Hlavní navigace

Konečné specifikace Nehalemu

28. 6. 2008

Sdílet

O nové architektuře procesorů Intel Nehalem jste už nejspíše slyšeli. Server Fudzilla přišel s konečnými specifikacemi a požadavky této nové platformy. Čeho se tedy ještě letos dočkáme?

Hlavní novinkou (kromě úplně nové architektury výpočtů) budou konečně nativní procesory vyráběné 45nm procesorem, takže už žádná slepená dvoujádra. Procesor se však díky nově upravené technologii HyperThreading (určitě znáte ještě od Pentií 4) bude chovat jako 8mijádrový.

V procesoru bude nově integrován paměťový řadič DDR3 pamětí, který v základu zvládne pouze 1333MHz paměti (po přetaktování samozřejmě i více). Novinkou bude u desktopových Intelů i vyrovnávací paměť třetí úrovně (alias L3 cache) nebo rychlé komunikační rozhraní mezi procesorem a pamětmi QDI, obdoba HyperTransport u AMD.

Samozřejmostí je i nový socket LGA1366 pro highendové modely, které poběží na frekvenci od 2,66 do 3,2GHZ, mainstreamu se dočkáme až příští rok. A datum vydání? Přece poslední čtvrtletí tohoto roku, jen raději nechtějte znát tu cenu...

- - Tomáš Šulc