Hlavní navigace

Lenovo má první notebook na světě se dvěma LCD displeji

22. 12. 2008

Sdílet

Společnost Lenovo na konci minulého týdne ohlásila nový notebook ThinkPad W700ds, který má přesunout kategorii "desktop replacement" na novou úroveň. Jedná se totiž údajně o první notebook na světě, vybavený dvěma plnohodnotnými LCD displeji - primární má úhlopříčku 17 " a sekundární pak 10,6 ".

Společnost Lenovo na konci minulého týdne ohlásila nový notebook ThinkPad W700ds, který má přesunout kategorii "desktop replacement" na novou úroveň. Jedná se totiž údajně o první notebook na světě, vybavený dvěma plnohodnotnými LCD displeji - primární má úhlopříčku 17 " a sekundární pak 10,6 ".

Kombinaci dvou displejů sice nabízí například i Fujitsu LifeBook N7010, jehož hlavní displej má úhlopříčku 16", ale druhý pouze 4" - nicméně ten zde má i naprosto jiný účel, než je tomu v případě W700ds. Je totiž dotykový, umístěn je nad klávesnicí a umožňuje ovládání hlavních funkcí notebooku.

Tato nová mobilní pracovní stanice od firmy Lenovo bude také podle přání zákazníka vybavena čtyřjádrovým procesorem Intel Core 2, grafickou kartou Nvidia Quadro se 128 jádry a také může obsahovat až 8 GB operační paměti typu DDR3 a dvojici pevných nebo solid state disků s maximální kapacitou 960 GB.

Celková váha nového ThinkPadu se pohybuje kolem 5 kg, což je dvojnásobek průměrné váhy běžných notebooků a až pětinásobek oproti netbookům typu Asus Eee 701. W700ds (na fotografii pod článkem) se pak začne prodávat během ledna za cenu začínající na 3 600 dolarech a bude také k vidění na CESu v Las Vegas (kde o něm měly být původně zvěřejněny první informace, nicméně vzhledem k tomu, že několik detailů již prosáklo na veřejnost, rozhodla se společnost Lenovo odkrýt detaily již nyní).

K čemu mají být dobré dva displeje? Řada lidí používá u svého stolního PC dva monitory a Wes Williams, produktový manažer pro ThinkPady k tomu říká, že Lenovo chce dát těmto zákazníkům přesně to, co potřebují a na co jsou zvyklí a to v mobilním balení.

Primární 17" WUXGA displej je podle Williamse jasnější a mnohem barevnější, než běžné notebookové displeje, neboť jeho svítivost je 400 nitů a barevný gamut je ekvivalentní 72 % AdobeRGB barevného prostoru. To tento notebook má činit atraktivní například pro fotografy a grafické designéry. Druhý displej má pak velikost srovnatelnou s netbooky a oproti hlavnímu displeji zobrazuje asi jen 40% plochu. Může bý také nakloněný až o 30 stupňů jako zrcátko v automobilu.

Další z vlastností, kterou je W700ds vybaven, je WACOM digitizer, nazývaný také elektronická kreslící destička, má plnohodnotnou numerickou klávesnici nebo například software pro kalibraci barev. I přes svoji výkonnost a velikost podle Williamse W700ds zůstává při práci poměrně chladný, neboť využívá dva větráky a dvojitý systém pro redukci tepla.

Společnost Lenovo již v srpnu představila jednodisplejovou verzi označovanou jako ThinkPad W700, jejíž cena začínala na 2 500 dolarech, proto bude zajímavé sledovat, zda budou lidé ochotni připlatit si poměrně vysokou částku za druhý displej. Ale například Richard Shim, analytik IDC je přesvědčený, že W700ds si své uživatele najde a fotografové, designéři nebo vývojáři, kteří využívají nástroje pro dva displeje, jeho možnosti jistě ocení.


ThinkPad W700ds se dvěma LCD displeji.