Hlavní navigace

MacWorld Conference & Expo 2006

1. 3. 2006

Sdílet

Světoznámé firmy vystavují na CEBITu a CESu, ovšem společnost Apple si již před lety zřídila svůj MacWorld Confer...


Světoznámé firmy vystavují na CEBITu a CESu, ovšem společnost Apple si již před lety zřídila svůj MacWorld Conference & Expo 2006, nejdůležitější výstavu pro celou "MAC" komunitu. Letos se konala již podvaadvacáté v Moscone Center v San Franciscu. V hale Moscone Centra se tísnilo více než
350 vystavovatelů, u jejichž stánků byly k vidění stovky nových produktů. Srdce příznivce "Meků" jen plesalo, a mohlo se doslova rozplývat nad novým iMacem, MacBookem nebo upgradovaným iLifem.

Nový Intel Mac

Bezpochyby největší událostí letošní výstavy bylo představení spolupráce společnosti Apple s Intelem. Nejen, že Apple oznámil nový iMac a novou řadu produktů MacBook Pro, vybavenou procesory Intel Core Duo, ale navíc začal tyto produkty distribuovat hned tentýž den, což znamená více než šest měsíců před oznámeným plánem. V odvětví, kde je to většinou naopak, je to úctyhodný výkon. Za to můžeme Apple pochvalit. Na druhé straně mají teď softwaroví vývojáři těžkou hlavu. Apple totiž za cenu tohoto "překvapení" neinformoval žádné přední dodavatele softwaru, a tak existuje pouze pár aplikací, které na nových Macích běží. Po pravdě řečeno, jediný software, který je kompatibilní s Mac OS X a novými iLife a iWork, jsou universální binárky, které běží jak na PowerPC, tak na Intel Macu. Koncový zákazník je tak limitován a bude si muset stejně chvilku počkat, než budou k dispozici nové verze jeho oblíbených programů.

Na pomoc přichází Rosetta

Prozatímním řešením této situace může být Applem představená Rosetta. Technologie, která umožňuje provozovat Intel Mac na non-native kódech. Na MacWorldu jsme ji viděli v akci. Dobrou zprávou je, že Rosetta není separátní prostředí jako Classic (žádný zvláštní startup nebo jiné uživatelské interface). Uživatel v podstatě nepostřehne téměř nic, kromě možného zpomalení počítače. Pokud používá "Microsoft World", nepředstavuje zo zase tak velký problém, pokud ovšem pracuje s programy jako Photoshop, Illustrator nebo Quark, může být v některých případech zpomalením nemile překvapen.

iMac jak se liší od iMac G5?

Všechny výše uvedené připomínky k softwaru odůvodňují výběr iMacu jako prvního počítače Mac s Intelem. Většina zákazníků, jež si ho koupí, totiž nebude používat Photoshop nebo Quark každý den, takže nehrozí problémy se zpomalením. Nový Intel iMac se nijak významně neodlišuje od iMac G5, který nahrazuje. Na první pohled byste rozdíl ani nepoznali. Největší novinkou je vestavěný dvoujádrový procesor Intel Core Duo s technologií Smart Cache. Ta dynamicky alokuje paměť pro každé ze dvou jader a navíc aktivně předpovídá, která data je třeba uložit do cache ještě dříve, než je o ně zažádáno. Procesor umí přesunout obsah cache do operační paměti a opět data získat zpět, což značně snižuje v době nečinnosti spotřebu. To umožňuje novému iMacu vysoký výkon, což je zřetelné i na vylepšené nabídce multimédií. Může například řídit externí displej jako "rozšíření" stávající obrazovky, nejen jednoduše zrcadlit vestavěný panel.
iMac je dodáván se systémem Mac OS X 10.4.4 a nejnovějším balíkem multimediálních aplikací iLife, jehož součástí je i novinka iWeb. iMac disponuje grafickou kartou Ati Radeon X1600 se 128 MB GDDR paměti, u výkonnějšího modelu je možnost upgradovat na 256 MB, a 8x SuperDrive (DVD+R DL/DVD+RW/CD-RW) mechanikou. Pevný disk má kapacitu 160 GB, respektive 250 GB a jedná se o Serial-ATA s 7 200 rpm. Nový iMac je již k dostání, a to ve dvou variantách, za 1 299 dolarů za 17" verzi s procesorem o frekvenci 1,83 GHz, a za 1 699 dolarů za 20" verzi s procesorem o frekvenci 2,0 GHz.

MacBook Pro

U MacBook Pro je, stejně jako u iMacu, zřetelný nárůst výkonu nového procesoru oproti staré G4, zvláště používáte-li aplikace iLife. Vylepšený design stojí rovněž za povšimnutí. Nový MacBook Pro je hubenější, nepatrně širší a plný nových vychytávek. Magsafe konektor představuje například velmi elegatní řešení připojování napájecího kabelu, které velmi citlivě snižuje možnost poškození notebooku (pokud zachytíte za zdrojový kabel). Konektor kabelu je totiž uchycen magneticky a v případě silného mechanického odporu vyklouzne.
Přidání slotu pro Express Card naznačuje, že Apple myslí na budoucnost a další generace technologií. Přestože to může naštvat majitele PowerBooků vybavených starším PC Card slotem, kteří budou muset svůj počítač upgradovat, pokud budou chtít dosáhnout stejných hodnot výkon nabízený specifikací Express Card je ojedinělý (až do 2 Gb/s). To potvrzuje připravenost MacBooku pro zařízení nové generace a super rychlé ukládání dat, včetně externího SATA. Vyjmutí 800megabitového FireWire portu je mírně překvapivé (i když se jako standard nikdy příliš neuchytil), ale 400Mb port je tu stále, a to i po předchozích dohadech, že Apple chce FireWire odstranit úplně.
Zařazení digitálního audiovstupu a výstupu je rovněž velmi dobrý tah, obzvláště pro milovníky domácího kina, kteří používají MacBook Pro jako mediální stroj. Tato možnost využití MacBooku má ještě světlejší budoucnost, protože je vybaven technologií Front Row a infračerveným dálkovým ovladačem, které byly představeny s iMacem G5.
Stejně jako iMac je i nový MacBook Pro vybaven operačním systémem Mac OS X v10.4.4 a aplikacemi iLife, grafickou kartou ATI Mobility Radeon X1600 (125 MB, respektive 256 MB u vyššího modelu). Pevný disk má kapacitu 80 GB, respektive 100 GB, a jedná se o Serial ATA/100
s 5 400 rpm. MacBook má být v severní Americe prodáván už v průběhu února, k nám se možná dostane až v březnu. Cena slabšího modelu je 1 999 dolarů, toho silnějšího pak 2 499 dolarů.

iPod

Obrovský úspěch iPodu v roce 2005 se Apple a další výrobci rozhodli podpořit uvedením obrovského množství nového příslušenství pro tuto "hračičku". Přehlídka zahrnovala dokovací stanice, barevné varianty, externí baterie, obaly, audio sety a také jedno z nejzajímavějších příslušenství FM remote control. FM remote control obsahuje FM tuner a slouží jako dálkové ovládání a přijímač rádia. Nový iPod tedy nabízí i nabídku rozšířeného ladění stanic.

iLife 06

Stejně jako hardware, i software byl vylepšen a na MacWorldu byla představena nová verze iLife 06. Apple opravdu dostál svému slovu a opět nabízí funkcionalitu produktů, která umožní uživatelům dosahovat profesionálních výsledků při práci s multimédii, ať už jsou to obrázky, zvuk nebo film. I když se nejedná o "hvězdný" upgrade, obě aplikace, iDVD a iMovie, obsahují řadu zlepšení. Novinkou iMovie je možnost využít přednastavené layouty (funkce Animated Tthemes), do nichž si uživatel může vložit své fotografie a videa a vytvořit tak vlastní efektní video.
Podobnou funkci nabízí také iDVD, které umožňuje pomocí Magic iDVD rychlé sestavení DVD. Stačí vybrat fotografie, hudbu či video a Magic iDVD tento obsah vezme a kompletně podle vlastního uvážení připraví cílové DVD.
Oním hvězdným upgradem iLife je nový iPhoto. Nyní pojme až 250 000 fotografií, má nový design a je rychlejší. Ovládání je pro uživatele velmi jednoduché a například oblíbené úpravy fotografií, jako je rozostření nebo saturace, se dostaly do funkce One Click Effects. Takže k jejich použití postačí pouze jedno kliknutí. Z fotografií můžeme vytvořit třeba i kalendář, přání nebo knihu. Novou funkcí iPhoto je photocasting, tedy sdílení fotografií. Z iPhoto je nyní možné nahrát fotky na .Mac a zpřístupnit je tak ostatním uživatelům. Ti mohou pomocí RSS přihlásit fotografie do svého iPhoto a jsou informováni o všech změnách a aktualizacích.
Za zmínku stojí též vylepšení GarageBand o Podcast Studio. Díky němu může uživatel vytvářet vlastní podcasty v podobě audio záznamu. Součástí GarageBand je i iChat, sloužící k nahrávání rozhovorů. Následně lze rozhovory upravit, přidat obrázky, hudbu a poslat je na internet pomocí iWebu. Tímto se dostáváme k poslední vylepšené aplikaci iLife, k iWeb. iWeb propojuje obsah aplikací iLife s internetem, tedy jmenovitě .Mac. Je určen pro tvorbu webových stránek a pomocí Media Browseru je možné vytvořit stránky s hudbou, texty, videem atd. velmi jednoduše a bez nutnosti znát HTML kód (metodou WYSIWYG).
Update balíků iLife se prodává za 79 dolarů a dostanete ho zdarma ke všem novým Macům.

iWork 06

Kancelářský balík iWork se rovněž změnil. Změny jsou sice spíše kosmetického rázu, ale pro uživatele velmi příjemné. Aplikace Pages i Keynote 3 zaznamenaly vylepšení v oblasti tabulek, kde je možné provádět jednoduché výpočty, třídění a případně vložit i vlastní složitější výpočet (tedy překvapení v podobně tabulkového procesoru se nekonalo...). Zdokonaleny jsou i možnosti práce s obrázky, jejich ořezávání, zobrazování v prezentaci, otáčení. V Keynote najdeme nové 3D grafy, nové možnosti přehrávání prezentace na displejích (nastavení rozlišení), nové layouty a přechodové efekty. Update iWork stojí 79 dolarů.

Vybíráme z oceněných

Jako každý rok i letos vybírali redaktoři na MacWorldu nejzajímavější produkty a oceňovali je. Mimo již výše zmíněného softwaru iLife#06 a notebooku MacBook Pro získaly ocenění ještě následující produkty:
Adobe Lightroom, který společnost Adobe představila v pondělí jako beta verzi pro Mac, představuje nový přístup k práci s fotografiemi a je určitě velmi zajímavou konkurencí pro právě představený software Applu, Apertute 1.0. Konkurence v oblasti profesionálních foto-aplikací nebyla na trhu zase tak veliká, ale vypadá to, že se vše změní, a to ve prospěch fotografů, kteří používají digitál. Lightroom umožňuje veškeré úpravy obrázků (v beta verzi je potřeba pro některé úpravy exportovat snímky do Photoshopu). Velmi nízké systémové nároky jsou velmi příjemným překvapením. Lightroom tak spokojeně běží na všech Macích, nejen na těch posledních. Tento program je vyvinut jako doplněk Photoshopu, nemá ho tedy nahradit, a můžeme se těšit na další rozšíření funkcí. Uživatelé Maců si jej mohou zdarma stáhnout ze stránky Adobe.
Browseback od se hodí v situaci, kdy jste někdy chtěli najít webovou stránku, kterou jste navštívili dříve a neuložili si ji či nepoznamenali adresu. Browseback je šikovný nástroj, který vám pomůže ji najít. Tento prográmek poskytuje jednoduchý přehled s náhledy na stránky, které jste navštívili. Takto zobrazené stránky můžete jednoduše prohledávat zadáním klíčového slova, i když jsou už několik týdnů staré a v originále dávno aktualizované. Cena tohoto produktu je 30 dolarů.
Docktopus, jedna z nejméně používaných funkcí Mac OS X Docku, představuje možnost přidání poznámek (badges) k používaným ikonám. Odpadkový koš tak může informovat, kolik souborů obsahuje, ikona iCal bude zobrazovat minikalendář akcí, jakákoliv aplikace může zobrazovat ikonu procesoru, jež bude indikovat, jak procesor pracuje. Docktopus tak konečně poskytne důvod vypnout automatické skrývání a nechávat Dock stále otevřený. EyeTV 2 je kompatibilní se stejným hardwarem jako předchozí verze EyeTV, ale vlastnosti nové verze se výrazně změnily. Na první pohled je zřejmá změna designu, který napodobuje iTunes a iPhoto. V EyeTV 2 můžete vytvořit playlist video nahrávek či seznam oblíbených kanálů. Integrovaný průvodce programů ušetří čas s vybíráním pořadu, který chcete vidět či nahrát, protože nemusíte otvírat webové stránky a hledat televizní program tam. Seznam vybraných pořadů může být automaticky exportován do iPodu, případně do Roxia Toast 7. Na trh je dodáván ze cenu 49 dolarů do 31. března 2006, poté už za 79 dolarů.
JBL On Time pokračuje v tradici dodávání vysoce kvalitních audio příslušenství pro iPod. Na MacWorldu představila nový budík On Time (299 dolarů). Není to opravdu typický budík, na první pohled byste to možná asi ani nepoznali, ale nabízí řadu užitečných vlastností a funkcí. Mezi ně patří možnost připojení jakéhokoliv zdroje zvuku (je však šitý na míru iPodu, pro který je zde dokovací místo), výkonné reproduktory, hodiny, budík, rádio a v neposlední řadě displej, který má integrované světelné senzory, takže automaticky mění svítivost v závislosti na okolí.
LightZone 1.0 od je aplikace zaměřená na editaci fotografií a je určena profesionálním a pokročilým fotografům. Nabízí alternativní cesty jak vidět, upravovat a opravovat digitální fotografie podle světelných hodnot. LightZone je založena na Zone Systemu, technice fotografování, kterou zpopularizoval známý krajinář Ansel Adams. Ta dovoluje fotografovi zobrazit a kontrolovat barevný rozsah snímků. Cena LightZone činí 250 dolarů.
Zařízení iSee 360i (od ) bude velmi užitečné, pokud vlastníte některý z modelů "před 5G". Pokud totiž posadíte svůj iPod do iSee dokovací stanice, budete moci přehrávat nejen soubory uložené přímo na harddisku iPodu a sledovat je na barevné 3,6" obrazovce iSee, ale také nahrávat videa z mnoha různých zdrojů.