Hlavní navigace

Lotus Symphony nově pracuje i s dokumenty Office 2007

20. 6. 2009

Sdílet

Firma IBM ve čtvrtek oznámila vydání programu Lotus Symphony 1.3, update k tomuto rok starému balíčku kancelářských aplikací, který poprvé dovoluje uživatelům importovat soubory ve formátu Office Open XML, jenž využívá Microsoft Office 2007.

Tento krok postaví Symphony do stejné pozice jako OpenOffice.org, open source balíku na kterém je založen. OpenOffice.org 3.0, který byl vydán minulý podzim, také dovoluje uživatelům importovat dokumenty v Office Open XML (OOXML) formátu, který byl minulý rok uznán za mezinárodní standard.

Stejně jako Symphony však OpenOffice.org nedokáže dokumenty v OOXML ukládat. Schopnost pracovat s OOXML může být klíčovým faktorem pro uživatele a firmy, které zvažují přechod mezi programem Microsoft Office a bezplatnou nebo velmi levnou podporovanou verzí softwaru Symphony.

Společnost IBM potvrdila, že minulý rok poskytovala plnou vzdálenou podporu pro 20 tisíc uživatelů Symphony za poplatek 25 tisíc dolarů za rok. Jen pro srovnání, poplatek za smlouvu na využívání balíku Office pro stejný počet uživatelů by vyšel na 3.1 miliónu dolarů na rok.

Společnosti, které již platí za Lotus Notes 8 nebo Lotus Foundation, což je balík aplikací pro servery nabízený firmou IBM, mají možnost získat zdarma podporu i pro Symphony, potvrdila IBM.

Mluvčí firmy IBM nechtěl prozradit, kolik mají zájemců o Symphony. "Vnímáme pokračující silný zájem z řad firem používajících Notes nebo Foundation, napsal v emailu. "V posledním průzkumu uživatelů aplikace Notes vyšlo najevo, že zhruba 25 procent z nich se zajímá o Lotus Symphony."

Symphony nyní dovoluje uživatelům ukládat soubory ve formátech dokumentů Office 2003 a Office 2000. Ale podle mluvčího není vyloučena ani budoucí podpora ukládání ve formátu Office 2007. "Stále monitorujeme zájem o tuto funkci a podle potřeby budeme reagovat," dodal nakonec.