Hlavní navigace

Malý velký komunikátor

1. 3. 2007

Sdílet

HP iPaq rw6815 Hewlett-Packard přichází s novým komunikátorem Společnost Hewlett-Packard si s dalším produktem ...


HP iPaq rw6815 Hewlett-Packard přichází s novým komunikátorem


Společnost Hewlett-Packard si s dalším produktem z řady iPaq dala poměrně načas. O to více však překvapila, když se na trhu s mobilními komunikátory objevil model rw6815, který mnoha konkurenčním zařízením jednoduše vytřel zrak. Do dokonalosti mu stále zbývá pořádný kus cesty, ale přesto jej můžeme vřele doporučit všem uživatelům, kteří se poohlížejí po kombinaci PDA a mobilního telefonu. HP iPaq rw6815 zaujme hardwarovou výbavou a překvapí kompaktními rozměry, díky nimž se směle řadí k těm nejmenším komunikátorům na trhu.
Stříbrné tělo nového iPaqu kombinuje matné a lesklé plochy, čímž značně vylepšuje jinak vcelku obyčejný vzhled. Na první pohled vás upoutá odklápěcí kryt dotykového 2,7palcového displeje (65 tisíc barev) z kouřového plastu, který je nejen velmi praktický, ale rovněž dodává přístroji ten správný šmrnc. Vzhledem k tomu, že malé rozměry (10,2 x 5,8 x 1,9 cm) a nízká hmotnost (140 g) komunikátoru přímo vybízí k nošení v kapse, je použití krytu na místě. Pokud by vám přece jen nevyhovoval, můžete jej jednoduše odejmout a vašeho nového mazlíčka umístit do ochranného pouzdra, jež je součástí výbavy. Inženýři z Hewlett-Packard se totiž nevyhnuli drobnému nedostatku, kvůli němuž při zcela odklopeném krytu nelze vytáhnout stylus a rovněž se velmi špatně dá stisknout zapínací/vypínací tlačítko. Proto při používání nového iPaqu musíte dodržovat přesný postup.
Při každodenní práci se rovněž budete muset smířit s tím, že přístroj nabízí pouze softwarovou klávesnici, což zcela znemožňuje třeba psaní SMS zpráv jednou rukou. Na datlování se stylusem si velmi rychle zvyknete a nebude vám činit žádné potíže, ale za pochodu toho bohužel moc nevyřídíte. V tomto směru musíme pochválit např. dnes již starší komunikátor HTC Qtek 9100 (MDA Vario), jenž nabízí plnohodnotnou výsuvnou klávesnici. Ovládání bez použití digitálního pera zajišťují tlačítka umístěná v dolní části přístroje pod displejem, ale jejich použití třeba v případě rychlého volání nebo práce s některými aplikacemi rovněž není ideální. Pokud se však s tímto nedostatkem smíříte, brzy se s HP iPaq rw6815 spřátelíte. Nemá sice vestavěný GPS přijímač, ale srdce přístroje tvoří rychlý procesor Intel XScale PXA272 s frekvencí 416 MHz, jenž se postará o bezproblémový běh i náročnějších aplikací. Trochu však zamrzí, že nabízí pouze 64 MB SDRAM zdvojnásobení operační paměti by jistě nemělo nijak výrazný vliv na výslednou pořizovací cenu a při práci s více programy najednou byste se definitivně zbavili obav ze zahlcení. Celkový 128MB úložný prostor iPaqu lze dále rozšířit pomocí dnes cenově velmi dostupných MiniSD paměťových karet.
HP iPaq rw6815 běží na operačním systému Microsoft Windows Mobile 5.0 (součástí výbavy je i CD s českou lokalizací), pro který seženete nespočet užitečných aplikací. Softwarová výbava se v porovnání s ostatními komunikátory nijak neliší a nové zařízení tak nabízí užitečné kancelářské aplikace i zábavné programy. Nechybí e-mailový klient, prohlížeč internetových stránek, diktafon, 2Mpx fotoaparát nebo přehrávač hudby i videa. Přestože se nový iPaq chlubí dvojící reproduktorů, kvalitu zvuku bohužel snižuje značný šum. Propojení s počítačem i synchronizace s Microsoft Outlookem probíhají bez problémů. HP iPaq rw6815 je vybaven miniUSB portem, který slouží i k nabíjení (ze sítě nebo PC). Ve výbavě nechybí infraport, Bluetooth (bohužel pouze v1.2) a Wi-Fi (802.11b), které však s ohledem na nabízený standard není z nejrychlejších. Pro běžné surfování, e-mailovou komunikaci a stahování menších souborů vám ale bohatě vystačí a signál si bez problémů udrží i při šíleném pobíhání po bytě. Ovšem při intenzivním využívání Wi-Fi je třeba počítat s nižší výdrží přístroje, který se odporoučí zhruba po šesti hodinách. Při běžné práci několika hovorech denně (třípásmové GSM) a občasného využití Wi-Fi, GPRS nebo EDGE budete nabíjet zhruba jednou za dva až tři dny. HP iPaq rw6815 se tedy vcelku povedl, a pokud netoužíte po integrovaném GPS přijímači (který při navigaci podstatně snižuje výdrž baterie), nevadí vám pomalejší Wi-Fi a ovládání pomocí stylusu vám nečiní žádné potíže, s tímto komunikátorem rozhodně neprohloupíte.7 0054/zaj o

HP iPaq rw6815

rozměry a hmotnost
kryt dotykového displeje
výkonný procesor
absence UMTS
pomalejší Wi-Fi a Bluetooth
bez HW klávesnice
Cena včetně DPH: 16 800 Kč
K testu zapůjčila firma: Hewlett-Packard,
www.hp.cz

Autor článku