Hlavní navigace

Logitech Comfort Wave - přelomový design klávesnice

Sdílet

Nový design klávesnic Logitech Comfort Wave správně směruje ruce a ukládá prsty v přirozené poloze pro větší pohodlí při psaní. První dojmy z používání a první fotografie setu klávesnice s myší

CS24

Společnost Logitech představila přelomový design klávesnice, který významně posouvá vývoj známých rovných klávesnic, nenutí však lidi, aby se museli přeučovat psaní na klávesnici. Nové klávesnice Logitech Cordless Desktop Wave a Logitech Wave Keyboard se vyznačují inovativním designem ve tvaru vlny, označovaným jako „Logitech Comfort Wave Design“, jenž zvyšuje komfort pro uživatele počítačů Mac i PC.


V novém designu vývojáři Logitechu sloučili tři prvky: inovativní design roviny kláves prohnuté do vlny, rovnoměrné zakřivení ve tvaru písmene „U“ a polstrovanou tvarovanou opěrku zápěstí. Na rozdíl od ergonomických klávesnic mohou lidé začít používat klávesnice „Wave“ okamžitě – není zapotřebí žádná doba na přeučování. Design ve tvaru vlny vede ruce ve správném směru a prsty ukládá jakoby do kolébky, díky čemuž vytváří přirozeně pohodlný pocit při psaní.

„Lidé si hodnotu pohodlí stále více uvědomují a vyžadují komfort v každodenním životě a nové produkty společnosti Logitech tak nabízejí řešení v pravý čas,“ řekl Denis Pavillard, viceprezident marketingu klávesnic a sad společnosti Logitech. „Podle studie Harvardské univerzity provedené pro Logitech napíše průměrný člověk každý rok přes 2 milióny úhozů neboli znaků. To představuje 200 hodin psaní. Design ve tvaru vlny zvaný Logitech Wave Comfort Design lidi jistě potěší, neboť nabízí dokonalou rovnováhu mezi pohodlím a použitelností.“

Vlna: Přirozené uložení prstů lidské ruky
Prsty mají různou délku – například ukazováčky jsou delší než malíčky. Nejdůležitější prvek nového designu Comfort Wave – průběžná linie ve tvaru vlny – tento základní princip tvaru lidské ruky respektuje a ukládá prsty ve tvaru, jenž odpovídá jejich přirozeným rozdílům v délce. Tlačítka klávesnice „Wave“ jsou nejvyšší u kláves A a Enter, které obvykle obsluhují malíčky. Jak postupujeme směrem ke středu k ukazováčkům, výška kláves se snižuje a nejnižší je u tlačítek D a K, na která patří delší prostředníčky. Výška kláves se opět začíná zvyšovat, aby odpovídala délce ukazováčků na písmenech G a H. Maximální rozdíl výšky mezi vyvýšenými a sníženými klávesami jsou 4 mm. Protože ruce a prsty mohou být položeny v přirozenější poloze a klávesy jsou blíže konečkům prstů, pomáhá vlnový tvar klávesnice „Wave“ eliminovat podivné pozice zápěstí a předloktí, čímž zvyšuje komfort a zlepšuje produktivitu.

Průběžné zakřivení: poskytuje důvěrně známou orientaci v rozložení kláves
Na průběžné křivce ve tvaru písmene „U“ – na rozdíl od jiných zakřivených klávesnic – jsou rovnoměrně rozloženy klávesy stejné velikosti, takže lidé mohou pohodlně psát v důvěrně známém prostoru. Jemné zakřivení 5 stupňů umožňuje, aby se lidská ruka otevřela a zaujala přirozenou polohu místo toho, aby nutila zápěstí k vybočení.
A protože mají všechny klávesy stejnou velikost a jsou od sebe stejně vzdálené, je doba zvykání na nový tvar klávesnice minimální – lidé mohou začít klávesnici používat okamžitě. Mezerník, nejčastěji používaná klávesa, má rovněž tvar vlny i zakřivení a díky jeho větším rozměrům se s ním pracuje snadněji.

Polstrovaná tvarovaná opěrka zápěstí: pro pohodlné položení rukou
Polstrovaná a tvarovaná opěrka zápěstí přebírá vlnové prohnutí roviny kláves a má jemná vybrání, jež pomohou ruce pohodlně umístit na klávesnici ve správné poloze. Díky vypodložení z měkkého polstrování opěrka nabízí pohodlné místo, kde si ruce mohou mezi psaním odpočinout.

Praktické „horké“ klávesy
Aby používání klávesnic s designem Comfort Wave bylo ještě pohodlnější, jsou k dispozici velké praktické „horké“ klávesy, které jsou snadno vidět a lze na ně snadno dosáhnout. Na počítače Mac i PC je možné nainstalovat software společnosti Logitech, jenž umožňuje těmto klávesám přiřadit otevírání určitých složek, webových stránek nebo spouštění aplikací, například fotogalerií a hudebních přehrávačů. Pro uživatele Windows Vista aktivují klávesové zkratky funkce jako Flip 3D nebo boční lištu Windows a různé doplňky (gadgets). Společnost Logitech vyvinula nové doplňky pro Windows Vista: indikátor stavu kláves Caps Lock (zámku velkých písmen), Num Lock (zámku numerické klávesnice) a Scroll Lock (zámku posuvu), indikátor rychlosti psaní, čítač chyb, který sleduje, kolikrát uživatel stiskne klávesu Backspace. Pro uživatele počítačů Mac je horká klávesa Media Center ve výchozím nastavení přiřazena aplikaci Front Row.

Sada klávesnice ve tvaru vlny a myši Logitech Cordless Desktop Wave
Sada Logitech Cordless Desktop Wave je kombinace bezdrátové klávesnice s designem Comfort Wave a bezdrátové laserové myši. Laserová myš je vhodná pro praváky i leváky a její design doplňuje dokonale zakřivený styl a komfort klávesnice „Wave“. Myš se navíc vyznačuje laserovým sledováním pohybu s přesností na jediný pixel a pohodlnými úchopy z měkké gumy. Myš i klávesnice jsou vybaveny indikátorem stavu nabití baterie, který uživatele upozorní, když kapacita baterie začne docházet a eliminuje tak nepříjemnosti s výměnou náhle vybitých baterií.

Cena a dostupnost
Souprava klávesnice a myši Logitech Cordless Desktop Wave bude na celém světě k dispozici od konce srpna a v Evropě se bude se prodávat za doporučenou maloobchodní cenu 2.690,-Kč a 3.190,- Sk s DPH. Klávesnice připojovaná kabelem Logitech Wave Keyboard by měla být celosvětově k dostání od října a v Evropě bude její doporučená maloobchodní cena 1.490,-Kč a 1.790,- Sk s DPH.

Přečtete si také dokumenty o historii designu a vývoji klávesnice

Upřímně přiznávám, že různé vývojové typy klávesnic, přecházející od zcela rovného designu k maximálně vybočenému, půlenému či rozlomenému provedení, mne poměrně dlouhou dobu nechávají poměrně netečným. Jako uživatel počítače, který jej začal používat po několikaletém psaní na stroji všemi deseti prsty, jsem si zvykl na rovný design s přiměřeně tuhými tlačítky. Zvyk je železná košile a různé módní výstřelky, které se právě v designu klávesnic a myší objevují, mne sice několikrát přinutily vyzkoušet něco jiného, ale po několika týdnech testování jsem se vždy pokorně vrátil ke staré, lehce otřískané a velmi levné klávesnici, na kterou narazíte i nyní v mnoha obchodech za pár stokorun.


Novinkám v designu klávesnic a myší zkrátka nejsem příliš nakloněn. Vadí mi jiné mezery mezi funkčními klávesami, zkrácené klávesy Shift, zmenšená klávesa Enter, ale zcela nesmiřitelný postoj mám zejména k "přebudování" šesti tlačítek nad klávesami kurzorových šipek. Když už se mi podaří na nějakou novinku zvyknout, podríždí mne fakt, že se bez předchozího upozornění vybijí napájecí akumulátory v tu nejnevhodnější chvíli a podobné nepravosti, které designéři zavádějí s větou: Za tuto vlastnost nás budou uživatelé bezmezně milovat... Nebo nenávidět.

Uznávám výhody zlomených a jinak upravených klávesnic pro písařky, které se po přivyknutí na pohodlnější a ergonomičtější rozmístění kláves vybičují k výkonům přesahujícím 700 úhozů za minutu, stihnou si přitom namalovat obličej, usrknout kávy a probrat s kolegyněmi vývoj v posledním dílu jakéhokoliv televizního seriálu. Dlouhodobě jsem však odmítal cokoliv nového, na co je třeba si nějak zvyknout.

Lze říci, že toto období pomalu končí. Objevil se výrobek, který mi po velmi krátké době spíše přirostl k srdci, než by vzbudil nenávist. Vypadá tradičně i netradičně. A je na něm znát, že jej tvořil člověk, který s psaním má nějaké zkušenosti. Předběžné zprávy hovořící o zcela neotřelém designu, který zkrátí nebo zcela odbourá období zvykání na trochu (skutečně jen trochu...) nezvyklé rozložení kláves, tentokrát nelhaly. Je mi jedno, zda klávesnice bude v elegantní černé barvě, ve slonové kosti, s průhledným krytem proti prachu nebo bez něj.. Ale není mi jedno, když se na ní bude špatně psát!

První dojmy ze skutečně krátkodobého čtyřdenního užívání nového desktop setu Logitech Cordless Desktop Wave jsou veskrze pozitivní. Rozmístění kláves do lehkého oblouku nebudu nazývat neotřelým počinem, který svět neviděl. Objevil se totiž již o něco dříve, například u notebooků Acer. A při troše pátrání v paměti bych narazil snad i na nějaký rovný set s obloukovým uspořádáním. Výškové uspořádání kláves je ale jiné. Vlny, v nichž se prsty písaře lehce utápí při psaní textu, jsou navrženy velmi citlivě. Jednotlivé klávesy jsou v těchto vlnách ještě samostatně prohnuté a pokud bych je měl nějakým srozumitelným způsobem krátce popsat, pak mají dobré boční vedení prstů.. Prsty vám zkrátka nesklouznou na vedlejší klávesu. Prohnutí klávesnice v jednotlivých řadách písmen je příjemné, ruce odpočívající na protiskluzové podložce pod mezerníkem nejsou ani po dlouhodobém psaní unavené. Tlačítka k ovládání multimediálních funkcí, indikátor stavu nabití baterie, samostatná tlačítka pro zoomování v předvolených aplikacích jen rozšiřují dobrý dojem. Téměř samá pozitiva. Až na několik drobností, s nimiž stále tvrdošíjně bojuji. Jsou jimi dnes standardní, ale mou osobou stále odmítané bloky funkčních kláves F1-F12 rozdělené do čtyř skupin po třech tlačítkách (místo mého olíbeného 3x4...) a samozřejmě nenáviděný, přebudovaný, zkrácený a rozbitý blok Insert - PageDown.

Pozitivní hodnocení zatím výrazně převyšuje to moje osobní negativní. Klávesnici ještě vyzkouší několik kolegů, kteří si na nové rozdělení F1-F12 i bloku nad numerickými šipkami již zvykli. Pak další kolegové, kteří své články píší na noteboocích různých velikostí. A pokud se nám vše podaří stihnout, pak se s doplněním tématu v podobě testu setkáte jak zde na webových stránkách, tak v papírovém vydání PC WORLDu. Jedno je však už teď jisté. Samotné klávesnice Logitechu v novém designu i celý desktop set nestojí pár stokorun, ale pár tisíc. Neznamená to však, že se bude jednat o zboží pro "fajnšmekry". Nejedná se ani o líbívý či stylový výstřelek. Logitech skutečně vytvořil klávesnici, která míří v hodnocení velmi vysoko - protože je příjemná, pohodlná a dokáže urychlit práci.

Jak tedy nový design skutečně vypadá? Pokud jste si prohlédli fotografie v galérii a nebylo vám to zcela zřejmé, pokusím se u některých snímků o drobné vysvětlení.



Set klávesnice a myši v celé kráse

Samostatná klávesnice

Zvlnění kláves... Podle údajů výrobce nelze klávesy vzájemně zaměnit. Tento fakt ovlivňuje i celkovou cenu produktu...


Zvlnění při pohledu shora...


... ze strany


...a při vetším naklopení


Multimediální tlačítka nad funkčními F klávesami


Doplňková tlačítka na levé straně...


... a nad numerickým blokem vpravo nahoře



Připojení klávesnice k počítači: USB dongl s podstavcem a prodlužovacím kabelem

Myš nediskriminuje praváky nebo leváky..


Pohled z druhé strany...


... a konečně spodní část


Balení výrobku...


... které vám obrázkem naznačí k čemu vlastně nový design poslouží


Český popis najdete nejen na klávesách, ale i na krabici.