Hlavní navigace

Máte to v práci nahnuté? Rady jak se vyhnout vyhazovu

18. 2. 2009

Sdílet

Nejste si jistí, jestli se s vámi i do budoucna počítá? Svět upadá do krize, volných míst ubývá a řady zaměstnanců jsou redukovány. Pokud se nechcete znenadání octnout v čekárně pracovního úřadu, vždy pamatujte na tyto šikovné poučky.

Světová ekonomika krůček po krůčku spadá do recese a většina firem po celém světě je nucena prakticky každý týden snižovat počty zaměstnanců na výplatních páskách. Všichni pracující si to už museli uvědomit.

Je bez diskuse, že někteří jsou na svých pozicích ohroženi více, někteří naopak méně. Není proto překvapení, že jednou z nejdiskutovanějších otázek posledních dní je: „Lze si nějak profesionálně propočítat, jaké jsou mé teoretické šance na vyhazov?“ Možná vás napadá, proč by někdo o takhle zvláštním ukazateli vůbec uvažoval. Jistota je ale jistota a někteří se každý den osm hodin v práci stresují, že každou chvíli někdo zaklepe na dveře a budou bez práce. Jiní se naopak utápí v depresích poté, co tuto událost neočekávali ani v nočních můrách.

Kdyby existoval jednoduchý kalkulátor potencionálních šancí na udržení místa, pomohlo by to nejen IT specialistům odlišit, zda jsou v jedné či druhé zmíněné skupině. Zaměstnanci, kteří by zjistili, že jsou „v klidu“, by v poklidu mohli pokračovat v rozdělané práci. Členové opačné skupiny by alespoň měli čas připravit se na to jak finančně, tak emočně, nebo by s tím prostě měli jen šanci něco dělat.

Tato vizionářská myšlenka je samozřejmě hodně těžko realizovatelná. Existují sice vzorce i na výpočet mnohem bizarnějších věcí, nicméně tato je ovlivňována spoustou faktorů a i jejich pouhé vytyčení je obtížný úkol. Přesto byl vytvořen jakýsi situační manuál, a pokud jste dospěli do některé ze zmíněných situací, můžete se s vysokou pravděpodobností poohlížet po dalším zaměstnání. Jako podklady sloužily studie o vývoji a dopadech světové krize, názory sociologů a také zkušenosti již nezaměstnaných. Cíl je jednoznačný; pomoct občanům a alespoň trochu je ujistit o své profesní budoucnosti v této složité době.

I vaše pomoc je vítána. Přidávám šest základních indikátorů, které byly odsouhlaseny jako velmi důležité, a které mohou směřovat k ukončení pracovního poměru. Pokud vás napadají nějaké další, nebo máte pouze s těmi zmíněnými zkušenosti, přispějte do diskuse a já je budu dále směřovat autorům projektu…

1.)    Váš zaměstnavatel neplní finanční plán společnosti.
2.)    Váš plat je nejvyšší, jaký lze na této pozici pobírat – je na absolutní špičce mzdového tarifu profese.
3.)    Oddělení, se kterým jste nějakým způsobem spolupracovali, bylo restrukturalizováno či úplně zrušeno.
4.)    Práce na vašem projektu byla zastavena, nebo cítíte, že už vedením není plně podporována.
5.)    Jste jeden z těch, co mají vždy spousty komentářů a uštěpačných poznámek.
6.)    Práce, kterou děláte, je nezajímavá nebo snadno nahraditelná v případě potřeby (např. opětovné nastavování hesel a dalších nastavení).