Hlavní navigace

Mage Knight: Apocalypse

5. 4. 2006

Sdílet

Stolní desková hra Mage Knight ožije také na našich počítačích. Do herního světa, který spojuje prvky fantasy a steampunku, se vypravíte v akčně zaměřeném RPG ve stylu legendárního Diabla.

Svalnatá amazonka rychle tasí obouruční meč a hrdě se otáčí tváří v tvář nepříteli. Za jejími zády už čaroděj s dračí hlavou mumlá první formuli tajného zaříkávadla a trpaslík vedle něj s hlučným cvaknutím odjišťuje rotační kulomet. Zběsilá řežba začíná…



Nebojte, nezbláznili jsme se, když jsme dali trpaslíkovi do rukou kulomet. Přesně takový je totiž svět Mage Knightu, který do klasického fantasy prostředí přidává prvky novodobých technologií, a právě trpaslíci jsou pro všelijaké podivné vynálezy jako stvoření. Pokud jste se s původní stolní deskovou hrou Mage Knight setkali, určitě nám dáte za pravdu, že spojení fantasy a steampunku se autorům vydařilo znamenitě. Převedení tohoto světa do počítačové podoby tak jistě udělá radost celé řadě fanoušků, kteří však zároveň mohou být poněkud rozčarovaní herním stylem – z původně taktické stolní hry se totiž stane akčně zaměřené RPG ve stylu legendárního Diabla nebo modernějšího Dungeon Siege. Zpozornět by tak měli zejména vyznavači zběsilého rubání hord nepřátelských potvor, na jehož pozadí probíhá vývoj postavy, nějaký ten příběh a jednoduché questy.



Herní systém autoři přizpůsobili stejnou měrou singleplayeru i multiplayeru, neboť obě části by měly v Mage Knightu hrát stejně významnou roli. Kampaň pro jednoho hráče bude svazovat klasický fantasy příběh, jehož dějovou zápletku autoři zatím tají. Na začátku hry si nicméně vytvoříte vlastního hrdinu z pěti nabízených archetypů, s nímž se objevíte v zemi jeho původu. S postupných odhalování nových lokací přibíráte do party další hrdiny, kteří vám pomáhají v boji. Pokud hrajete sami, ostatní členy skupiny kompletně řídí počítačová AI, přičemž vy jim můžete rozdávat pouze základní rozkazy. Koncepce multiplayeru je velmi podobná, ovšem ovládání vašich spolubojovníků se chopí ostatní hráči, kooperativně plnící zadané úkoly. Dohrání hlavní kampaně by mělo zabrat docela slušných dvacet pět hodin. Na dobrodružné výpravě vás čekají klasické diablovské aktivity – takže nejen zběsilé zabíjení, ale rovněž teleportování do základního města či vesnice, kde se zbavíte nahrabaného šrotu, nakoupíte potřebné věci nebo si vylepšíte zbraně vkládáním různých magických kamenů. Zde stojí za zmínku, že jednotlivé přímé efekty těchto kamenů lze ve zbraních různě kombinovat, a vytvářet tak nové kouzelné účinky.



Pět připravených postav se zaměřuje na různé druh boje, ovládá rozdílné zbraně i specifické formy magie. Při úvodním výběru hrdinovi určíte pouze vzhled, a jednotlivé vlastnosti s dovednostmi trénujete teprve v průběhu samotné hry podle toho, jakým způsobem postavu vedete. Jako první se nabízí trpaslík, agilní válečník specializující se na pušky, sečné zbraně nebo výbušniny. Neovládá žádnou magii, zato si však proti ní vypěstoval slušnou odolnost a díky moderním střelným zbraním a mohutným explozím se nejlépe uplatní v boji na dálku. Amazonka je naopak skvělým bojovníkem na blízko. Ohání se všemi zbraněmi a smí se navléci do veškerého brnění. V samotném boji pak dokáže zaujímat tři zvířecí postoje – medvěda, jaguára a orla. Elfí ochránce představuje obdobu paladina, jenž celkem slušně zvládá zbraně na blízko i na dálku, avšak jeho unikátní schopnosti spočívají především v sesílání nejrůznějších ochranných a léčivých kouzel. Zajímavou postavou je určitě nightblade, jejíž umění se specializuje na nekromancii a vampirismus. Tato temná žena tak dokáže na nepřátele sesílat silná prokletí i nemoci nebo z nich vysávat životní energii a přečerpávat ji do vlastních zásob. Konečně dračí bojovník (draconum) se stal pánem veškeré magie, přičemž se může stát mistrem jednoho ze tří základních elementů – bouře, ohně či země.



Trénování a zdokonalování vlastností i dovedností představuje základ použitého RPG systému. Levelování postavy by totiž nemělo spočívat pouze ve sbírání zkušeností za zabité nepřátele, ale v trpělivém, opakovaném používání příslušného skillu. Na začátku ovládáte pouze jednoduché údery zbraněmi a základní dovednosti. Pokud však například necháte amazonku ohánět se pouze mečem, brzy se dostaví výsledky tréninku a postupně se naučíte zajímavé speciální údery a pochopitelně budete schopni zacházet s kvalitnějšími zbraněmi příslušné kategorie. Totéž platí o používání brnění nebo obecných dovedností, jako je třeba plížení. Každá z postav se specializuje ve třech různých oblastech bojového či magického umění. Jestliže tedy dračí kouzelník sesílá jednu ledovou střelu za druhou, rychle se zdokonalí v užívání bouřkové magie a získá unikátní magické formule tohoto živlu. Celkem bychom se podle slov autorů měli dočkat téměř čtyřicítky skillů, jedinečných pro každou postavu. Díky stanovenému limitu však dokonale ovládnete pouze dvě ze tří nabízených specializací, takže byste měli předem zvážit, jaké větve zvolíte.

Mistrovství v každém specializovaném oboru nabízí přístup k nejmocnějším kouzlům a schopnostem ve hře. Draconum například získá možnost přeměny do skutečné dračí podoby, která chrlí smrtonosný oheň do řad nepřátel nebo dupáním způsobuje malá zemětřesní. Trpaslík, jenž zasvětí trénink manipulaci s výbušninami, bude moci použít svoji pušku jako zkázonosný plamenomet rozsévající napalm. Nightblade ovládnutím nekromancie dokáže oživovat mrtvá těla, jež pak bojují po jeho boku, nebo získá netopýří formu, pokud se věnuje vampirismu. Dobré naplánování specializace postavy se uplatní zejména v multiplayeru, kde úspěch závisí na flexibilitě celé party a dobré souhře jejích členů.



Herní svět je rozdělen do šesti samostatných regionů, obývaných unikátními rasami, které charakterizují specifická prostředí, zvyky i architektura. V každém regionu autoři připravili trojici obsáhlých a náročných hlavních úkolů, jež vás postupně zavedou do všech důležitých míst dané země. Herní kampaň bude striktně lineární, a proto přechod do nové oblasti vám umožní teprve po splnění všech tří hlavních úkolů. Chybět nicméně nebude ani celá řada nepovinných misí – dovedou vás ke speciálním magickým předmětům nebo zvýší reputaci v daném regionu. Pro valnou většinu úkolů si chodíte k různým NPC postavám do hlavního města daného území. Kromě obchodníků s nejrůznějším obyčejným i magickým vybavením naleznete i pomůcky pro výrobu vlastních předmětů. Ve vysoké peci si upravujete zbraně, zatímco v kotli si schopní alchymisté ukuchtí různé lektvary. Hlavní města rovněž nabízí zajímavé speciality – jedině v trpasličím Silverholtu třeba dokážete do zbraní zakovat magické kameny.

Akčnost celého titulu podtrhne grafické zpracování. 3D prostředí připomíná styl posledních dílů Prince of Persia a podle dostupných screenshotů bychom se mohli dočkat detailně vymodelovaného prostředí se spoustou vizuálních efektů. Autoři též slibují propracované animace se speciálními bojovými pohyby. Mage Knight: Apocalypse tedy nabídne výrazně akčně laděné RPG, které pravděpodobně potěší hlavně milovníky titulů ve stylu legendárního Diabla. Jestli tomu tak skutečně bude, se dozvíme snad už letos na jaře.

Autor článku