Hlavní navigace

Maximální rychlost v 3D: Nová rychlá karta firmy STB

1. 2. 1999

Sdílet

Nová karta firmy STB Systems Velocity 4400 dělá čest svému jménu. Pro účely sledování 3D grafiky při nejvyššíc...


Nová karta firmy STB Systems Velocity 4400 dělá čest svému jménu. Pro účely sledování 3D grafiky při nejvyšších rychlostech tato AGP grafická karta za 199 dolarů je skutečně výtečnou volbou. Je to zejména díky tomu, že karta obsahuje NVidia Riva TNT (Twin Texel) grafický akcelerátor. To je skutečný technologický pokrok, neboť TNT zpracovává dva pixely za jeden hodinový cyklus, v důsledku čehož může karta vygenerovat 3D obrázky výjimečně rychle - a tak dát nadšeným hráčům počítačových her potřebný počet snímků za vteřinu, který je prémií, po které každý hráč touží.

Karta Velocity 4400 rovněž potěší grafické výtvarné umělce a uživatele programů typu CAD, uživatele programu Adobe Photoshop a různých aplikací pro vytváření 3D modelů - kteréžto programy všechny potřebují podporu vysoké rozlišovací schopnosti, tolik potřebné při prohlížení složitých obrázků.

Když jsme testovali před-produkční verzi karty 4400 (která byla vybavena velkorysými 16MB paměti SDRAM), naprosto suverénně překonala v našich 3D testech všechno, včetně nejlepší karty AGP z našeho testu pro tento měsíc "Top 10 Graphics Boards", totiž kartu Matrox Millenium G200 za 149 dolarů. STB Velocity 4400 produkovala pozoruhodně vysoké snímkové rychlosti ve hrách, jako například Quake II a Turok Dinosaur Hunter. Ačkoli jsem si stačil všimnout několika chabě osvětlených 3D scén, vizuální kvalita byla ve hrách celkově v pořádku. Výkon karty Velocity 4400 v oblasti 2D grafiky a výkony ve video aplikacích byla dobrá, nikoli však vynikající. V tomto smyslu karta nepřekonala univerzální kartu Matrox.

Karta Velocity 4400 je vybavena 250 MHz RAMDAC, což velmi napomáhá podpoře rozlišovacích schopností až do 1600 x 1200 při 17,7 miliónech barev. Tato okolnost rovněž činí koukání na obrázky příjemné, nezpůsobující únavu očí, protože karta podporuje obnovovací frekvenci monitoru 85 Hz.

Firma STB rovněž přidala některá drobná přilepšení, například port pro výstup televize a některé business aplikace pro presentace, dále pak nástroj pro editaci videa a nástroj pro webovskou grafiku.

Tato karta rozhodně není laciná, ale cena je spravedlivá, uvážíme-li že dostáváme také 16 MB paměti a záruku na celý život. Karta Velocity 4400 je hodnotným produktem pro co nejvyšší výkon v oblasti 3D grafiky.

Shrnutí:

STB Velocity 4400
Plus: Extrémně rychlá na 3D; pěkný podpůrný programový balík a doživotní záruka
Mínus: Některé scény ve hrách byly příliš tmavé
Hodnota: Výtečná volba pro hry a jinou práci náročnou na 3D
Maloobchodní cena: 199 dolarů


Autor článku