Hlavní navigace

MicroSD matrjoška

1. 5. 2007

Sdílet

Kapacita karet standardu SD již dávno není omezována fyzickými rozměry, ale jeho původními specifikacemi. Koneckonc


Kapacita karet standardu SD již dávno není omezována fyzickými rozměry, ale jeho původními specifikacemi. Koneckonců i miniaturní Micro SD karty, které jsou velké a silné asi jako lidský nehet, již také dosáhly oficiálního maxima SD karet tedy 2 GB. Ceny přitom klesají, a tak není divu, že se výrobci snaží přijít s novinkami, které je odliší a umožní udržet o něco vyšší prodejní cenu.
V minulém čísle jsme vám představili SD kartu Unibos s vestavěným USB 2.0 rozhraním, které eliminuje potřebu nosit s sebou čtečku SD karet. Tentokrát nám na pracovní stůl dorazila novinka společnosti A-Data, jež tento koncept dovádí ještě dál. V těle SD karty se totiž neukrývá jen čtečka USB 2.0, ale také Micro SD karta o kapacitě 2 GB.
Micro SD trio je tedy ideální kombinací pro ty, kdo používají zařízení pro SD a MicroSD karty, ale vystačili by pouze s jediným paměťovým médiem. Jedná se také o univerzální řešení, které umožňuje fotografie či jiné záznamy na micro SD kartě snadno přenést jak na PC, tak kupříkladu promítnout na televizoru s vestavěnou čtečkou SD karet můžete jej používat jako klasickou SD kartu, jako MicroSD nebo jako čtečku MicroSD pro USB 2.0 rozhraní. Cena přitom není o mnoho vyšší než u samostatné MicroSD karty se srovnatelnou kapacitou.
Rychlostí čtení a zápisu jsme byli vcelku mile překvapeni. Při použití naší standardní čtečky TEAC (kombinace s 3,5" FDD) a USB 2.0 rozhraní jsme dosáhli rychlosti zápisu 2,7 MB/s, při použití čtečky vestavěné v SD kartě tedy přímém připojení do USB portu pak byl výsledek ještě lepší, 3,4 MB/s. Čtení ve stejném režimu probíhalo rychlostí výtečných 9,8 MB/s, ve čtečce TEAC jsme se dostali na solidních 5,7 MB/s. K technickým parametrům a používání MicroSD Trio tedy nelze mít výhrad.
Množství mobilních telefonů, smartphonů, PDA, fotoaparátů a zejména MP3 přehrávačů, které pracují s miniaturními MicroSD kartami, roste závratným tempem. Chytré kombinace jako A-Data Micro SD Trio tak rozhodně mají světlou budoucnost. Pokud navíc bezvadně fungují, což je právě tento případ, rádi je s klidným srdcem doporučíme.

A-Data Micro SD Trio

MicroSD karta kombinovaná s SD redukcí a USB čtečkou. Kapacita 2 GB.
Praktická trojkombinace Ň rychlost čtení a zápisu
Nic
Cena vč. DPH: 1 290 Kč (2GB), 404 Kč (1GB)
K testu zapůjčila firma: A-Data, www.msi.com.tw

Autor článku