Hlavní navigace

Konflikt v Gaze se přesouvá i na internet

1. 1. 2009

Sdílet

Boje mezi Izraelci a Palestinci se přesunuly i do elektronického světa. Útoky byly podniknuty již na tisíce izraelských stránek hackerskými skupinami operujícími z Maroka, Libanonu, Turecka či Iránu. Informoval o tom Gary Warner z University of Alabama v Burminghamu.
Útoky se dotkly hlavně menších firemních webů a soukromých stránek hostovaných na izraelských doménách (.il). Hackeři přidávají na webové stránky nápisy a nebo fotografie, obviňující Izrael a také USA z násilí. Cílem útoků se staly i stránky izraelské vlády, ale ty podle Warnera přežily bez újmy.

Například v neděli, když Izrael spustil letecký útok na Gazu v odpovědi na předchozí raketový útok Hamasu, brzy po té následoval odvetný útok hackerů. Tento způsob elektronické války umožňuje podporu Palestinců z nejrůznějších míst světa. Tyto roztroušené skupiny koordinují své útoky na několika diskuzních fórech a například jeden z hackerů, který si říká Cold Z3ro o sobě tvrdí, že hacknul už skoro 5 000 stránek. Komunita militantních muslimských heckerů se získala na síle v roce 2006, kdy byly hacknuty stovky dánských webů v reakci na zveřejnění karikatur proroka Mohameda. Jedna ze skupin, která v té době čítala 70 členů sdružuje podle Warnera více než 10 000 hackerů.

Warner spočítal, že útok byl proveden celkově už zhruba na 10 000 webových stránek a řada z těchto útoků je zdokumentovaná na webech jako Arabic Mirror (http://www.arabic-m.com/onhold-1.html), kde je dostupný seznam hacknutých stránek. Velmi často také dochází k útoku na různé stránky hostované na jednom serveru.

Autor článku