto jsou programy této sekce věnovány relaxaci. Najdete hry, které vám mohou zpříjemnit volný čas strávený u počítače. Mezi nejzajímavější bezesporu patří Trackmania Nations, skvělé arkádové závody spojené s výstavbou vlastních tratí s nejrůznějšími terénními záludnostmi. Pro ostré závody je třeba připojení k internetu a vytvoření vlastního účtu. Je třeba zmínit, že tato hra byla vytvořena pro hráče na mistrovství počítačových her Electronic Sports World Cup a je šířena zdarma. Pro menší uživatele PC jsou připraveny elektronické omalovánky The MagicBook 4.0 či Puzzle tradiční české pohádky 1.0.1.

Zadarmo: BitDefender 8 Professional Plus (CD/DVD)

Program BitDefender je all-in-one řešení pro vaší bezpečnost: antivirus, osobní firewall, antispam, navíc se systémem automatické aktualizace. Po dokončení instalace se stane najednou několik věcí. Zobrazí se obsah česky psaného souboru Readme.txt, zároveň se spustí skenování kořenového adresáře a adresáře Windows, konečně budete do třetice informováni, že používáte neregistrovanou verzi BitDefenderu. Licenční číslo, platné na jeden rok, obdržíte po registraci na internetové adrese www. bitdefender.com/site/Products/PCWorldCZ/. Pokud licenci už máte, klikněte na tlačítko [Registrovat nyní], zadejte sérii čísel a klikněte na [Registrace]. Následuje nepovinná on-line registrace, kterou lze zrušit zaškrtnutím Již mne znovu nerušit a kliknutím na [Později]. Po instalaci jste si zajisté všimli dvou malých průhledných okének na ploše s označením Lokální a Zóna sítě. Jde o graf aktivity antivirového modulu (v okénku Lokální) a firewallu (Zóna sítě). Pokud vám toto okno překáží, lze jej deaktivovat.
První funkcí programu je Antivirus, nabízející ochranu počítače před internetovými viry. Zde naleznete ovládání rezidentního štítu, který vás neustále chrání před příchodem virů a trojských koňů do systému. Má také za následek zpomalení běhu systému, neboť každý otevíraný soubor, který může obsahovat nějaký virus, nejprve zkontroluje a to přece jen chvilku trvá. Kontroluje také příchozí e-maily a aktivity v registru. Můžete si například také navolit provedení antivirové kontroly vybraných disků, naplánovat si její automatické spouštění či zvolit typ analýzy.
Další funkcí je sekce Antispam, nabízející ochranu před spamem, tedy nevyžádanou poštou. Automaticky se zakomponuje do Microsoft Outlooku (nebo Outlook Expressu) a do jejich hlavního okna přidá nový panel nástrojů. Z něho pak lze plně ovládat funkce antispamu. Pro uživatele, kteří používají jiného e-mailového klienta, pak zbývá pouze manuální konfigurace pomocí hlavního okna BitDefenderu.
Pokud jste připojeni k internetu, je pro vás asi nejdůležitějším modulem Firewall. Má funkci jakýchsi vchodových dveří, které kontrolují vstupní a výstupní data vašeho PC pro internet a jen ty s povolením pustí dovnitř. Pokud bude některý z puštěných programů chtít přistoupit k internetu, objeví se informační dialog (viz obrázek). Zde se dozvíte, jaký program se pokouší o komunikaci a kam se snaží připojit. Je na vašem zvážení, zda je tato komunikace opravdu žádoucí.
Správné fungování bezpečnostního programu je ve velké míře závislé na aktualizovaných definičních souborech virů, spywaru apod. Abyste se o pravidelné aktualizace nemuseli starat, je program standardně nastaven na kontrolu aktualizací každé 3 hodiny. Vlastní provedení aktualizace vyžaduje potvrzení. V tomto rámečku nelze podrobně popsat veškeré funkce a možnosti programu, proto doporučujeme pečlivě pročíst rubriku Rychlokurz, která se věnuje právě prací s tímto produktem.

AVG Anti-Virus plus Firewall

Tento program nabízí všechny pokročilé metody virové detekce a je určen především pro PC a notebooky, připojené k internetu mimo chráněnou firemní počítačovou síť. Kromě zabezpečení proti virům nabízí i firewall, který zamezí neoprávněným přístupům do vašeho počítače z internetu, tedy takzvanému hackingu. Pomocí průvodce konfigurací je nastavení firewallu velice snadné. Program AVG Anti-Virus plus Firewall je pro naše CD/DVD dodán ve zkušební verzi, s omezením doby platnosti na 3 měsíce. Firma GRISOFT existuje od roku 1991 a od samého počátku své existence se zabývá vývojem antivirového software AVG Anti-Virus. Patnáctileté zkušenosti v oboru řadí firmu na absolutní špičku, což dokazuje téměř 30 miliónů uživatelů na celém světě a lokalizace AVG Anti-Viru do12 světových jazyků. Po loňském kapitálovém vstupu společnosti Intel Capital se GRISOFT zařadil mezi největší světové hráče na trhu s bezpečnostním softwarem.

Volně přístupné elektronické publikace (DVD)

Převod delších wordových dokumentů do podoby vhodné pro publikování na webu není jednoduchý. Nejčastěji používaným řešením je převod do formátu PDF, přes svoji rozšířenost jsou ale dokumenty PDF ve webovém prostředí stále cizorodým prvkem. Když se vydavatelství VŠCHT Praha rozhodlo zpřístupnit své tištěné knihy na internetu (http://vydavatelstvi.vscht.cz/), bylo zřejmé, že pouhý převod dokumentů do PDF nepostačuje. Proto byl vyvinut systém, který umožňuje celé knihy převést do formátu kompatibilního s prostředím webového prohlížeče. Čtenářům nabízí s pomocí postupného vyhledávání, náhledů a dalších nástrojů velmi rychlou orientaci v knihách. Vyladění systému umožnilo volně zpřístupnit 35 knih a přistoupit k plné elektronizaci produkce. Možnosti systému naznačuje i vědecko-populární kniha "Záhady, klíče, zajímavosti očima fyzikální chemie", kterou naleznete na přiloženém DVD.

Zadarmo: Balíky kancelářských aplikací (DVD)

Software602 PC SUITE 4.1

602PC SUITE je osvědčený kancelářský balík pro domácnosti a firmy, dostupný i ve volně šiřitelné verzi (do tří PC). Skládá se ze čtyř plnohodnotných aplikací: 602Text je jednou z alternativ na poli dostupných textových editorů. Pracuje s dokumenty ve formátu DOC (9x/2000/XP) a s celou řadou dalších typů textových dokumentů. Je orientován prakticky, tedy na běžného uživatele osobního počítače. Je vhodný pro přípravu školních prací, dopisů, životopisů nebo pracovních dokumentů. 602Tab je tabulkový procesor, který nabízí více než 150 funkcí, používá formát XLS (9x/2000/XP) a může otevírat také soubory XLT, CSV a DBF. Pomůže při správě domácích financí, podnikatelských příjmů a výdajů, při kontrole splátkového kalendáře půjčky či úvěru nebo i studentům při školních úlohách. 602Album vytváří a spravuje virtuální fotoalba, ukládá a třídí fotografie. Fotografie lze připravit pro prezentaci (slide show), převádět do HTML prezentace, poslat e-mailem, vypálit na CD, tisknout, odesílat do fotolaboratoře, zhotovit webová fotoalba. 602Photo slouží k úpravám digitálních fotografií. Snižuje nebo zvyšuje počet barev a přidává efekty. 602Photo nabízí mj. automatické ladění obrázku nebo profesionální pomůcku pro odstranění efektu červených očí. Výborně také opravuje a vylepšuje digitální snímky!

EasyOffice 8 a 9

EasyOffice patří mezi volně šiřitelné balíky kancelářských programů, kompatibilních s obdobnými produkty firmy Microsoft. Tento balík je tvořen textovým procesorem EasyWord, tabulkovým kalkulátorem EasySpreadsheet, programem pro tvorbu prezentací s animacemi EasyPresentation, účetním systémem EasyBookheeper, správcem kontaktů a šablon dopisů Easy Contact Manager a anglicky hovořícím hlasovým modulem pro čtení dokumentů pošty. Pro práci s obrázky je připraven modul EasyImage. Zajímavou součástí je rovněž plnohodnotný kompresní program EasyZip či obdoba účetní kalkulačky se záznamem na papírovou pásku EasyCalculator. Pokud si nejste jisti použitím či funkcemi tohoto produktu, neváhejte použít vyčerpávající on-line nápovědu a návody. Produkt podporuje mimo jiné i tvorbu PDF dokumentů či kontrolu gramatiky a pravopisu. Nabízíme vám poslední edici 9 a verzi 8, která je zdarma.

OpenOffice.org 2.0.2 CZ

OpenOffice.org je plnohodnotný kancelářský balík, který lze zdarma provozovat na všech hlavních operačních systémech a platformách. Obsahuje textový editor Writer, tabulkový procesor Calc, kreslicí nástroj Draw a program pro tvorbu prezentací Impress. Podle celé řady novinek, které tato edice obsahuje, to vypadá, že učinila ve svém vývoji pořádný krok dopředu. Tento kancelářský balík bude už v základní instalaci obsahovat výkonný databázový nástroj Open Office Base. Tím se stane naprosto srovnatelný s produkty, vydávanými na komerční bázi. OpenOffice rovněž bude ukládat soubory do nových formátů starší formáty samozřejmě budou podporovány také.

StarOffice 8

Sada kancelářských aplikací StarOffice nabízí zpracování textů, tabulek, prezentací, kreslení i práci s databázemi. Poslední edice číslo 8 přináší zásadní inovaci v podobě podpory Open Document Format for Office Applications neboli OpenDocument. Jedná se o standard pro formát kancelářských dokumentů, založený na XML (eXtensible Markup Language). Avizovanou vyšší kompatibilitu s konkurenční sadou MS Office reprezentuje mimo jiné konvertor maker a nástroj pro snazší převod některých prvků, jako jsou například tabulky nebo heslem chráněné soubory. Z funkčních inovací byly zařazeny například kontextově citlivé nabídky nástrojů, jež se objeví ve chvíli, kdy uživatel provede určitý specifický úkon. Například při vytváření tabulky mu bude nabídnuto zvláštní tabulkové konstrukční menu. Okno s nástroji bude možné libovolně po obrazovce přemisťovat.