Hlavní navigace

LG kombinovaná HD DVD/Blu-ray mechanika

11. 1. 2008

Sdílet

LG představilo na letošním CES mimo jiné také externí optickou mechaniku schopnou číst oba formáty velkokapacitních optických disků nové generace, na Blu-ray disky dokáže mechanika dokonce zapisovat.

CS24

Mechanika LG GGW-E10L v elegrantním černobílém krytu používá ke komunikaci rozhraní USB 2.0 a dokáže číst všechny dnes běžně dostupné optické disky jako CD, DVD (+ i - včetně RAM), Blu-ray i HD DVD a na všechny, s výjimkou HD DVD, pak umí i zapisovat. Rychlost čtení Blu-ray disků je až 6x, zápis 2x, u HD DVD disků je rychlost čtení 3x, kromě toho zvládá mechanika také technologii Lightscribe pro potisk disků.

Cena bude vzhledem k exkluzivitě a schopnostem pohybovat lehce nad 1000 USD (přes 18000Kč bez DPH), datum dostupnosti LG neoznámili.

Když už se bavíme o formátech Blu-ray a HD DVD, zmíním ještě jednu novinku. HD DVD totiž dnes zradilo další filmová studio, konkrétně New Line Cinema. Vedení společnosti dnes vydalo prohlášení, že se jí formát HD DVD zdá již neperspektivní, přestává s lisováním filmů na HD DVD nosičích a všechny nové tituly budou nadále dostupné jen na Blu-ray. Formát HD DVD od začátku roku postihly opravdu krušné časy, o vývoji celé situace vás budeme nadále průběžně informovat.

- - Tomáš Šulc