Hlavní navigace

Kybernetická válka má být jen mediální trhák

21. 9. 2009

Sdílet

Evgeny Morozov napsal pro Boston Review komentář, podle něhož není kybernetická válka zdaleka tak horkým tématem, jak by se mohlo zdát z novinových titulků nebo i z prohlášení politických představitelů.

Ve skutečnosti v samotných USA nedošlo k jedinému vážnějšímu incidentu tohoto druhu, snad až na vágní prohlášení CIA, že v roce 2008 se hackeři pracující na objednávku neznámého zadavatele pokusili narušit svými útoky provoz americké elektrorozvodné sítě. Vyřazení například serveru CNN DoS útokem nelze podle Morozova pokládat za hrozbu národní bezpečnosti. Morozov proto kritizuje Obamu i jeho administrativu, že přípravu kybernetickou válku pokládá za klíčový úkol a požaduje rozsáhlé pravomoci pro dozor nad počítačovými systémy. Větší vládní kontrola způsobí více škody než užitku.

Morozov soudí, že mnohem větší škody působí a bude působit úplně běžná trestná činnost realizovaná přes Internet. DDoS útoky realizované v Číny nebo zemí bývalého Sovětského svazu bývají spíše součástí vydírání (zaplaťte, aby se to neopakovalo) než politického boje.

 

Zdroj: Boston Review

 

Autor článku