Hlavní navigace

Končí zlaté časy kyberbezpečnosti?

13. 9. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Rozpočty firem na bezpečnost se letos meziročně buď nezmění, nebo se jen mírně zvýší, a to kvůli ekonomické a geopolitické nejistotě. Jde o nejhorší vyhlídky za posledních mnoho let. Jedním z důsledků má být pomalejší nábor zaměstnanců.

Téměř dvě třetiny dotázaných respondentů hlásí zvýšení výdajů na kybernetickou bezpečnost v roce 2024. 

Průměrný růst rozpočtu se přitom zvýšil z 6 % v roce 2023 na 8 % v letošním roce, uvádí globální studie, kterou uveřejnily firmy IANS Research a Artico Search.

Plánujete meziročně zvýšit své výdaje na kyberbezpečnost?

To ale představuje jen zhruba polovinu dynamiky v pandemických letech 2021 (16 %) a 2022 (17 %), kdy bezpečnostní výdaje poháněla digitální transformace nutná k řešení problematiky zaměstnanců pracujících na dálku.

Čtvrtina organizací pak uvedla, že jejich letošní bezpečnostní rozpočet se nemění, a 12 % respondentů dokonce hlásí meziroční pokles výdajů na bezpečnost.

Bezpečnostní oddělení, které letos obdržely vyšší rozpočet, ale často uvedly, že musejí vypořádat s nenadálými událostmi, jako jsou úniky dat, nové regulační požadavky nebo to, že organizace získá nového velkého zákazníka.

K určité stagnaci u rozpočtů došlo také kvůli tomu, že podniky musejí vynakládat větší prostředky na rozsáhlou digitální transformaci, která se ukazuje jako nezbytný předpoklad jejich dalšího působení na trhu.

Co přináší nový SecurityWorld 2/2024? Přečtěte si také:

Co přináší nový SecurityWorld 2/2024?

Mezi odvětví, která zaznamenávají nárůst rozpočtu na zabezpečení, patří především finanční služby, technologie, maloobchod a pohostinství či právní služby.

Naopak ke snížení dochází nejčastěji ve zdravotnictví, obchodních službách či ve výrobě. 

Podle autorů studie může jít o organizace, které jsou nejvíce zasažené inflací a které snižují nejen rozpočty na kybernetickou bezpečnost, ale i celkové výdaje.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

Ochlazuje je i růst počtu zaměstnanců v oblasti bezpečnosti. I když je stále dvouciferný, očekává se, že počet těchto specialistů ve firmách letos vzroste o 12 %, zatímco loni to bylo o 16 % a v roce 2022 dokonce o 31 %.

Pouze polovina firem letos plánuje navýšit počet zaměstnaných bezpečnostních expertů – v roce 2022 to přitom bylo téměř 70 %. 

CS24

Vedení podniků po bezpečnostních odděleních žádá více práce s méně lidmi, což ale na tato oddělení vytváří enormní tlak vedoucí často k vyhoření či chybám.  

Dobrou zprávou ale je, že podíl bezpečnosti na výdajích na IT ve firmách stále roste. V roce 2020 to bylo 8,6 % a letos už se očekává 13,2 %. Rostou také rozpočty na bezpečnost měřené jako procento podnikových příjmů.

 

Security World si můžete koupit i jako klasický časopis, buď v klasické tištěné formě nebo v elektronické verzi. Věnujeme se bezpečnosti počítačových systémů, ochraně dat, informací a soukromí.  Jsme jediný titul na českém a slovenském trhu, který oslovuje širokou čtenářskou obec – od ředitelů firem, přes odborníky na bezpečnost po koncové uživatele. Naším cílem je poskytnout ucelený přehled o bezpečnostních hrozbách a zejména o tom, proč a jak se jim bránit, případně proč respektovat a dodržovat nařízení IT manažerů ve firmách.