Hlavní navigace

Mass Effect 2 - novinky ze sci-fi eposu

18. 5. 2009

Sdílet

První díl Mass Effect byl skvělým science fiction RPG, které nabídlo úžasný příběh, strhující atmosféru a zábavnou hratelnost. Dvojka má na vše navázat.

O tom, že Mass Effect nebude osamocaný mohykán, už víme docela dlouho. Tato skvělá sci-fi opera, nebo epos, chcete-li, je od počátku zamýšlena jako trilogie. A tak, když dokončíte první díl, můžete se rovnou těšit na druhý.

O tom však dlouhou dobu nebylo nic moc známo. To se začíná měnit až teď - s blížícím se veletrhem E3, který proběhne v červnu tradičně v Los Angeles a kde by se Mass Effect 2 měl představit v plné parádě, za zavřenými dveřmi dokonce i v hratelné podobě. Z toho usuzujeme, že by hra mohla vyjít ještě tento rok, pravděodobně se trefujíc do vánoční sezóny.

Mass Effect 2 by měl navázat na příběh prvního dílu. Otázkou je, jak to bude s několika odlišnými zakončeními jedničky. Počítá se ale i s využitím uložených pozic z konce hry, takže začátek dvojky by se podle nich měl lišit. Pokud jste tak v předchozím díle zabili některou z důležitých postav, ve dvojce už ji logicky nepotkáte, zatímco jiný hráč s ní bude moct čile komunikovat a spolupracovat.

Kdo uloženou pozici nemá, začne prostě nějakým standardním úvodem. Těšit se můžete na parádní a propracovaný příběh se spoustou zvratů a dramatičností. 

 


Velkých změn dozná zejména akční složka, ve které se dočkáte řady těžkých zbraní, jimiž budete moct nepřátele doslova porcovat. Ano, i do Mass Effect 2 se dostane vynikající model těl, který umožní odstřelování jednotlivých částí a podobné vypečenosti. 

Otázkou zůstává, co se stalo s kapitánem či kapitánkou Shephard, tedy hrdinou, respektive hrdinkou prvního dílu. Spekuluje se o tom, že ve druhém díle bude jiná ústřední postava, což by bylo jen logické. Jde totiž o to, že by nevypadalo dobře, kdybyste s uloženým hrdinou z prvního dílu začínali zase od nuly, zatímco na konci předchozí hry to byl zabiják prvotřídní kategorie.

Tento problém by se vyřešil angažováním nového hlavního hrdiny. Ale nechme se překvapit. Více se dozvíme právě na E3. Zatím se můžete podívat na poutací video s několika záběry ze hry a komentářem tvůrců.

CS24

Pakliže jste fandy Mass Effect a vlastníte oblíbený smartphone iPhone, jistě vás zaujme skutečnost, že se pro tuto platformu chystá předělávka hry s vlastním příběhem, který ten ústřední ve trilogii v lecčems doplní. Nečekejte ale plnohodnotný 3D projekt. Tato verze Mass Effect se hraje z izometrické perspektivy.

Zdroj: Gametrailers, Gamestar.de