Hlavní navigace

Leopard – další impuls pro Macy

1. 1. 2008

Sdílet

Zajímavá věc se stala během čekání na na nový operační systém od Applu. Celosvětové prodeje Maců začali stoup...


Zajímavá věc se stala během čekání na na nový operační systém od Applu. Celosvětové prodeje Maců začali stoupat… V době před uvedením nového operačního systému prodeje notebooků a desktopů dosáhly čtvrtletního maxima ještě dříve, než se nový operační systém Leopard (X 10.5) dostal na pulty prodejen a zastínil tak i „silné“ produkty iPhone a iPod. S takovým rozjezdem byl Leopard pouze dalším lákadlem pro potenciální zákazníky.
Přišel ale opravdu čas na přemýšlení o tom, zda nový domácí počítač bude Mac nebo PC? Ukážeme vám, proč by měl Leopard prodeje Maců dále posílit a podíváme se zblízka na novinky ve funkcionalitě operačního systému, které mají přesvědčit i zatvrzelé „písíčkáře“ k přechodu na Mac.

Silný Leopard?

Většina expertů, se kterými jsme mluvili, neočekává, že Leopard zasáhne mezi hlavní hráče na trhu. Je pouze další zbraní, která pomůže Applu proniknout do teritoria, v němž dominuje Microsoft Windows. Podle všech výsledků Leopard uspěl tak, jak se to Vistě nepodařilo od jejího uvedení v lednu 2007. Apple „vypustil“ Leoparda v ten nejlepší čas – pouze s „akademickým“ zpožděním několika měsíců. Na rozdíl od Microsoftu, který měl zpoždění několik let. A software, i když není bez chybičky, přináší to, co bylo slíbeno – užitečná zlepšení a změny.
Uživatelé rovněž celý čas do uvedení Leoparda slýchali o problémech s Vistou, takže větší procento může nyní uvažovat i o Applu. Leopard navíc přichází do boje o podíl na trhu ve chvíli, kdy povědomí o Applu stále vzrůstá. Ještě před pěti lety by průměrný uživatel skoro vůbec nezaznamenal nový operační systém od Applu. Dnes ale tato zpráva vyvolává více pozornosti.
Přechod Applu na intelovské procesory ruku v ruce s útokem v oblasti virtualizačních softwarů jako je Parallels a VM Ware Fusion, umožňují uživateli Windows zůstat u starého operačního systému při přesunu na nový applovský hardware. Pokud upřednostňujete opačnou variantu – mít Windows na Macu, Boot Camp – formálně nepodporovaná beta verze – je nyní oficiální součástí Leopardu.

Hardwarové posuny

Apple se nyní nese na vlně úspěchu iPodu a iPhonu, ale uváděný prodej 2,2 miliónů Maců v červenci, srpnu a září představuje nový mezník, přestože se stále jedná jen o zlomek 10,2 miliónů iPodů, prodaných v průběhu stejného období. Obchodní podíl Applu na americkém trhu za poslední rok vzrostl o 30 procent. Stále rostoucí popularita přenosných počítačů také Applu pomáhá. V této oblasti má Apple již výhodu, protože notebook bývá osobnější – uživatelé kladou důraz na styl a jsou ochotni za něj zaplatit.
Prodej desktopů obecně stále klesá, ale Apple vykazuje v posledních 2 kvartálech dvojnásobný růst. V prodeji notebooků si Apple razí cestu jako ledoborec a prodeje jeho notebooků meziročně vzrostly o 43 procent v druhém čtvrtletí 2007 oproti stejnému období v roce 2006. Naproti tomu prodeje notebooků postavených na Windows vzrostly o relativně nízkých
26 procent ve stejném období, i když tato čísla v absolutních hodnotách představují pro Apple nedosažitelné hodnoty.

Klíčové prvky Leoparda

Jak může Leopard pomoci současnému trendu? Už žijeme s operačními systémy nějakou chvíli a jsme přesvědčeni, že si Leoparda nepořídíme kvůli jedné specifické funkci. Jako celek má však Leopard velmi reálnou šanci přesvědčit i zatvrzelé uživatele Windows. Tady je několik funkcí, které nabízí:
Quick Look (rychlý náhled): startovat PowerPoint jenom proto, abychom se přesvědčili, že otevíráme ten správný dokument, může být pěkné zdržování. Quick Look umožňuje prohlížet obsah dokumentu bez jeho otvírání. Vyberete soubor v jakémkoliv zobrazení Leoparda, zmáčkněte mezerník a soubor se otevře v Quick ­Looku.
Tato funkce pracuje s celou řadou souborů, včetně obrázků (včetně některých speciálních fotografických formátů jako například RAW), textových souborů, PDF dokumentů, filmů, poznámek k prezentacím, příloh dokumentů a wordovských a excelovských dokumentů. V tomto „lehko dostupném“ módu můžete dokonce přehrát video nebo listovat mezi jednotlivými stránkami vícestránkového dokumentu. Můžete také vybrat a prohlížet hned několik dokumentů najednou.
V e-mailu je Quick Look obzvláště šikovný. Můžete zobrazovat a prohlížet přílohy bez toho, abyste je museli ukládat na pevný disk. Na to, jak je funkce Quick Look využitelná, není právě lehké ji najít. Pravděpodobně o ni „zakopnete“ když zmáčknete mezerník, nebo když použijete ikonku ve vyhledávači (ikonku, kterou pravděpodobně budete muset přidat do panelu nástrojů).
Spaces: program virtuální plochy navržený pro „těžký multitasking“ vám pomůže uspořádat pracovní plochu podle jednotlivých aplikací, které chcete mít otevřeny současně tím, že je zobrazí na mnohonásobných pracovních plochách. Bohužel vás ještě nenechá rozdělovat soubory a složky přes jednotlivé plochy, jako to umí jiné macovské a windowsovké utilitky.
Při konfiguraci Spaces si můžete zvolit klávesové zkratky, které budou aktivovat Spaces, přesunovat vás mezi jednotlivými plochami, nebo přepnou přímo do zvoleného prostoru (plochy). Můžete mít takto až 16 prostorů/ploch setříděných do 4 řádků a 4 sloupců.
Time Machine: pokud jste se zajímali o vývoj Leoparda, tak vám zajisté neunikla zmínka o novém automatickém zálohovacím nástroji, nazvaném Time Machine. Připojte další disk k vašemu systému a dostanete příležitost si jej zvolit pro zálohování. Jakmile to uděláte, operační systém automaticky zálohuje veškeré změny provedené v dokumentech a vy jimi můžete procházet ve fešáckém 3D rozhraní. Tedy, tolik teorie. Time Machine nepracuje vždy hladce, obzvláště pro ty, kdo přicházejí ze světa Windows. Za­prvé Time Machine vyžaduje, aby váš zálohovací disk po­užíval HFS+ file system (většina běžně dostupných externích disků je naformátovaná v NTFS), a ani vám nenapoví, že máte nastartovat utilitu disku a zformátovat jej.
Chytřejší Mail a iCal: informace zahrnuté v e-mailu jsou tak trochu „chycené v pavučině“ – třeba abyste vložili vybraná data z e-mailu do kalendáře, musíte je tam fyzicky kopírovat. Leopard nabízí funkce automatického vkládání, které velmi pomohou, když využíváte svůj e-mail jako rychlý a neorganizovaný seznam úkolů.
Posuňte kurzor myši nad čas zmíněný v e-mailu a objeví se drop-down (rolovací) menu nabízející možnost vytvořit nový iCal (úkol) nebo zobrazit datum v iCal. Přestože iCal chytře automaticky vyplní čas, informace o události a místu jednání vás nechá měnit (například se vám nemusí líbit předmět události, který je převzat přímo z předmětu e-mailu).
Noví pomocníci poznámek a úkolů jsou dostupní přímo v poštovní aplikaci. Kliknete na Úkoly a Leopard automaticky vloží nadpisové pole do e-mailu. Do tohoto pole můžete napsat co budete dělat v souvislosti s tímto e-mailem/odpovědí na něj. Klinete-li na Poznámky, objeví se pop-up okno pro vkládání textu (poznámek), které vypadá jako obrovský Post-it. Takto vytvořenou poznámku pak můžete poslat e-mailem, nebo uložit zvlášť třeba do úkolů.
Web Clip: S uvedením Leoparda získal applovský prohlížeč Safari Web novou funkcionalitu. Je opravdu „vychytaná“ a jmenuje se Web Clip. Klikněte na ikonku s nůžkami v novém panelu nástrojů prohlížeče a obkružte myší obsah stránky, který si chcete schovat – vystřihnout. Prohlížeč pošle tento ústřižek do OS X Dashboard (řídícího panelu), kde se k němu můžete vracet pro zaktualizované verze.

Limitovaná zlepšení?

Zatímco žádná z nových funkcí Leopardu není unikátní, je přesto tento operační systém určitě nacpaný vylepšeními a novinkami. Boot Camp je nyní také jedním z prvků operačního systému a jsme si jisti, že se Macy začnou více objevovat nejen v domácnostech a školách, ale i v kancelářích. Ale jak daleko může Apple zajít? Nejeden expert na Macy si myslí, že kreativní talent společnosti je omezen relativně malým tržním podílem. Až se jednou Apple začne zaměřovat na firemní zákazníky, jeho vývoj a kreativita se určitě poněkud zpomalí.
Tisíce vývojářů se již zavázalo k produkci softwaru přímo pro Leoparda, windowsovští vývojáři toto udělat nemohli. U Apple totiž starší verze MacOS obecně zmizí vcelku rychle – do šesti měsíců po uvedení verze nové. V podstatě Apple a jeho vývojáři vyhodí starou platformu a začnou ve velkém znovu a uvedou nový operační systém. Zkuste tohle udělat ve světě Windows, kde předchozí generace OS mohou být používané léta ve velkých korporacích.
S Boot Campem začleněným do Leoparda a postupným vývojem virtualizačního softwaru bude už mnohem jednodušší mít hybridní počítač a získat to nejlepší z Macu i Windows. Zatím ale ještě musíte koupit hardware od Applu.